Zima na Zlatiboru

Najposećenija planina u Srbiji nosi ponosno svoju titulu tokom čitave godine. Interesovanje za nju ne jenjava ni tokom vrelih letnjih dana, ali ni za vreme zimskih meseci. Ipak, planina i zima su dve asocijativno povezane imenice, a snežna belina i idila njihova najlepša obeležja. To su i glavni razlozi zbog kojih se odlučujemo da svoje slobodne trenutke provedemo na planini i svoje zimske odmore oplemenimo ovakvim ambijentom. No, Zlatibor ima još mnogo toga da pruži i učini naše trenutke još savršenijim. Ovaj tekst je upravo i posvećen tim dodatnim zimskim lepotama. One su savršen povod za jedan ispunjen vikend ili produženi odmor sa prijateljima i porodicom.

Kraljica planina od početka novembra, pa do kraja februara postaje jedan živ prostor ispunjen velikim brojem posetilaca, dečjom grajom na centralnom gradskom trgu i brojnim mogućnostima za uživanje u lepotama poslednjeg godišnjeg doba. Najznačajniji razlozi za zlatiborski zimski odmor su:

Ski centar Tornik – prostor koji svake sezone dodatno usavršava svoje kapacitete i gostima nudi priliku za uzbudljivo druženje sa zimom. Skijaše do vrha staza vodi šestosedna žičara, a nakon te vožnje na raspolaganju su četiri uređene staze, na kojima se odvija prava zimska avantura. Zmajevac je staza koja je pripremljena za iskusne skijaše, a ostale tri su pogodne i za početnike. Ukoliko idete na zimovanje sa decom, odlična vest jeste ta da brojne škole skijanja organizuju obuke za mališane, koji mogu na Zlatiboru naučiti svoje prve korake na skijama. U skladu sa visokim standardima koji su postavljeni, skijališta su opremljena sistemom za veštačko osnežavanje, pa dobar zimski provod na Torniku neće izostati ni ukoliko ne bude prirodnog snega. Posebna atrakcija u okviru ovog ski centra jeste tjubing, moderna atrakcija kojoj se posebno raduju najmlađi.
Od centra planine do Tornika vas deli devet kilometara. Njih možete preći i lokalnim autobusom, a tura će biti idilična jer ćete tokom nje posmatrati predele sela Ribnica i Ribničkog jezera – jednoj od najlepših pajzažnih celina na planini.

Gold Gondola – najduža panoramska gondola na svetu, savršena je prilika da u najlepšem svetlu upoznate zlatiborsku zimu. Godnola će vas odvesti od “srca” planine, preko Ribničkog jezera do Tornika.

Kvalitetna ponuda raznovrsnog smeštaja – jedna od najznačajnijih karakteristika zlatiborskog turizma jeste kategorija Zlatibor smeštaj. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih planina tokom čitave godine privlači veliki broj turista. Zimska sezona posebno je idilična ukoliko se smestite u drvenu kućicu, predivan autentičan zlatiborski tip smeštajnih objekata. U njima možete razgoreti vatru u kaminu i ušuškani posmatrati snežni predeo. One pružaju i mogućnost da uživate u brojnim aktivnostima jer poseduju velika dvorišta i mogućnost iznajmljivanja sanki. Brvnare na Zlatiboru su savršen prostor za porodične odmore i prijatelje koji žele da provedu jedan ispunjen odmor.

Poznate manifestacije i događaji – Zlatibor je tustička destinacija koja svojim posetiocima nudi niz prilika da se dobro zabave. Posebno se tokom zime ovde organizuju događaji koji su jedan od znamenja planine. Takvi su tradicionalan doček Nove godine i Pršutijada u Mačkatu. Tokom novogodišnjih praznika organizuju se koncerti najpoznatijih izvođača, praznične predstave za decu i okupljanja najpoznatijih trubačkih orkestara. Što se Pršutijade tiče, to je jedan od najreprezentativnijih zlatiborskih manifestacija – svakog februara u seli Mačkat  izlažu se I prodaju nadaleko čuveni delikatesi ovog kraja: pršuta i sušeno meso.

Ovaj kratki isečak iz zlatiborske ponude tek je nagoveštaj onoga što čini zimu na planini zlatnih borova. Verujemo da je i to dovoljno da poželite da i vi budete deo zlatiborskih posetilaca i prepustite svoje slobodne zimske, pa i praznične trenutke, ovoj kraljici među planinama.

Foto: Rozana Sazdić