Ukusi Srbije

Proizvodnja sira i meda u Žablju ima dugu tradiciju. To je domaća, zdrava i kvalitetna hrana. Sirevi se prave od kravljeg i kozijeg mleka, tako da svi zajedno čine široku lepezu ukusa, koja zadovoljava i najprohtevnije sladokusce. Putovanje stazama sira i meda je za sve one koji tragaju za novim i starim ukusima, ali i zadovoljstvom otkrivanja novih mesta, kultura, običaja, tradicije, prirodnih lepota i novih atrakcija.

Ovo putovanje se odvija u samom Žablju, kao i u okolnim selima Čurugu, Đurđevu i Gospođincima. U Čurugu, zanimljivo je posetiti gazdinstvo Radišić koje ima zaokružen proces proizvodnje – od njive do trpeze. Gazdinstvo proizvodi sitni, mladi, rolovani sir, kačkavalj, a od skoro i gaudu, dobitnika zlatne medalje na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. U Čurugu se nalazi i Global seed – najveća organska farma mlečnih krava u Srbiji. Na „medenom putu“ ne treba zaobići pčelarstvo Ivkov koje se, osim proizvodnjom meda, bavi i proizvodnjom voćnih likera sa medom. Pored bagremovog, lipovog i klasičnog livadskog meda, mogao bi se kao brend izdvojiti čuruški ritski med. Među ovdašnjim velikim proizvođačima meda nalaze se i porodica Stojadinović, Damjanović i Gvozdenac, a vredno je posetiti i probati proizvode mladog pčelarstva Pinjić.

Atrakcije malenog Čuruga

Jedno od upečatljivih mesta u selu je impozantna čuruška „Rođina vetrenjača”  koja je sazidana od gotovo sedamdeset hiljada opeka. Za gastronomske užitke, tu je riblja čarda „Tiha Tisa”, a jedno od zanimljivih mesta je i  bombondžijska zanatska radnja „Bombonica”. Ako volite vina, nemojte otići iz Čuruga a da ne probate sjajna vina vinarije Botić. Vinarija Botić danas je jedina vinarija na teritoriji opštine, iako su vinogradarstvo i vinarstvo do ’60–ih godina prošlog veka imali dugu tradiciju. Porodica Botić uzgaja vinske sorte: Cabernet Franc, Cabernet-Sauvignon, Merlot i Game bojadiser, od kojih nastaju najbolja potiska vina. Vinarija nudi degustaciju različitih vrsta vina.

Med Gospođinaca i Đurđeva

Među proizvođačima meda u selu Gospođinci izdvaja se Pčelarstvo Vladisavljević sa tradicijom dužom od 50 godina – poseduju 200 košnica i za ispašu pčela brižljivo biraju najčistiju prirodu. Široka lepeza proizvoda obuhvata med od uljane repice, bagremov, lipov, livadski, kristalni med sa polenom, propolis i pčelinji vosak. Pored pčelarstva, porodica se bavi i ratarstvom, uzgojem ovaca, a poseduju i poni konje. Pčelarstvo organizuje mini pčelarsku akademiju, vožnju kočijama i jahanje ponija za mališane.  U susednom selu Đurđevu nalazi se i pčelarstvo Radanov, koje uz uobičajene tipove meda, proizvodi i med sa lekovitim travama. Kod Radanovih zainteresovani mogu da dožive i lično iskustvo rada u pčelinjacima. Na đurđevačkoj mapi puteva meda nalaze se još i gazdinastvo Stojanović.

Sirevi i viski iznenađenje

U ovom lepom šajkaškom selu poznatom po najslađim lubenicama  postoji čak tri gazdinstva koje se bave proizvodnjom sira i koja su rada da svoja vrata otvore posetiocima. To su: gazdinstvo Marić koje poseduje mini farmu koza i bavi se proizvodnjom kozjih sireva i drugih mlečnih proizvoda  – mladog sira, feta, kačkavalja, parmezana, kao i jogurta, kiselog mleka i kefira; gazdinstvo Baranj koje, takođe, poseduje mini farmu koza. Od mleka sa sopstvene farme proizvodi surutku, mladi sir, stari slagani sir, trapist i dimljeni sir, sa i bez začina; gazdinstvo Šovljanski, takođe, uzgaja  koza i osim uobičajenih proizvoda pravi  i kvalitetan sapun po posebnoj recepturi.
Na putu sira nalazi se i jedno posve neočekivano „osveženje“, a reč je o destileriji porodice Komaromi koja pravi domaći, malt viski. Viski je izašao na tržište pod nazivom Two Doves. Proizvodi se isključivo od ječmenog slada, triput je destilisan i odležao je najmanje četiri godine.

Za golfere i ljubitelje mirnih reka

Najveća turistička atrakcija Žablja je golf teren kraj same obale Tise s lepim pogledom na okolnu ravnicu. Za aktivan odmor, privlačni su i sadržaji dva Parka prirode – Stara Tisa kod Bisernog ostrva i Jegrička. Uređene plaže, veslanje, zabačena udica među „tepihe” belih lokvanja… deo su čari boravka u Žablju.

Čuruški špacirung

Ovu turu organizuje marketing tim Explore Novi Sad i TO opštine Žabalj.  Tura obuhvata obilazak Čuruga, razgledanje muzeja Racija 1942 , posetu vinske kuće Botić, obilazak gazdinstva Radušić – mini farme uz degustaciju sira, posetu pčelarstvu Ivkov, obilazak Parka prirode Stara Tisa i galerije Đorđa Kovačeva.

BelGuest
Foto: TO Žabalj
Info: www.visitzabalj.org