Intrevju – Irena Vujović

Irena Vujović predsednica je opštine Savski venac u kojoj se u ovom trenutku odvija ogroman preobražaj, sigurno najveći, ne samo u Beogradu, veći i u čitavoj Srbiji. Ostvaruje se dugogodišnji san o „spuštanju“ grada na obale reke Save. Ovaj poduhvat ima značajne implikacije i za razvoj turizma.

Gradi se „novi centar grada“ na reci Savi, novo železničko i saobraćajno čvorište… Kakao će se to odraziti na turističku ponudu Beograda?

Opština Savski venac je poslednjih godina u procesu velikih urbanih transformacija. Pored ključnog razvojnog, infrastrukturnog projekta „Beograd na vodi”, tu je i niz drugih manjih projekata čijim će ostvarenjem, turistički već prepoznatljiv Savski venac, postati još privlačniji. Konačno smo ostvarili dugogodišnju težnju da se grad spusti na reku. Beograđanima je ovaj deo grada već postao omiljeno mesto za rekreaciju i uživanje, a turistima nezaobilzna ruta na mapi razgledanja naše prestonice. Na ovom grandioznom poduhvatu koji je na svaki način udahnuo novi život našem glavnom gradu, najviše smo zahvalni viziji predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nekada najzapušteniji deo grada pretvara se u najatraktivniji – što ima višestruki značaj za razvoj turizma. Naravno da su u ovom kontekstu važne saobraćajnice te zato sledi rekonstrukcija čitavog niza ulica. I ono što je ključno, ceo taj prostor će se transformisati u duhu humanog pristupa u kom pešaci, biciklisti i javni gradski prevoz imaju prioritet. Ovo je posebno važno budući da su do sada i Savska i Karađorđeva ulica viđene kao nekakva granica između grada, gde je nekada bila industrijska zona i onoga što sada postaje – srce grada.Istovremeno vodi se računa o očuvanju kulturno-istorijskih spomenika i arhitektonske baštine. Renoviraju se fasade, a u planu je i obnova Balkanske ulice koja će biti ulica starih zanata po čemu je i poznata. Osim što se ostvaruje cilj da Beograd pored investicionog i turističkog postane i kulturni centar regiona, biće upotpunjena i turistička ponuda naše opštine.Često istaknem da se na našem primeru najbolje može videti kako se Beograd razvija i kako će se ubuduće razvijati.

Opština ima aktivnu Turističku organizaciju. Nastupila je na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, organizuje brojne manifestacije. Kakve ste kratkoročne i dugoročne ciljeve postavili? 

Do pre dve godine, naša Turistička organizacija postojala je samo na papiru. Za mene je to bilo neverovatno i nedopustivo. Opština s takvim turističkim potencijalom morala je da dobije svoje zasluženo mesto i zato smo odmah krenuli da delamo. Glavni cilj nam je bio da jednu od najstarijihi sadržajno jednu od najbogatijih gradskih opština predstavimo u punom svetlu i da različitim manifestacijama obogatimo ponudu. Organizovali smo raznovrsne događeje, među kojima bih posebno istakla novogodišnji Park otvorenog srca ispred Muzeja Jugoslavije, Global fest Sava port – međunarodni festival koji je na prostoru Savske promenade okupio učesnike iz 20 zemalja. Tu su i Dečje letnje igre, kao i brojni događaji u Topčiderskom parku, najlepšem parku grada. Naravno, tu se nećemo zaustaviti. U toku su pripreme za prvi ENTER fest na kojem će nastupiti domaći i strani izvođači, a osim toga radimo i na osmišljavanju novih događaja.

Savski venac je jedina centralna gradska opština koja ima svoj Turistički info centar. Šta vas je opredelilo da donesete takvu odluku? Kako ocenjujete rezultate nakon više od godinu dana od otvaranja?

Budući da svaki turista koji dolazi u naš grad ne može da nas zaobiđe, smatrali smo da je neophodno da im sve važne informacije o ponudi Opštine i Beograda učinimo dostupnim na jednom mestu. Zato smo otvorili Info centar gde su im na raspolaganju besplatne mape grada, brošure i promotivni materijali, kao i sve značajne servisne informacijeza boravak u prestonici. Za sveobuhvatan doživljaj, u okviru centra otvorena je i suvenirnica u kojoj se mogu naći izvorni i ručno rađeni suveniri iz svih delova Srbije. Rezultati rada su odlični jer sve veći broj turista posećuje Centar, što je najbolji pokazatelj da je njegovo otvaranje bila dobra odluka.

Na Savskom vencu se nalazi značajan broj kulturno-istorijskih spomenika i institucija kulture. Neki od njih imaju osmišljenu turističku ponudu – poput Dvorskog kompleksa, a neki imaju potencijal, ali još uvek nisu oblikovali prepoznatljiv „turistiki proizvod“. Šta su to po vama neiskorišćene mogućnosti u ovoj oblasti?

Tokom „Dana evropske baštine“ koji se održavaju svake godine, u saradnji sa Muzejima i ustanovama kulture organizujemo bogat program, što podrazumeva besplatna razgledanja, radionice, izložbe i druga dešavanja. Sve što se činilo nedovoljno iskorišćenim i nedovoljno pristupačnim, trudimo se da približimo publici i učinimo ih dostupnim. U okviru „Dana evropske baštine 2017“ posebnu pažnju je privukla šetnja muzejima Senjaka: obilazak Kuće kralja Petra Prvog, Legata Petra Lubarde i Muzeja afričke umetnosti, a koja je potom uvrštena u stalnu ponudu. Posetioci su zainteresovani i za zdanje Beogradske zadruge, gde imaju priliku da se upoznaju sa projektom „Beograd na vodi“ i detaljima oko uređenja ovog dela grada. To je, takođe, jedna od tura koje često organizujemo. Većina institucija kulture ima prepoznatiljivu ponudu –najbolji primer za to je Kuća kralja Petra Prvog koja je u poslednje dve godine postigla veliki uspeh upravo zahvaljujući tome što smo je obnovili i obogatili sadržajima.

Najavili ste otvaranje Muzeja grada Beograda. To je događaj koji se u javnosti s nestrpljenjem iščekuje.

Muzej grada Beograda, za koji je urađen arhitektonski konkurs nalaziće se na uglu Resavske i Nemanjine ulice. Na realizaciji ovog projekta – svakako najvažnijeg u oblasti kulture, radi Grad Beograd. Izuzetno mi je drago što će se muzej nalaziti na Savskom vencu.

Ponosite se i vašim porodičnim stablom na kojem su ispisana imena poput Nikole Kovačevića, našeg prvog posleratnog ambasadora u Bugarskoj, kao i Save Kovačevića, legendarnog narodnog heroja. Stiče se utisak da su u turističkoj ponudi van fokusa mesta sećanja na socijalističku Jugoslaviju?

Ponosim se svojim poreklom. Hrabrost, čast i poštenje vrednosti su koje se u mojoj porodici, koja je iznedrila brojne velikane i borce za slobodu, neguju generacijama. Kada govorimo o sećanjima, Muzej Jugoslavije koji je, takođe, na Savskom vencu, veoma je atraktivan za turiste, čak šta više, jedan je od najposećenijih muzeja u gradu. Kroz svoje stalne programe Muzej neguje društveno pamćenje i kulturu sećanja vezanu za razvoj jugoslovenske ideje, od nastanka države Jugoslavije, kao kraljevine, do njenog nestanka, početkom devedesetih godina.

Slovite za najizglednijeg kandidata za gradonačelnicu Beograda. Ukoliko budete izabrani, koje biste to poteze povukli kako bi grad još više porastao na lestvici turističkih destinacija?

Ko god da bude izabran, nastavićemo timski da unapređujemo svaki segment života u prestonici na način kako je to rađeno i u prethodne četiri godine, s tim što ćemo raditi još intenzivnije. U fokusu će biti sve – i privlačenje novih investicija, i veliki broj značajnih infrastrukturnih projekata, i posebno, razvoj kulture i kulturnih sadržaja… Sve je povezano – i jedino tako, sistemski i planski i možemo doći do željenih rezultata pa i do toga da nastavimo da rastemo na lestvici turističkih destinacija.

Milena Mihaljčić
Foto: Savski venac