Otkrivanje Kvarnera

U regiji Kvarner, na Severnom Jadranu, postoje glasoviti turistički centri, poput Opatije, ali i niz ostrva i malenih mesta koje je vredno upoznati. Jedno od od takvih je Rab, koji se zbog svojih uvala i tridesetak peščanih plaža naziva „sretnim otokom“. Zanimljivo je što su se na jednoj od skrovitih plaža – u uvali Kandarola – obnaženi kupali kralj Edvard VII i njegova izabranica ledi Simpson.

Nedavno je Regija Kvarner predstavila je svoju turističku ponudu u Domu Jevrema Grujića u Beogradu. Gosti iz Srbije su počeli da se vraćaju Kvarneru, a tom vidljivom rastu posebno će doprineti uspostavaljane direktnog leta Air Srbije iz Beograda do Rijeke, kao i činjenica da se autoputem do središta Regije stiže za svega oko pet sati vožnje.

U znaku mora i maslina

Na promociji smo susreli Davora Andrića iz Hotela Barbat, koji nosi ime po jednoj od oblasti na ostrvu Rabu: „Hotel Barbat je smešten na samoj obali mora, u kamenoj vili iz 50-ih godina prošlog stoljeća koja je je nedavo temeljito obnovljena na način da je zadržan šarm i ljepota prošlih vremena te dobiven neponovljiv spoj izvorne kamene arhitekture, usklađen za čarima mirisnog mediteranskog zelenila. U sklopu cvjetne terase nalazi se natkrivena loža sa velikim akvarijem sa morskim ribama i rakovima. Ovdje ćete susresti i dio naše mediteranske povijesti kroz postavu mureja masline i maslinovog ulja, na što će Vas podsjetiti amfore stare preko 2000 godina, drvena preša za preradu maslina te kamene posude za čuvanje ulja. U ovakvom ozračju i okruženju započinje Vaš gastronomski užitak u ala cart polupansionskoj ponudi,“ kaže naš sagovornik, po profesiji kuvar.

Rabski jastog, vino i druge delicije

Zanimalo nas je i šta bi od gastronomske ponude preporučio gostima: „Naša posebnost su delicije koje nastaju kao plod trenutačne inspiracije kuhara, vezane na dnevno svježu ribu lokalnih ribara, sezonsko povrće s otočke tržnice te janjetinu s rapskih pašnjaka. Jastoge ili raroge birate prema vlastitoj želji, još žive iz „jastožere” restorana. Maslinovo ulje i začinsko bilje je iz vlastite obiteljske proizvodnje i uzgoja. Kreacija jela kao i vinska karta osmišljena je u krugu obitelji s naglaskom na iskustvu i posebnostima otočke kuhinje. Naš restoran dobitnik je nagrade za najljepšu i najuređeniju terasu na otoku Rabu niz godina uzastopno, te brojnih visokih priznanja za kuhinju i kvalitetu hotela. Voleo bih da nas posetite i sami se uverite u ovo što vam govorim.“

INFO:
Hotel Barbat
Barbat 366, 51280 Barbat Na Rabu
Tel: +385 (0)51 721-858
Fax: +385 (0)51 721-359
Mob: +385 (0)98 1775-094
Email hotel-barbat@inet.hr
Web: hotel-barbat.com