Praroditeljka Ramonde

Neobično je što su život malenog naselja Rtanj, u dve posve različite epohe, oplemenile dve žene – Greta Minh, supruga gazde rudnika kamenog uglja i Jadranka Stepanović, vlasnica i idejni tvorac izgradnje ekskluzivnog butik hotela Ramonda ispod Šiljka – tajnovitog  vrha planine  Rtanj.

Rudarsko naselje, na oko šesto metara vazdušne linije udaljenom od piramide Šiljka, nije postojalo pre dolaska Samuila Minha – industrijalca, po nacionalnosti Jevrejina, koji je upešno vodio paraćinsku fabriku štofova. Po Samuilovoj smrti, godine 1919, rukovođenje rudnikom preuzima njegov najstariji sin Julijus. U poslu mu pomaže supruga Greta.

Umiveno lice težačkog života

Na skali opasnih i iscrpljućih zanimanja rudarsko se svakako nalazi u samom vrhu. Minhovi su se bavili eksploatacijom blaga Majke zemlje i ljudskog rada, ali su nastojali da što više ublaže posledice. Moglo bi se čak reći da su se rukovodili idejama socijalizma –  rudari su, za sebe i svoje porodice, dobijali stanove sa okućnicom i besplatan nameštaj, otvorena je bolnica, pekara, kafana i prodavnica. Godine 1937. vrata je otvorio nov Sokolski dom sa bioskopskom salom, a sokolsko društvo je brojalo preko tristotine „duša“. Subotom i nedeljom, priređivane su zabave na kojima je redovno nastupao veliki mesni duvački orkestar. I pored medicinske zaštite, rudari su obolevali, a dogodile su se i dve veće eksplozije metana sa mnogo žrtava. Zbog stalne opasnosti od gomilanja metana, u drugoj polovini prošlog veka, rudnik je trajno zatvoren.  Ipak, u usmenom predanju ovog kraja  i danas se pripovedaju priče o tom razdoblju, a posebno o dobrim delima Grete Minh. Ona i Julijus nisu imali svoje potomstvo, a Greta je bila posebno brižna prema deci, pa je ostala upamćena kao plemenita, majčinska figura.

Vila Minhovih i botanička bašta

Julijus i Greta su u naselju podigli i sopstveni dom – kamenu jednospratnu vilu čiji lice i prozori direktno gledaju na piramidalni vrh Rtnja. Veliko dvorište koje je okružuje, Greta je pretvorila u negovani park. Zaštini znak njenog botaničkog carstva bio je zidani ružičnjak gusto obrastao u puzavice. Smutna vremena koja su prethodila nemačkoj okupaciji, a potom i sama okupacija, donela su Minhovima samo bol i stradanje. Julijus je izvršio samoubistvo a Greta se krila u obližnjem selu Ilinu. Njihov dom je opusteo. Novi život vili Minhovih udahnula je Jadranka Stepanović: krajem prošle godine uprava hotela Ramonda najavila je otvaranje svog „depadansa“ u renoviranoj vili. Nazvana je po svojoj plemenitog gazdarici – Vila Greta.

Paralele između dve epohe

Porodica Minh je, otvorivši rudnik, hrabro „zaorala pusto polje“.  Mnogo decenija kasnije, Jadranka Stepanović je, kako sama kaže, „očarana neobjašnjivom privlačnošću Rtnja“ odlučila da izgradi, ne samo eskluzivan smeštaj, već i da od opustelog rudarskog naselja stvori glasovito turističko odredište. Duga paralela je odnos prema radnicima: koliko su se Minhovi trudili da rudarima i njihovim porodicama olakšaju i oplemene život, toliko i vlasnica Ramonde i njeni vodeći ljude nastoje da svojim zaposlenima „daju vetar u leđa“: dobijaju stipendije za usavršavanja, svako novorođeno dete biva novačano nagrađeno, napredovanja u službi su brza … Treća paralela je zapravo spona između dva doba: novi vlasnici po pravilu zaboravljaju prethodne, a u vili Greta možemo videti profesionalnu muzejsku postavku koja se s pijetetom odnosi prema porodici Minh. Ona otima od zaborava njihova dela i dočarava život rudarske naseobine. Takođe, pijetet prema nekadašnjim vlasnicima i njihovim zamislima vidi se i u tome što se dvorište vile Greta ubzano pretvara u botanički vrt. Do sada je posađeno preko hiljadu sadnica ruža, a u planu je i obnavljanja zlosrećno minirane spomen-kapele koju je, u znak sećanja na svog pokojnog supruga, na vrhu Rtnja, podigla Greta Minh.

INFO: Hotel Ramonda www.ramondahotel.com i www.ramondine-vile.com

Milena Mihaljčić

Foto: Hotel Ramonda