Beogradski Metropol Palace

Od otvaranja, 1957. godine, hotel Metropol je gotovo pola veka bio savršen predstavnik prestonice. Prestižan, luksuzan, elegantan i moderan, Metropol je bio središte beogradskog društvenog života, pozornica ključnih dešavanja i domaćin najpoznatijih imena svetske i domaće političke, privredne i kulturne elite. Najavljeno otvaranje renoviranog hotela „Metropol Palace“, koji u modernom kodu vraća luksuz, raskoš i sjaj ambijenta starog „Metropola“ nesumnjivo je veliki događaj za Beograd.

Hotel „Metropol“ spada u red najznačajnijih arhitektonskih spomenika grada Beograda. Projektovao ga je čuveni srpski arhtekta Dragiša Brašovan. Zamišljen je i izveden kao jedan od najekskluzivnijih i najelegantnijih hotela svoga doba. Nove godine u „Metropolu“ dočekivao je predsednik SFRJ Josip Broz Tito. On i njegova supruga su 1961. godine tu priredili prijem za oko 2.000 zvanica lidera Prvog samita pokreta nesvrstanih zemalja. Nil Armstrong – prvi čovek koji je kročio na Mesec, bio je gost „Metropola“. Lista svetskih besmrtnika koji su upisani u zlatnu knjigu gostiju poduža je: Kirk Daglas, Luj Armstrong, Igor Stravinski, Elizabet Tejlor, Sofija Loren, Džek Nikolson, Đina Lolobriđida, Bobi Fišer…

Prefinjena kombinacija stila i tradicije

Sa idejom da povrate sjaj „Metropolu“, arhitekte su imale projektni zadatak da istorijsko nasleđe uklope i nadgrade modernim rešenjima, a rezultat je prefinjena i ujedno opuštena atmosfera, koja je oduvek zaštitni znak „Metropola“. Za enterijer „Metropol Palaca“ zadužena je kompanija MKV dizajn – jedna od najuglednijih svetskih kompanija specijalizovana za hotelske enterijere. Neki od njihovih projekata su „Regent Emirates Pearl Hotel“ u Abu Dabiju, „Atlas Tower“ u Dubaiju, „Royal Savoy Hotel“ u Lozani, projekat „Westin Navarino Dunes“ u Grčkoj… Sobe i apartmani novog „Metropol Palaca“ raskošno su opremljeni i upotpunjeni najnovijim komunikacionim tehnologijama. Velelepni apartmani, uključujući jedinstveni predsednički i kraljevski apartman, pružaju predivan pogled na Tašmajdanski park – jedan od najlepših gradskih parkova, i obezbeđuju gostima mir, luksuz i udobnost bez premca.

„Metropol Palace“ projektovan je i kao najveći centar za konferencije, sastanke i dešavanja, koji, u zavisnosti od potreba, može da primi i do 1.000 zvanica. U restoranskoj ponudi naći će, između ostalog, i bar na krovu hotela i A la carte restoran, koji će služiti specifičnu kombinaciju grčke i orijentalne hrane. Šef kuhinje hotela je Jovica Nešković, a kuvar zadužen za kreiranje ove jedinstvene kulinarske fuzije je Kriostoforos Peskijas. Pored restorana i konferencijskog centra, u sklopu hotela će postojati moderan Spa i Fitness centar sa bazenom, Jacuzzijem, saunom, parnim kupatilom i brojnim drugim sadržajima namenjenim zdravlju, lepoti i opuštanju.

Ostvarenje spektakularnog projekta

Ideja novog hotela bila je da vrati stari sjaj i slavu nekadašnjeg „Metropola“ i upotpuni ih svim modernim pogodnostima koje su potrebne današnjim poslovnim putnicima, turistima i svima koji žele da u „isečku vremena“ pripadaju i žive u drugačijoj stvarnosti. Projekat „Metropol Palace Belgrade“ svakako je jedan od najnaprednijih i najspektakularnijih hotelskih projekata u jugoistočnoj Evropi. „Očekujemo preliminarno otvaranje tokom leta 2012. godine i veliko otvaranje kompletnog hotela na jesen, a nadamo se da ćemo prve goste primiti u julu. Tokom narednih meseci, organizovaćemo veliki broj raznovrsnih dešavanja, uključujući i izložbu na Tašmajdanu, koja će prikazati istoriju ‘Metropola’ od njegovog otvaranja do danas. Želimo da obnovljeni ‘Metropol Palace’ što pre ponovo zauzme svoje zasluženo mesto na karti Beograda i postane jedna od najznačajnijih lokacija u gradu i stecište svih najvažnijih dešavanja“, kaže za kraj predstavljanja ovog velikog poduhvata Jelena Đaković, PR i marketing menadžer hotela.

BelGuest