Restoran Čarda Stara koliba

Splav-restoran „Čarda Stara koliba“ jedan je od najpoznatijih beogradskih restorana. Tradicionalni specijaliteti, spremljeni na savremen način u modernoj, otvorenoj kuhinji, odličan su izbor za porodični i poslovni ručak, a sam pogled iz restorana na Ušće i Beogradsku tvrđavu vredi “milon dolara”.

Domaće, pripremljeno s ljubavlu

Meni splav-restorana „Čarda Stara koliba“ čine riblji specijaliteti od morske i rečnae ribe, ali i jela od mesa, pravljena po ukusu ljubitelja domaće kuhinje. Grilovani losos u terijaki sosu sa granny smit jabukama posebno će prijati uz svežu salatu i dobro vino. Bez obzira koje jelo izaberete, plodove mora ili one s roštilja, preporuka kuće je da se na kraju obroka zasladite toplim palačinkama sa jabukama u karamel sosu. Specijaliteti kuće su zubatac i brancin na „hvarski način“, teletina „Čarda“ sa kestenom i sušenim paradajzom, čokoladni sufle ili pita od lešnika.
Rečnu ribu koja se priprema u restoranu svakodnevno donose beogradski alasi. Pavle Sretković, glavni kuvar, iz menija posebno izdvaja riblju čorbu. Takođe, u kuhinji Kolibe prave se domaće ajvar salate i delikatesne kobasice. Posebna pažnja poklanja se serviranju, tako da trpeza godi oku i nalikuje na najlepše fotografije.

Osim sofisticirane kuhinje, restoran pruža jedinstven doživljaj dodira s beogradskim rekama. Nalazi se na samom ušću Save u Dunav, u gustom zelenilu. Boraveći u Kolibi imaćete osećaj da se nalazite daleko od civilizacije, okruženi mirom i zvucima prirode. Moćićete da obuhvatite pogledom čuveno Ratno ostrvo – jedinstveni rezervat prirodne, carstvo ptica i bilja.  Ipak, nalazićete se samo „na korak“ od centra Prestonice. To je ona jedinstvena čar Kolibe: ušće Save u Dunav, pogled na istorijsko jezgo Beograda,  lelujave topole, vrbe, ptice koje lete,  krov od trske koji se  u kružnom svodu spušta ka vodi. Sve je prirodno, a ipak luksuzno. Enterijer od drveta daje ambijentu toplinu, a mesto na reci jednu izrazitu romatičnu crtu. U restoranu se mogu organizovati manja venčanja i proslave, poslovni sastanci, ručkovi, banketi… Za organizaciju proslava zadužen je profesionalni tim – veoma maštovit, pun unikatnih rešenja za događaje koji se pamte.

„Stara koliba“ se markatno izdvaja po arhitekturi: ona istovremeno podseća na vojvođanske čarde, sojenice u Indoneziji, na Baliju ili negde daleko u Africi… Njen jedinstven ambijent u sinergiji sa majstorima kuhinje osvaja gosti. Ne propustite da u Kolibi doživite najlepši deo Beograda – grada na rekama.  

Tanja Marković
Foto: Stara koliba