52 Vikenda u Novom Sadu

Atelje 61, osnovan 1961. godine kao Ustanova za izradu tapiserija, predstavlja jedinstvenu instituciju kulture u odnosu na sve muzeološke i galerijske ustanove na prostoru Zapadnog Balkana i jedinu kompleksnog tipa u Srbiji sa vlastitom produkcijom (radioničkim delom, galerijom, muzeološkom zbirkom). Jedna je od svega pet sličnih institucija kulture u Evropi.

Osnivači „Ateljea 61“ su dizajnerka tekstila Etelka Tobolka i znameniti srpski slikar, tapiserista i mozaičar Boško Petrović uz podršku grada Novog Sada, koji je „Atelje 61“ proglasio za ustanovu kulture od posebnog društvenog značaja. Tokom 60 godina duge istorije „Ateljea 61“, u saradnji sa preko 300 umetnika, otkano je oko 900 tapiserija. „Atelje 61“ tako poseduje Nacionalnu zbirku tapiserija koja se smatra jednom od najobimnijih zbirki u ovoj oblasti.

Posetioci Petrovaradinske tvrđave mogu obići ustanovu „Atelje 61“, prisustvovati procesu stvaranja tapiserija, pogledati deo Nacionalne zbirke tapiserija Srbije svakog radnog dana od 9 do 14 časova.

Kontakt za najavu grupnih poseta:
Tel: 021/6431519
Mejl: atelje61@mts.rs
Sajt: www.atelje61.org.rs

Tekst: Teodora Ž. Janković, Ustanova za izradu tapiserija “Atelje 61”
Foto: Dragan Kurucić
Turistička organizacija Grada Novog Sada