Gradski odmor u Nišu

„… Ljudi se u Nišu najsnažnije grle/Najglasnije smeju/I pošteno vole/Kao malo gde na svetu…“, deo je “Vodiča kroz Niš(lije) za početnike“, koji je odmah posle postavljanja postao hit na internetu, a njegov autor, Kristina Vuletić iz Beograda, želela je samo „da se na neki način oduži Nišu jer joj je prilikom svake posete dao mnogo radosti. Stekla je puno prijatelja koje zbog prisnosti koju prema njima oseća smatra svojom porodicom, a njihov grad svojim“.

„Šarmantni vodič kroz Niš u stihovima koji ima i svoj podnaslovAko ne voliš Niš – iš”, objavljen na FB stranici Nemir u svemiru, nije deo oficijelne kampanje Turističke organizacije grada, ali na lep način reprezentuje doživljaj Niša koji imaju turisti. Jer, pored znamenitih kulturno-istorijskih spomenika, neposredne blizine Niške Banje, Suve planine Jelašničke i Sićevačke klisure, ovaj grad poseduje jedinstven, niški duh koji nije lako „upakovati“ u promociju poput prirodnih i kulturnih vrednosti. Ipak, on „boji“ sve naše aktivnosti. Životni moto Nišlija je optimizam, otvorenost, gostoprimstvo, ljubav prema prijateljima, porodici, rodnom gradu… Ko želi da upozna Niš, zaista mora upoznati i Nišlije – objašnjava Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije.

U ovom svojevrsnom vodiču navodi se više lepih primera o „tipičnom ponašanju“ Nišlija koji su mogu iskusiti, a pominju se čak i niške bake kojima ne smetaju glasna muzika i žurke u stanu jer vole kad se omladina veseli. „Niš slavi život, kretanje, druženje, igru, umetnost, sport … i svima upućuje pozivnicu da mu se u tome pridruže. Ne propustite priliku da budete svedoci obeležavanja gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena i niza drugih događaja. Tokom juna, Niš „odiše“ pozitivnim vibracijama. „Naissus fest“, koji posećuju ljubitelji elektronske muzike održava se 1. i 2. juna u Tvrđavi; od 31. maja do 3. juna art festival „PozitivNI“ u Dušanovoj ulici i parku Čair koji pronosi duh urbanog Niša s kraja osamdesetih godina prošlog veka, a možete doživeti i srednji vek na viteškom festivalu „Zaštitnici tvrđave“ koji se organizuje od 8. Do 10. juna. Nakon nekoliko dana održava se gastro- turistička olimpijada, gde posetioci mogu probati neke od čuvenih srpskih specijaliteta, a posle toga sledi 16. juna zabavna trka kroz Jelašničku klisuru… I to, naravno, nije sve“, kaže Parlić.

Međunarodni viteški festival 8-10. jun

Festival „Zaštitnici tvrđave“ održaće se unutar zidina Niške tvrđave u organizaciji družine „Zmajeva griva“. Viteške družine iz zemlje (Niša, Beograda, Jagodine, Stalaća, Кraljeva, Кruševca, Svilajnca, Vranjske Banje i Gračanice) i inostranstva (Belgije, Slovačke, Bugarske i Republike Srpske) predstaviće posetiocima srednjevekovni način života, ondašnju nošnju, vitešku opremu, tehniku izrade oklopa, mačeva i strela, srednjevekovnu pijacu, stare zanate i viteške borbe. Poštovaoci viteških vrednosti biće u prilici da se oprobaju u jahanju konja i streličarstvu, da uživaju u druženju u srednjevekovnoj krčmi ili da više saznaju o načinu života vitezova.

Međunarodni gastro-turistički festival 15-17. jun

Učesnici festivala su profesionalci, amateri i učenici iz Srbije i drugih evropskih zemalja, a samo takmičenje odvija se u više kategorija u organizaciji Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša. Tako, pored takmičenja u spremanju jela nacionalne kuhinje na klasičan i savremen način, učesnici će se takmičiti u spremanju jela sa roštilja, u pripremanju jela od ribe, riblje čorbe i ribljeg paprikaša, kao i slatkih i slanih pita, torti i kolača. Okušaće se i pica majstori, a najkreativniji će probati da naprave picu sa karakterističnim proizvodima jugoistoka Srbije – peglanom kobasicom, svrljiškim sirom, pirotskom jagnjetinom leskovačkom paprikom…

Međunarodna trka „The maze up“ 16. jun, 8:30

Nesvakidašnja trka kroz Jelašničku klisuru, u organizaciji Tribe Trails-a, pruža priliku da na uzbudljiv način provedete dan u prelepom ambijentu, testirate svoje sposobnosti i uživate u savlađivanju interesantnih prepreka. Staze, duge 15 (Rookie) i 25 km (Adventure), prelaze se trčanjem ili pešačenjem, a takmičarima, osim dobrog raspoloženja, nisu potrebna posebna znanja i veštine.

Autor: Rozana Sazdić
Foto: Davorin Dinić, Bojan Jovanović, Dušan Mitić Car, Rozana Sazdić, Arhiva TON-a