Sedam nagrada za rastuću industriju

Turistička organizacija Srbije je po trideset četvrti put dodelila Turistički cvet, najviše priznanje za doprinos razvoju turizma naše zemlje. Ova nagrada je utoliko veća jer je, po rečima resornog ministra Rasima Ljajića, turizam posle građevinarsva, naša najbrže rastuća privredna grana.

Domaćin svečanosti bila je Marija Labović direktorka TOS-a koja je predstavila ključna dostignuća našeg turizma u petogodišnjem periodu. Posebno je naglasila da o našem brzom napretku govori i Evropa: „Evropska turistička komisija je iznela podatak da smo četvrta zemlja po ukupnom rastu i prva zemlja po rastu broja turista iz Kine. Takođe, zahvaljujući stalnim kampanjama i podsticajnoj meri izdavanja vaučera uspeli smo, ne samo da zaustivima pad boravka domaćih turista, već i da ga značajno povećemo.“ Naglasila je i da je u konkurenciji bilo skoro šezdeset kandidata, pa je žiri na čijem se čelu nalazio profesor Slobodan Čerović, odlučivao na osnovu tananih nijansi.

Posao protkan emocijama

Na binu bisoskopa Muzeja jugoslovenske kinoteke izašli su predstavnici Turističke organizacije Novog Sada koja je dobila nagradu u kategoriji Turistička organizacija; grada Požerevca koji je nagrađen u kategoriji Turistička manifestacija; agencije Robinzon koja je ponela odličje u kategoriji  Receptivna turistička agencija; hotel Premijer Aqua i Ivanjički konaci nagrađeni su kao najbolji Ugostiteljski objekti za smeštaj; Beogradski sajam i Radovan Raičević, nagrađeni su u kategoriji Organizacija i pojedinac koji su dali doprinos unapređenju turizma. U ime svih dobitnika zahvalio se Branislav Knežević, direktor TO Novog Sada koji je, između ostalog, rekao da turistički poslenici, pored puno energije i profesionalnih veština, ulažu i mnogo emocija i da bez njih nije moguće ostvariti uspeh.

Supernova grada Novog Sada

Po definiciji, supernova je zvezdana eksplozija koje u trenu isijava ogromnu energiju, a turizam Novog Sada upravo je primer vrtoglavog uspona. Brojke govore da je u gradu boravilo za gotovo četvrtinu više gostiju nego lane. Grad će 2019. godine biti Omladinska prestonica Evrope, a 2021. Evropska prestonica kulture. Iza ovih uspeha stoje mnogi pojednici i organizacije, ali usklađivanje svih aktera i promišljene medijske nastupe vodi Turistička organizacija. Nagradu je dobila zbog impesivnog obima i kvaliteta promotivnih publikacija, odličnih medijskih kampanja, maštovitih tura razgledanja, turističke signalizacije… I poznati magazin Lonely Planet proglasio ih je za jednu od najboljih svetskih destinacija za 2019. godinu, nazvavši Novi Sad „elegantnim i opuštenim gradom“.

Viteški višeboj u Požarevcu

Ljubičevske konjičke igre održavaju se pedest i pet godina. Jedinstveni spektakl Igara je viteški višeboj koji obuhvata discipline gađanje lukom i strelom, topuzom, kopljem, seču sabljom i kurirsko jahanje. Istinska svetkovina konjičkog sporta je i ceremonija otvaranja sa defilom. Požarevac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima dugu tradiciju odgajanja konja. Za to je zaslužna Ergela Ljubičevo koja je temeljno obnovljena. „Otvorili smo dečji avantura park, uredili trim staze, trasirali šumske konjičke staze, obnovili manjež i štale… Turizam je u fokusu razvoja našeg grada. Volim da kažem da imamo tri noseća stuba turizma – arheološki park Viminicajum, Ergelu Ljubičevo i Ljubičevske konjičke igre“, izjavio je Bane Spasović, predsednik opštine Požarevac.

Robinzonova skrivena Srbija

Ljudi iz agencije Robinzon vole i odlično poznaju Srbiju. To ih je podstaklo da oblikuju programe kulturnog i rekreativnog turizma. Trenutna misija im je razvoj  ponude Podunavlja i obogaćivanje programa za kruzere koji pristaju u Srbiji. Na primer, imaju jogu ne Avali jer smatrju da i stariji turisti, koji uglavnom i idu na krstarenja zaslužuju da dožive nešto posebno. U okviru programa Skrivena Srbija promovišu sela, planinarske i rafting rute. „Najveća vrednost Srbije su naši dobri domaćini, hrana, gostoljublje. S nemačkim Wikinger Reisen napravili smo nekoliko petnaestodnevnih serijala u okviru hajkinga i trekinga programa. Gosti su oduševljeni,“ kaže nam direktor Robinzona, Ljubiša Nešovanović.

Luksuz u prirodi

Hotel Premijer Aqua koristi termalne vode banje Vrdnik. Ima vrhunski Spa centar sa otvorenim i zatvorenim bazenima. U sklopu hotela radi i specijalistička ordinaciju Aqua medica. Uz vrhuske usluge i blagotvornu vodu gosti imaju i privilegiju boravka na obroncima Nacionalnog parka Fruška gora. Domaćinstvo Ivanjički konaci se, takođe, nalazi u lepoj prirodi seoskog krajolka Zapadne Srbije. Konak ima bazen s plažom, a gosti posebno hvale etno-krčmu u kojoj domaćini služe namirnice koje sami gaje. Gosti su većinom iz inostranstva, a ocena na sajtu booking.com im je bezmalo čista desteka.

Kuršumlija i Beogradski sajam

Radovan Raičević, generalni direktor Planinke je od malog preduzeća stvorio kompaniju koja je danas oslonac razvoja Kuršumlije i celog topličkog kraja. Sa svojim timom stvorio je brendove poput Prolom vode, Prolom Banje, Lukovske Banje i Đavolje varoši. Novi projekat je izgradnja hotela u Lukovskoj Banji, a ukoliko i Kuršumlijska Banja postane deo Planinkine porodice, o čemu se pregovara, Kuršumlija će postati jedinstvena opština sa tri banje. Beogradski sajam je prošle godine proslavio 80. godina od osnivanja. Osim Sajma turizma koji je po broju izlagača i poseti, ubedljivo „najjači“ u regionu i druge sajamske priredbe privlače brojne domaće i inostrane izlagače, a Sajam  svojom delatošću nastoji da dodatno doprinese izgradnji imidža naše zemlje.

Osma nagrada za doajena

Direktorka TOS-a ima diskreciono pravo da dodeli specijalni Turistički cvet. Ove godine, odabrala je profesora Slobodana Unkovića koji je odgojio generacije studenata na kojima danas počiva turizam Srbije.

BelGuest
Foto: Turistička organizacija Srbije