„U najvećem gradu na jugu Srbije sve je veći broj turista, a mnogi odlučuju da ovde provedu vikend ili deo odmora. Niš, zahvaljujući direktnim avio linijama i manifestacijama koje se organizuju tokom leta, postaje popularno letnje odredište. Jedan od najposećenijih događaja je festival Nišviile, ali sve više dolaze i turisti koji tragaju za novim, zanimljivim destinacijama, i u Nišu i ostaju duže nego što su planirali, iznenađeni onim što ovaj grad ima da ponudi – kaže Uroš Parlić, direktor Turističke Niš organizacije Niš.

Preporuka za posetu Nišu može se videti na stranicama „Swiss Magazine“ koji se deli u avionima Swiss kompanije. Ovaj visokobudžetni avioprevoznik uspostavio je početkom aprila direktnu liniju između Niša i Ciriha, a krajem juna  je i avio-kompanija Germania Flug povezala ova dva grada. U ponudi niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ su i direktni letovi  Low cost kompanija Wizz Air i Ryanair do Bazela, Malmea, Memingena, Ajndhovena, Dortumunda, Berlina, Diseldorfa, Bratislave i Milana(Bergama). Ryanair planira uvođenje linije i do Stokholma. Za sada četiri avio-kompanije imaju  redovan saobraćaj ka Nišu iz evropskih gradova.

Jedinstvena svestranost Niša

„Niš odiše optimizmom i vredan je pažnje svih istraživače koji žele da putuju i dožive nešto sasvim drugačije u odnosu na ono što su navikli. Dovoljna je avionska karta (po vrlo pristupačnoj ceni), tri sata leta i bićete prokleto daleko od kuće, ali ćete posle razgledanja Niša imati šta da pričate prijateljima koji sigurno nikada nisu čuli za ovaj grad, niti doživeli njegove lepote“, ističe Herwig Buhrow, bloger, koji na sajtu avio kompanije „Ryanair“ objavljuje  tekstove o turističkim destinacijama širom sveta. Nakon posete Nišu, posetioci ovog sajta imaju priliku da pročitaju njegove utiske i predloge za obilazak. Bloger u svom članku, opisujući jedinstvenu svestranost grada, savetuje da se poseti arheološko nalazište Medijana, upozna arhitektura i burna istorija grada, kao  i brojne mogućnosti za aktivan odmor, ukusan zalogaj i noćni izlazak. Dopada mu se  live rock i jazz u niškoj Tvrđavi, Kazandžijsko sokače, a napominje da se u večernjim časovima Nišlije doteruju i lepo oblače.

Sedite, opustite se i uživajte

„Volim da hodam i istražujem grad, a Niš je odlično mesto za to. Najuži centar je pun kafića, restorana i pabova. Ne zaboravite da izaberete mesto  da popijete domaću kafu, kako to rade Srbi. Treba , takođe, posetiti Nišku Banju, koja se nalazi na  9 kilometara od centra grada. Dopala mi se činjenica da je blizu Niša, a da je priroda toliko različita. U bliziini Banje je Jelašnička klisura, gde postoje stene za sportsko penjanje, ali sam ja izabrao da sa banjskog brda letim paraglajderom. Uživao sam, kao da sam imao krila…“, piše drugi bloger koji je poseto Niš.

Probajte paraglajding

Nišavska kotlina, okružena planinskim vencima, pruža idealne uslove za paraglajding. Povoljni vetrovi i klima pogoduju da se na terenima u okolini Niša održavaju i svetska takmičenja.  Niš predstavlja jednu od pet destinacija u 2017. Godini gde je organizovano najprestižnije takmičenje u paraglajdingu, u disciplini prelet.  Na Svetskom kupu u paraglajdingu okupilo se 130 pilota iz 30 zemalja takmičeći se u nebeskoj trci, na visinama do 3500 m. Niš je jedan od najboljih centara u jugo-istočnoj Evropi za ovu vrstu letenja. A poslovica kaže: Ukoliko želite da saznate zašto ptice pevaju, probajte paraglajding.

Doživite prirodu Niša

Okolina Niša – pećine, klisure, planine, Banja…  ne zavređuju manje pažnje. To je raj za sportiste i rekreativce. Atraktivna trka kroz živopisne predele Suve planine i dobra zabava je ono što očekuje učesnike događaja Suva Extreme Challenge, koja okuplja trkače, bicikliste i ljubitelje outdoorsportova. Start  je u Niškoj Banji.  Biciklisti, u zavisnosti od spremnosti, biraju stazu od  55 km sa 2250 m uspona ili drugu koja je duga 26 km sa 1080 m uspona, a planinski trkači će moći da se oprobaju na 12 km staze. Trčanje u prirodi, van asfaltnih puteva i zgrada, izazov je i zadovoljstvo.

Sav taj džez

U vreme održavanja Nišvila, Turistička organizacija grada ima u planu da ugosti nekoliko inostranih blogera iz zemalja i gradova do kojih postoje letovi sa niškog aerodroma. Blog o Nišu, pa iako mu to nije bila namera, napisao je i jedan Srbin. Vlada Paunović iz Kragujevca uputio je pismo organizatorima Nišvila navodeći 15 razloga zašto je to dobar festival: „Publika, bez obzira na godine, kulturna. Svi sede ili stoje i niko se ne ljuti kad neko ispred ustane sa stolice da igra jer ga je poneo „all that jazz“. Čak je i obezbeđenje lepo vaspitano, pa vas uz izvinite, gospodine zamole da otvorite torbu. Originalan je i food corner, a roštilj ne spremaju falsifikatori nego prave Nišlije ili Leskovčani. Tvrđava je lepa i osvetljena i možete da slušate najboljeg svetskog fusion gitaristu Al Di Meolu, koji svira flamenko kao da je Pako još živ, i vidite kako  od srca zahvaljuje publici dok prima priznanje Šaban Bajramović.  Tamošnja javnost, uistinu, voli svoj festival.”

Rozana Sazdić
Foto: Dušan Mitić Car, Saša Đorđević, Roza Sazdić, arhiva Nisville i TON-a