Plavi voz – nova zvezda srpskog turizma

Dan republike, 29. novembar, važio je za najveći praznik u bivšoj, socijalističkoj Jugoslaviji. Ove godine, upravo tog datuma, krenula je prva turistička grupa koja je Titovim „Plavim vozom“ putovala od Beograda do „Užičke republike“ – tokom Drugog svetskog rata jedine slobode teritorije u čitavoj okupiranoj Evropi.

Ovo je prvi put u istoriji Plavog voza da i obični putnici mogu da kroče u njegove odaje.  Raskošna unutrašnjost ostala je nepromenjena i posle više od pola veka. U njemu je ispisana slavna istorija Titove socijalističke Jugoslavije. Predsednik Tito je njime obišao sve gradove svoje velike zemlje i ugostio nebrojene državnike i diplomate. U „paketu“ s pričama o zanimljivim istorijskim činjenicama i anegdotama s Titovih putovanja, osmišljeni su i drugi privlačni programi.

Užička republika danas

Putnici su mogli da obiđu grad Užice, muzejsku postavku na temu Užičke republike, podzemne fabrike municije i druge znamenitosti grada, a za zaintresovane organizovan je izlet koji je obuhvatio obilazak spomen-kompleksa Kadinjača, Mokre Gore, Drvengrada i manastira Rujno. Detalji ovog programa mogu se videti na platformi za online rezervisanje izleta Serbianadventures.com preko kojeg se ova tura može rezervisati. U okviru dvodnevnog programa, putnici su, uz žive priče, mogli da probaju Titova omiljena jela i uživaju u sjajnoj muzičkoj večeri u kojoj su se, kao u vremeplovu, nizale numere iz doba kada se slavilo bratstvo-jedinstvo.

Karta više za Plavi voz

Organizatori ovog zanimljivog programa koji je, iako po prvi put organizovan, bio popunjen do posledjeg mesta su turističke agencije Magelan iz Novog Sada i Republic tours iz Užica, koje planiraju redovne polaske najmanje jednom mesečno. Za decembarski termin, pored individualnih posetilaca, očekuju se prve grupe iz Slovenije, dok se za januarski i februarski očekuju kineski turisie. Kapacitet voza je 110 putnika, te zato organizatori očekuju i interesovanje firmi za vanredne polaske za tim-bilding i druga putovanja namenjena zaposlenima. Tokom letnjeg perioda, ova tura će biti obogaćena većom ponudom fakultativnih izleta.

Redovni polasci Plavog voza, sudeći po prvim reakcijama, mogu postati magnet za turiste iz celog sveta koji bi i zbog njegove ekskluzivne istorije poželeli da posete Srbiju.

BelGuest
Foto: Serbian Adventures