Suvenirnica Turističke organizacije Srbije

///Suvenirnica Turističke organizacije Srbije

Suvenirnica Turističke organizacije Srbije

Izlog narodne radinosti

Suvenirinica na Avali jedinstvena je po svom konceptu – u njoj su izložene lepe sitnice koje će vas podsetiti na posetu Avali, ali i autentični, birani, proizvodi koji reprezentuju raznolike krajeve Srbije.

Posetili smo ovu radnju u podnožju Avalskog tornja i razgovarali sa Natašom Drulović  – menadžereom prodaje Turističke  organizacije Srbije koja je vodila projekat od ideje do realizacije: „Osmišljavajući sadržaje suvenirnice, želeli smo da ona bude reprezentativan izložbeno-prodajni prostor najboljih proizvoda iz Srbije. Proizvođačima suvenira postavili smo zadatak da kreativno osmisle predmete koji odražavaju autentičnost krajeva iz kojih potiču, da zadovolje visoke standarde kvaliteta i da budu napravljeni od prirodnih materijala. Ponosna sam što se danas ovde nalazi izbor najlepših suvenira iz čitave Srbije, gde posetioci mogu da kupe prostirke od vune, predmete od keramike i stakla, odabrana srpska vina, rakije, lepo upakovane džemove, slatka, majice, razne ljupke sitnice.“

Rukotvorine Etno mreže

Među unikatnim predmetima na policama, pažnju privlače šarene srpske tkanice koje se nose kao pojas, ali mogu biti i dekorativni predmet za kuću. Izložene su i prostirke sa motivima pirotskog i sjeničkog ćilima, maštovite dvopređne čarapa iz knjaževačog kraja, rafinirani peškiri u zlatovezu, ručno pletene rukavce… Većina ovih rukotvorina delo je žena okupljenih u Etno mreži – nacionalnoj strukovnoj organizaciji koje se bave proizvodnjom rukotvorina u cilju očuvanja starih i zaboravljenih tehnika izrade i osposobljavanja žena za tržišnu proizvodnju. Projekat Etno mreže predstavlja jedinstvenu inicijativu na planu očuvanja kulturnog nasleđa i okuplja oko hiljadu žena iz svih krajeva Srbije.

Birane uspomene

U radnji je izloženo na stotine proizvoda koji mogu postati vaša draga uspomena. Iz ovog obilja izdvajamo bajkovite vojvođanke kućice, seljake, trubače i tamburaše koje pravi Keramika Ras  – porodična manufaktura iz Sremskih Karlovaca. Pažnju privlači i ručno oslikana grnčarija Karoline Petrović, sa motivima pirotskog ćilima. Lepi su  i magneti, šolje, zvona i posude koje proizvodi Atelje Ravno iz Pančeva. Za ljude koji vole savremeni dizajn, otvoren je i kutak u kojem su izložene majice Dechkotzar-a, koje nose potpis poznatih beogradskih dizajera.

Magija sjeničkog ćilima

Pored glasovitog pirotskog ćilima, u suvenirnici se mogu kupiti i prostirke s motivima malo poznatog  sjeničkog ćilima koji ima dva identična lica, pa se sa jedne strane može koristiti 50 godina, a sa druge još 50.  Izrađuje se na vertikalnom razboju od fine, tanke vune. Izrada ćilima izuzetno je spora, a tkalje, razbirajaću niti bez skica i šablona,  stvaraju maguju raskošnih đulova i maštovitih šara.

BelGuest
Foto: TOS i Dragan Bosnić
By |2018-07-15T00:03:44+00:00jul 14th, 2018|Birani suveniri, Širom Srbije|0 Comments

BelGuest Magazin

BelGuest Magazine je turistički magazin visokog kvaliteta, koji izlazi u kontinuitetu od 2001. godine. Glavni partner nam je Turistička organizacija Srbije. Naš osnovni cilje jeste promocija turističke i kulturne ponude, kao i događaja u najvećim gradovima Srbije – Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Kroz tekstove, putopise i intrevjue pokrivamo širok spektar tema: od prezentacije kulturnog nasleđa, preko tematskih turističih ruta i izleta, sve do zanimljivih „sitnica“, poput odabranih suvenira, vina i hrane.

BelGuest Leto 2018

BelGuest Fall/Winter 2018