Turistička organizacija Novog Sada preporučuje

Vinske priče fruškogorskog područja, iznikle na tradiciji koju greje ljubav prema misteriji vina i čuva lepotu, blagost, te bogatstvo predela na kojima nastaju, ušle su na velika vrata u turističku ponudu. Želeći da gostima i stanovnicima Novog Sada ponudi nešto novo, ili bar na drugačiji način predstavljeno vinsko iskustvo, TO Novog Sada osmislila je šest vinskih puteva i predstavila doslovno sve vinarije u bližoj i daljoj okolini grada.

 „Verujemo da će obilje lepote, topline, kreativnosti i radosti koje smo susreli na putevima odličnih vina i deo toga predstavili publici, nama doneti nove uspehe u podizanju kvaliteta i sadržaja gradske turističke ponude, a vinarima nove posetioce,“ kaže nam Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije grada i „master mind“ čitavog poduhvata. Ovom prilikom, zbog želje da svim vinarima posvetimo dužnu pažnju, kao  i da našim čitaocima pružimo što više podataka i živih impresija, predstavljamo tek trećinu ovog zanimljivog, inspirativnog i nadasve pažljivo osmišljenog vinskog itinerera. Sve vinske staze su predstavljene na internet stranicama TO Novog Sada, a nastavak priče svakako sledi na stranicama štampanog i web izdanja BelGuest-a.

Impresije s hodočašća

„Putovanje na koje smo se otisnuli oslanjalo se na potrebu da posetiocima, koji ne moraju biti poznavaoci vina, približimo delić života i rada fruškogorskih vinara. Bio je to poduhvat gde smo i sami učili kako videti stvari i kako preneti ono najvažnije, a da pri tom kroz tekst i fotografiju zadržimo baš onaj utisak koji nas je dotakao. Impresija s ovog istraživačkog „hodočašća“ koja je nadjačala i sve vinske užitke koje rado pamtimo, jeste ljubav i predanost s kojom su preci sačuvali vinograde i znanje o pravljenju vina i preneli je na unuke (dečake i devojčice), sada uspešne vinare. Ako se na Fruškoj gori nekada bude podizao spomenik vinarima, verujem da će imati lik pretka koji je u teško vreme zabrane privatnih vinarija i sadnje određenih sorti grožđa uspeo da za potomke sačuva ljubav prema vinovoj lozi i doprinese da njihova deca ostanu na porodičnom imanju“, kaže nam autorka tekstova ovog projekta TO Novog Sada – Gordana Stojaković. „Kako bi lakše savladali prostor takve kompleksnosti i obilja vinarija, publici smo ponudili da ga sagleda kroz šest vinskih puteva. Postoji jasna prostorna povezanost ovih puteva s dva izuzetka. Novosadski vinski put se ne oslanja na administrativne međe, pa tako uključuje i rakovačke vinarije i temerinske vinarije.“

Pa da krenemo u susret vinu, vinogradarima i vinarima!

VINSKI PUT 1 –  PRAVAC SREMSKA KAMENICA – LEDINCI – RAKOVAC

Na „sremskoj“ strani grada, na desnoj obali Dunava, počevši od Sremske Kamenice nižu se raznoliki vinski svetovi: prvi je Podrum Šukac u kojem tradiciju nastavlja šesta generacija. Vina kuće su Merlot Reserve Šukac, Merlot Šukac, Rose Šukac, Italijanski Rizling Šukac i Sauvignon Blanc Šukac. Nizvodno, u obližnjem naselju Ledinci očekuje vas Porodična vinarija Antonijević koja se ponosi svojim Rizlingom Antonijević, Rozeom Antonijević i Probusom Konstantin. Posetioce će zainteresovati i njihov jedinstveni vinski lagum ukopan u les. U njemu je i danas zemljani pod na kojem su, u nekoliko redova, poređani tankovi i drvena burad s vinima. Ovo je prostor gde se degustacija  najčešće i započinje.

Za ljubitelje umetnosti, vegetarijance i eko posvećenike

Na padinama Fruške gore, u Starim Ledincima, očekuje vas Podrum Miljević. Vina kuće su Traminac mirisni Miljević, Burgundac crni Miljević i Roze Miljević. Miljevići su ljudi posebnih talenata  i majstori za ugođaj –  vatra u kaminu i slike naših poznatih slikara, nagoveštavaju toplo i uzbudljivo iskustvo. Degustaciji vina prethodi dobrodošlica uz čašicu voćnih rakija koje su, takođe, u ponudi. Miljevići na svom posedu organizuju redovne slikarske kolonije. Mnogi Novosađani poznaju ovo mesto po ručku iznenađenja, vikendu zdravog vazduha, vegetarijanskom poimanju gastronomije…

Vlasnici Vinarije Salaxia i Organske vinarije Imperator iz obližnjeg Rakovca dele sličnu poslovnu i životnu filozofiju. Iz ponude Salaxia-e  izdvajamo crveno i belo vino Bela vrana, kao i odležana roze i bela vina Burlesque. Kod ove porodice sve je podređeno hedonističkim užicima –  hrana koja se služi su gljive, koziji sirevi, puževi, organsko povrće. Vinarija Imperator, povezana je sa Salaxia-om, s kojom deli degustacioni prostor, ali i mnogo više od toga. Reč je o istoj životnoj filozofiji koja se ogleda u nastojanja vlasnika obe vinarije da prave vino koje će, kako kaže Bela Hamvaš u Filozofiji vina, uzdići čoveka iz poremećenog sveta kako bi on bio ponovo vraćen na svoje mesto u poredak zlatnog doba. Vina kuće Imperator imaju organske sertifikate i nose imena rimskih imperatora rođenih na tlu Srbije: Decius, Maximianus, Quintillus, Claudius, Valerius, Flavius, Gratianus i Constantius.

A na potesu Salaksije, sa koje se pruža pogled na Dunav „od milion dolara“, nalazi se još jedna vinarija u kojoj se može uživati u vrhunskim vinima – Vinarija Dumo iz čije ponude izdvajamo višestruko nagrađivano vino Dumo Pinot Noir, izrazite voćne arome.

VINSKI PUT 1 –  PRAVAC BEGEČ – KOVILJ I TEMERIN

Za razliku od „sremske“, na „bačkoj“ strani grada, vinarije su pomalo raštrkane, ali svakako vredne putovanja, uz neznatno dužu vožnju.  Područja Begeč je već poznat po Parku prirode Begečka jama, svojim čardama i salašu, a odnedavno i po Vinariji Vojnović. Zanimljivo je što se u ovoj vinariji prožimaju sremska i dalmatinska tradicija vinarstva. Nina, supruga Save Vojnovića rodom je iz Šibenika. Njihov zaštitni znak su jedra – ona panonska kao i ona jadranska, ali su prepoznatljivi i po modernosti, budući da u postojeću tradiciju nove tehnologije uvodi enolog vinarije, kći Tijana Vojnović. Može se reći da se radi o vinima koja svedoče o balansu između mladosti i iskustva, novih tehnologija i tradicije.

Ukusi južnjačkog tla i bačke crnice

U Kovilju, koji je poznat po istoimenom manastiru i gde je rođen velikan srpskog romantizma – pesnik Laza Kostić, nalazi se Vinski podrum Do kraja sveta koji neguje svoje vinograde na jugu Srbije – na području Leskovca i Bujanovca. Osnovna serija vina pravi se po ugledu na bordeaux stil, a premium serija je samotok, koji se dobija ceđenjem izmuljanog grožđa. Vinarija organizuje brojne sadržaje, među kojima ističemo Veliku koviljsku turu koja, pored degustacije vina, otkriva mnoge lepote i zanamenitosti Kovilja.

U Temerinu, bačkoj varoši u kojoj se prožimaju mađarska i srpska kultura, vredno je posetiti Vinograde i Vinariju Vindulo. Tradiciju porodice oživeo je Laslo Dujmović koji, uz diplomu stomatologa, ima i diplome vinogradara, vinara i vinskog sudije.  Na njegovom imanju, salašu sa okućnicom, uz pomoć stručnjaka za vinarstvo iz Sremskih Karlovaca, podignuti su, uz uobičajene sorte, zasadi  unikatnih sorti grožđa, koje se hemijski ne tretiraju: bačka, panonija, kosmopolita, petra, morava i frajla. Vina ove kuće su uzbudljivi spoj karakteristika odabranih sorti grožđa, snage i bogatstva vojvođanske crnice, ali i  „alhemijskog“ umeća vinara. Iz ponude izdvajamo etiketu Vindulo Mirna Bačka, Vindulo Još Litar Jedan, Vindulo Frankovka, te likersko vino Slatka Eva.

Obližnja Craft Kabach Winery je, takođe porodični posao koji je započeo Janoš Kabač, a od pre par godina uz oca nastavila Silvia Kabač. Specifičnost ove vinske kuće jeste da neguje game i muskat otonel, sorte grožđa koje se u okruženju retko sreću. Sve se ovde radi ručno, s ljubavlju i pažnjom, jer masovna proizvodnja nije u prvom planu tako da su količine vina koje se proizvedu ograničene, ali istovremeno određene visokim handmade & kraftmade kvalitetom.

VINSKI PUT 2 – BEOČIN – ČEREVIĆ – BANOŠTOR

Na ovom potesu koji, na sremskoj strani prati nizvodni tok Dunava, postoji impozantna „gustina naseljenosti“ vina – uz registrovanih desetak vinarija, ovde gotovo svaka kuća pravi sopstvena vina. Zbog refleksije Sunca s površine reke, vinova loza ovde ranije sazreva i rađa slađe grožđe, pa se vinari ponose, ne samo tradicionalnim belim, već i izuzetnim crvenim vinima. I često vole da kažu da se u čaši njihovog vina naleze tri sunca: nebesko, odsaj svetlosti s reke i silikatno zemljište koje svetluca.

Pune čaše kićenog Srema

Na gusto obeleženoj mapi vinarija prvo se nailazi na Vinarija Prekogačić u Beočinu. Njen vlasnik, Sima Prekogačić decenijama neguje sortu grožđa probus koja, po izreci „nomen est omen“ i rađa carski plod. Vina kuće su Prekogačić Probus, Prekogačić Rizling, Prekogačić Roze i Prekogačić Bermet (crveni). U obližnjem Čereviću, preporučujemo i posetu Vinskom podumu Žabić. U njihovoj ponudi su bela vina Italijanski rizling i Sila, crveno vino Muskat Hamburg i Rose. Sva vina porodice Žabić se prave bez hemijskih dodataka.
Na vinskim putokazima Čerevića obeležene je i Vinarija Verkat koju vode sestre Vrkatić, ispunjavajući očevo zaveštanje koji je bio zaljubljenik u vina, a naročito u istarsku malvaziju.
Ambijent njihove vinarije je posebna priča – nalazi se na nekadašnjem imanja futoškog grofa Koteka u kome je i danas ostao sačuvan stari letnjikovac, a tu je i „avangardni vrt“, radost za sve ljubitelje prirodnih kurioziteta. Iz ponude vinarije izdvajamo Verkat Malvaziju, Verkat Grašac Beli, Verkat Roze i barik Verkat Malvazija.
U neposrednoj blizini, samo na malo većoj nadmorskoj visini, nalazi se fruškogorsko Belo brdo i istoimena vinarija. Broj nagrade koje je ova kuća dobila na domaćim i međunarodnim takmičenjima teško je zbrojati. Vlasnik, Aleksandar Zeremski, osmislio je četiri linije vina – svaka je označena jednom od etiketa: bela (vino odležalo u inoks tankovima), crna (vino odležalo u hrastovim buradima), fun&clubbing (vina namenjena mladima) i premium (ograničena serija vina). U liniji fun&clubbing pažnju privlače etikete Infuzija, Transfuzija i Konfuzija.

Gradina vina

Keltsko utvrđenje Quet (Kuet), a potom i rimski vojni logor i pristanište Bononia Malata, po kojem današnji Banoštor najverovatnije i nosi ime, jeste prostor koji se bez preterivanja može nazvati tvrđavom ili barem moćnom „gradinom vina“ – i po broju sadnica vinove loze i po broju vinarija koje ovde postoje. Priču o vinskom Banoštoru, započinjemo u velikom preduzeću – Fruškogorskim vinogradima koji su  vlasništvu Gordana i Pavla Bašića. Vina ove kuće nalazi među najpoznatijih vinima Srbije i to onih odabranih, s pečatom geografskog porekla. Ovde se na sto hektara vinograda, na idiličnim padinama koje se talasasto spuštaju do obale Dunava, proizvodi sopstveno grožđe od koji se potom, pod budnim okom domaćih i francuskih enologa prave različita vina.  Od brojnih etiketa, izdvajamo seriju Quet kao i Tri Sunca Traminac (kasna berba).

Vinarski rodoslovi

Na banoštorskom vinskom putu nalazi se i Vinariji Šijački koju, zajedno s porodicom vodi Ivana – diplomirani enolog. Kaže da se oslanja na tradiciju koji je započeo još pradeda. Šijački imaju raznovrsnu paletu vina, a turisti su najviše zainteresovani za izvorne sorte, poput Neoplante i Seduše. Posebno se ponose vinom italijanskim rizligom Aldumaš –  aldumaš je lokalna reč koja označava zdravicu za sve radosne prilike. Zanimljivo je i što se na vinskim etiketama nalaze stilizovani likovi čitave porodične loze.
A ako negde postoji živi primer dičnog, a opet veselog i kićenog vinskog Srema onda je to kod vinara Jovana i njegovog sina Vase Stojkovića. Podrum Stojković danas vodi osma i deveta generacija koja čuva sećanje na sve pretke. Njihova imena stoje zapisana na velikom porodičnom stablu koje dočekuje posetioce, podjednako kao i vinske zdravice posvećene „Vinima sa tri sunca“  Zidove degustacione sale krase plakete, pehari i medalje za vina, kao i pokidane žice od tambura.

Mirna versus robustna vina

Podrum Ačanski, takođe iz Banoštora,  vodi  Jelena Lalović, kći osnivača Podruma. Sve je na ovom mestu valjano, jednostavno i nepatvoreno. Poznati su po muskat otonelu, sorti koja se u ovoj regiji retko gaji. Iz ponude izdvajamo Ačanski Muskat Otonel, Ačanski Italijanski Rizling, Ačanski Chardonnay, Ačanski Muskat Hamburg… Njihova prostrana degustaciona sala „lebdi“ nad Dunavom, pa pogled na reku pruža dodatnu, unikatnu draž uživanju u vinima.
Nasuprot većini ovdašnjih vinara koje se oslanjaju na predačko iskustvo, Akademia Modele je vinarija koju je pre desetak godina, kao osamnaestogodišnjak, osnovao Nemanja Popović. Danas njegova vinarija objedinjuje dve generacije Popovića i srećno očekuje treću. Bela vina kuće su Sol Nostri Riesling, Sol Nostri Chardonnay, Sol Nostri Rose , Sol Nostri  i Merlot Cabernet Faranc. Crvena vinaove kuće su snažna i predstavljaju varijantu bordovske kupaže.

„Ja ću kásti ko si ti“

I vinogradi porodice Uroševeć primaju reflektovanu svetlost s Dunava. Vinarija Vinogradi Urošević baštini stogodišnju tradicije koju je osavremenio Jovan Urošević sa suprugom Katom. Iz njihove ponude izdvajamo: Urošević Italijanski Rizling, Urošević Rajnski Rizling, Urošević Rose, Urošević Cabernet Franc, Urošević Vranac.. To su prepoznatljiva sortna vina, ona koja uvek mirišu na grožđe. Sva vina su im sveža i mlada, čak i crvena. I kako im je to baka Leksa otkrila, a Uroševići prihvatili kao istinu, vino govori svima, kao opreznim kušačima tako i vinopijama: samo ti mene pij, a ja ću kásti ko si ti.

Poslednja na banoštorskom putu vina je Vinarija Vinarium, takođe porodični poduhvat, ali ovoga puta združenih porodica Bikicki i Šljivančanin. Od ukupno 26 hektara vinograda na 10 hektara se primenjuje organska proizvodnja, a u narednih pet godina plan je da se sasvim pređe na organsku proizvodnju. Iz njihove ponude izdvajamo samo neka od brojnih nagređenih etiketa: Vinarium Župljanka, Vinarium Pinoranž, Vinarium Sauvignon Blanc – s pečatom geografskog porekla –  Vinarium Traminac, takođe s geografskim poreklom, Vinarium Dedovac i Vinarium Pinot Noir.

Naravno da nastavak sledi.

Priređeno na osnovu teksta Gordane Stojaković
Foto: Aleksandar Milutinović & Arhiv BelGuest Magazina
INFO: Šire informacije o vinskim putevima, svakoj pojedinačnoj vinariji, kao i istoriji možete naći na web adresi Turističke organizacije Grada Novog Sada (TONS)  kao i na društvenim mrežama TONS-a.