Letovanje u pokretu

Srbiju možete upoznati na bezbroj načina odmarajući se i istražujući njene predele u pokretu, širom otvorenih očiju za prirodu i njena neiscrpna blaga. Priroda Srbije još je neotkrivena, a njeni raznoliki predeli nude čitavu skalu sadržaja.

Preporuke za letovanje u pokretu započinjemo u planinskim prostranstvima Zapadne Srbije, gde je čak teško i nabrojati sve divne predele i privlačna turistička mesta. Među prvima je svakako Nacionalni park Tara – planina očaravajućeg ambijenta četinarskih šuma i vidikovaca sa kojih se pružaju nestvarni pogledi. Na Tari postoji desetak obeleženih planinarskih i mauntbiking staza. Poseban doživlj može vam pružiti jahanje prostranstvima planine. U turističkoj ponudi počasno mesto zauzima smaragdna reka Drina: njen atraktivan kanjon, drugi po veličini u svetu, možete istražiti ploveći brodom, čamcima, a poseban doživlja će vam svakako pružiti rafting u donjem toku reke.

Još jedan dragulj je park prirode Mokra Gora koji je doslovno naslonjen na Taru. Mokra Gora je poznata po muzejsko-turističkoj železnici “Šarganska osmica” i Drvengradu Emira Kusturice. Kroz ove zelene predele prolazi glavna deonica biciklističke i pešačke staze Evropskog pešačkog puta E7. Sa oko 400 kilometara staza različite težine ovaj deo Srbije predstavlja pravi biciklistički raj.

Zlatibor, Golija i Uvac

Ako više volite planine sa blagodetima civilizacije Zlatibor je pravi izbor. Ova pitoma visoravan i vazdušna banja je mala planinska metropola koja nudi ležerne šetnje i rekreaciju na uređenim sportskim terenima, bazenima, spa centrima… Zbog pogodnih vadušnih strujanja ovde možete leteti  paraglajderom i lebdeti nad zelenim krajolikom pašnjaka i borovih šuma.

Planina Golija zauzima ogromno prostranstvo i idelana je za ljude avanturistikog duha koji vole da otkrivaju sopstvene „staze i bogaze”. Na Goliji se nalazi Rezervat biosfere koji je pod zaštitom Uneska. U ovom kraju nema velikih hotela, ali je veoma razvijen seoski turizam. Putovanje „zapadnom stranom” završavamo preporukom da posetite fantastične meandre reke Uvac i Specijalni rezervat prirode gde možete posmatraju retke beloglave supove, planinariti, istraživiti pećine, ploviti rekom kanuima i kajacima.

 Info:

STC Bajina Bašta: www.taradrina.com

TO Zlatibor: www.zlatibor.org.rs

TO Ivanjica: www.ivatourism.org

TO „Zlatar“: www.zlatar.org.rs

Smeštaj na Zlatiboru: www.apartmani-u-beogradu.com/apartmani-zlatibor