Jubilarni, Deseti međunarodni festival turističkog i ekološkog filma SILAFEST 2018. održaće se od 26.08. do 1.09. u Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru.

SILAFEST je deo lanca filmskih festivala CIFFT koji okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu Njujork, Los Anđeles, Varšava, Berlin, Kan, Porto, Beč, Istanbul… Ova jedinstvena ekološko-turistička manifestacija na našim prostorima, okupiće desetine, režisera, producenata i drugih tvoraca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta koji su se našli u užem izboru za festivalske nagrade. Naime, od 180 pristiglih filmova selekciona komisijja je odlučila da žiriju i festivalskoj publici prikaže 72 najboljih ostvarenja.

Izuzetan značaj ovogodišnjem festivalu daće i engleski filmski stvaralac Kolin Artur koji je ujedno i Predsednik žirija. Kolin Artur je sa svojom suprugom Sarom radio sa najvećim svetskim imenima – od Kjubrika, preko Dejvida Linča do Ridlija Skota. Osnivač je i vlasnik čuvene kompanije za filmske efekte Dream factory. Šest filmova na kojima je radio je nominovano ili dobilo Oskara. Pored Artura Colina, žiri ovogodišnjeg festivala sačinjavaju i druga izuzetna imena svetskog filma.