Skrivene lepote Beograda

Zahvaljujući saradnji nekoliko gradskih ustanova kulture i entuzijazmu dve mlade istoričarke umetnosti, imamo priliku da svake poslednje subote u mesecu, u okviru tematske šetnje Kulturna baština Topčidera, otkrivamo taj otmeni beogradski kraj.

Beograd ne može da dosadi. I kad pomislite da znate svaki njegov džep, iskrsnuće prilika da ga zavolite još više. Tematska šetnja Kulturna baština Topčidera upravo je iskustvo zbog koga ćete biti srećni što ste se rodili u Beogradu ili što vas je put tu doveo. Na prvi pogled, Topčider su mirne ulice sa čijih raskrsnica pogled puca na ceo grad, velelepne vile, dvorišta iz kojih dopiru strani jezici, a zelenilo je posvuda. Kulturna baština Topčidera, pak, otvara nam vrata domova, galerija, ambasada, garaža… koje je važnost uzdigla na nivo institucije. I čini se ne postoji bolji način da se upozna taj istovremeno tih i bitan kraj nego jednom takvom šetnjom – spolja, iznutra, u datom trenutku i tokom istorije.

Šetnja po meri

Kulturna baština Topčidera zajednički je projekat sedam topčiderskih kuća: Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra, Kuća legata – Legat Petra Lubarde, Arhiv Jugoslavije, Javni akvarijum i tropikarijum Beograd, Vespa muzej Srbija i Ambasada Arapske Republike Egipat. Ideja o međuinstitucijalnoj saradnji postojala je i ranije, a 2017. godine u delo su je i sprovele istoričarke umetnosti Ana Knežević, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti, i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata. Osmislile su turu od oko dva sata lagane šetnje i razgovora u trouglu: Muzej afričke umetnosti, Kuću kralja Petra i Legat Petra Lubarde. Prva tura održana je u septembru 2017. godine u okviru manifestacije Dani evropske baštine, kada su se šetale sa više od sto pedeset učesnika. Zbog velikog interesovanja domaćih i stranih „šetača“, posle završetka manifestacije, program je postao deo redovne ponude te tri ustanove. S vremenom su im se pridružile i druge kulturne institucije iz komšiluka, pa je to uticalo i na raznovrsnost programa na mesečnom planu. Šetnja se održava svake poslednje subote u mesecu i podrazumeva obilazak tri od sedam pomenutih lokacija. Detaljan program za predstojeći period – sa datumima, satnicama, maršrutama i posebnim napomenama, može se naći na sajtu Muzeja afričke umetnosti.

Turista u svom gradu

Pretposlednje aprilske subote BelGuest bio je gost ture Kulturna baština Topčidera. Bilo je to sklanjanje u topčiderski mir od pretpraznične histerije i dva i po sata na blagom aprilskom suncu i pregršt pitke istorije. Sa Anom Knežević, Ivanom Zatežić i još dvadesetak učesnika šetnje otkrivali smo Muzej afričke umetnosti, Kuću kralja Petra i, premijerno u okviru redovnog programa, Vespa muzej Srbije. Naučili smo, između ostalog, kako se igra mankala, najstarija afrička društvena igra. I da je kralju Petru nošenje krune od izlivenog topa bilo srazmerno vladavini srpskim narodom. Da Beba Lončar u filmu „Ljubav i moda“ ipak ne vozi vespu. Otkrili smo fenomenalne stvari koje su nam sve vreme bile pred nosom. A otkrili smo tek delić kulturnog nasleđa Topčidera. Ukratko, osećaj je bio kao da smo turisti u sopstvenom gradu. Zato, ova tura nije ni samo za turiste, a ni samo za lokalce. Do sada je više od hiljadu ljudi bilo deo te šetnje. O tome s kim su do sada sve istraživale Topčider, Ana Knežević nam je ispričala:

– Publika koja posećuje Kulturnu baštinu Topčidera veoma je raznolika. U šetnji učestvuju prijatelji, bračni parovi, porodice, stariji ljudi, omladina, ali kao jedna od zanimljivosti izdvaja se i mladi par koji je za svoj sastanak izabrao baš ovu šetnju. Kulturnu baštinu Topčidera neretko biraju i turisti u našem gradu: grupa putnika iz Južnoafričke Republike želela je da obiđe baš taj deo Beograda, studenti iz Kine koji uče srpski jezik odlučili su se da svoju mini praksu imaju upravo na toj šetnji, delegacija Ambasade Arapske Republike Egipat upravo se kroz Kulturnu baštinu Topčidera detaljnije upoznala sa svojim komšilukom, supruge stranih vojnih predstavnika u našoj zemlji takođe su se odlučile na šetnju kroz taj deo Beograda, budući vaspitači i vaspitačice svoje studentske vežbe prilagodili su ovoj šetnji.

Uvek subotom

Bilo da hoćete da iskoristite lepo vreme, ulepšate tmuran dan, da izvedete devojku na sastanak ili firmu na timbilding, da živite u Beogradu ili da ste turista u prolazu, da ste zaljubljenik u vespe ili obožavalac Lubardnih dela… zaputite se na Topčider već sledeće poslednje subote u mesecu. Postoji i mogućnost da se bilo kog dana organizuje „šetnja po meri“ na srpskom ili engleskom jeziku za manje grupe. Upit je potrebno poslati bar tri radna dana ranije na mejl kulturnabastinatopcidera@gmail.com.

I da ne bude da ih samo mi hvalimo! Danas je bar lako dobiti impresiju iz prve ruke. Samo potražite određeni haštag na Instagramu i eto ga – prenos uživo, priča, slika, galerija… sa svakog mesta i događaja na planeti. I Kulturna baština Topčidera ima svoj haštag: #kulturnabastinatopcidera ili #culturalheritageoftopcider, poput neke moderne knjige utisaka, svima dostupne za razgledanje i upisivanje.

tekst: Dragana Barjaktarević
foto: Dragana Barjaktarević, Kulturna baština Topčidera
Kulturna baština Topčidera logo