Suvenirnica Turističke organizacije Srbije

U okviru svog suvenirskog programa, Turistička organizacija Srbije nastoji da prezentuje ono najbolje što naša zemlja ima u ponudi „uspomena za poneti”. Ovoga puta, u našoj stalnoj rubirici posvećenoj biranim suvenirima koju uređuje Nataša Drulović, predstavljamo izbor lepih sitnica namenjenenih deci i sasvim mladim ljudima.

Novosađanin Sašenjka Meljnikov, autor kolekcije SASH, osmislio je sa svojim timom liniju dečje odeće i aksesoara za bebe, devojčice, dečake i tinejdžere, sa štampanim autorskim ilustracijama na kojima su predstavljena dela najpoznatijih domaćih i stranih autora za decu.

Poučne priče na pamuku

SASH je odlučio da „oživi“ likove iz bajki i poučnih priča koje čuvaju pravi, provereni sistem vrednosti i prepričavaju se generacijama.  Odeća koju proizvode izrađjuje se od čistog pamuka i tako štiti nežnu dečju kožu. Ilustracije na odeći su prilagođene visokim ekološkim normama – štampaju se isključivo bojama na vodenoj bazi. Dobre vile, princeze i prinčevi, mali konjanik, pačići u školi i mnogi drugi likovi iz nezaboravnih pesama i priča preselili su se na mekani pamuk od kojeg je napravljena šarmantna garderoba i aksesoari.
Proizvodnja se u potpunosti odvija na „domaćem terenu”: od krojenja i šivenja, štampe, pakovanja i, naravno, dizajna. Autor kolekcije se čvrsto drži krilatice: Proizvedeno sa ponosom u Srbiji.

Natašine tkanene knjige

Nataša Jonev, po struci diplomirani vaspitač, bavi se izradom tihih knjiga, figurica životinja sa magnetom, izradom suvenira od platna i novinskog papira. Njena glavna kreacija je „Tiha knjiga“,  za naše prostore nesvakidašnja edukativna igračka. Šta je to zapravo „Tiha knjiga“? To je „vizuellno štivo“ od kojeg  dete svaki put stvara svoju priču. Svaka stranica je fokusirana na razvoj različitih dečjih veština i sadrži posebne zadatke, pa dete tako savladava razne tehnike, poput pertlanja, kopčanja dugmadi i kopčica, lepljenja čičak trake, provlačenja traka… Na ovaj način se podstiču kognitivne, intelektualne i fine motoričke sposobnosti mališana , razvija im se mašta, inteligencija, funkcionalno razmišljanje.

Spektar tihih tema

Knjige su namenjene deci od šest meseci do sedam godina, a zadaci su iz raznih oblasti  – boje, oblici, svet životinja, časovnik i vreme, godišnja doba, saobraćaj, oblačenje, voće, povrće, kuhinja, održavanje higijene, igre memorije i još mnogo toga. „Tihe knjige“ su posebno  dragocene jer izgrađuju sliku o svetu putem čula dodira i podstiču interaktivnu igru. Idealna su igračaka i za decu sa posebnim potrebama i sve one koji smatraju da se znanje, mašta i motorika najbrže razvijaju kroz igru sa edukativnim igračakama. Izrađuju se od pamučnih materijala i filca, sa dodatkom raznih dugmića, perlica, tračica, čičak trake i drugih sitnica. Prave se i po porudžbini, pa se tako roditeljima pruža mogućnost da sami učestvuju u izradi i osmisle sadržaj knjige i zadatke za svoje mališane. Knjige mogu biti personalizovane, što znači da se na koricama ispiše ime deteta. One su idealan edukativni i didaktički poklon  za svako dete.

„Tihe knjige“ i Albumi iz serije „Ženskih priča“

Albumi iz serije „Ženskih priča“

Umetnička galerija i radionica ,,Ženske priče’’ postoji već deset godina. Njene osnivačice i idejni tvorci su Beograđanke Dragana i Nevena, drugarice iz školske klupe, a po struci dizajnerke ambalaže. Na svojoj facebook stranici su zapisale: „Sjedinjene smo u ljubavi prema umetnosti i želji da svojim kreativnim radom ulepšamo ovaj svet.“ U arhivi radova „Ženskih priča“ ima već podosta kreacija. Trenutno je glavni akcenta stavljen na izradu personalizovanih foto albuma za venčanja, krštenja, rođenja, rođendane… Najviše poručenih albuma je upravo za rođenje dece, kao i krštenja, jer se uspomene u njima posebno „slatke“. Akcenat u proizvodnji stavljen je na obradu tkanine u kombinaciji sa mašinskim i ručnim vezom. Ima gotovih modela ali se albumi mogu izraditi i po zamisli poručioca. Pored albuma, radionica pravi i izvezene  sveske i dnevnke, poslovne agende, kutije za naočare, bukmarkere, priveske za ključeve i još mnogo toga…

BelGuest
Foto:Turistička Organizacija Srbije