170 godina Galerije Matice srpske

U godini jubileja, Galerija Matice srpske koja poseduje jednu od najvrednijih kolekcija nacionalne umetnosti od 16. do 20 veka završila je adaptaciju zgrade. Fasada je dobila svoje novo ruho i dekorativnu rasvetu, a Galerijski prostor je ponovo dostupan javnosti. Na zelenoj površini ispred zdanja postavljene su dve nove skulpture: Slikar Milan Konjović i Ženski akt. To je prvi korak ka cilju kojem Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021, teži: osvajanju Trga galerija i formiranju Parka skulptura.

Obnovom fasade krunisan je desetogodišnji rad na rekonstrukciji, modernizaciji i transformaciji Galerije.  Uvedene su brojne novine koje prave iskorak ka publici.  U želji da svojim osnivačima i utemeljivačima ukaže poštovanje a posetiocima skrene pažnju na njihove doprinose, izložbene sale i svečani saloni dobili su imena značajnih ličnosti iz istorije ustanove.

Panteon osnivača i zaslužnih ličnosti

Velika sala u prizemlju ponela je ime Save Tekelije – prvog velikog dobrotvora i počasnog predsednika Matice srpske koji je, darom jedanaest porodičnih portreta 1842. godine, pokrenuo ideju osnivanja Muzeuma. Mali salon poneo je ime prvog sekretara Matice srpske Teodora Pavlovića, čijim je zalaganjem zvanično pokrenuto osnivanje Muzeuma. Izložbene sale u prizemlju nazvane su po prvom upravniku – Milivoju Nikolajeviću, zaslužnom za preseljenje u današnju zgradu i utemeljivaču izložbene delatnosti. I, konačno, veliki salon poneo je ime Leposave Šelmić – upravnice, koja je u teškim godinama s kraja 20. veka uspela da očuva i unapredi rad Galerije

Panteon umetnika

Kao hram umetnosti, Galerija je u okviru stalne postavke formirala Panteon umetnika. Odabrani portreti srpskih slikara i vajara 19. i 20. veka veka svedoče o umetnicima koji su dela stvarali, o umetnicima koji su portretisani i o umetnicima koji su poklanjali svoja dela i tako postali deo njene istorije. Obeležavanje jubileja uobličeno je kampanjom Doživi umetnost – umetnička dela žive pod krovom ustanove; stručnjaci Galerije ih svojim znanjima oživljavaju da bi ih publika tokom posete doživela na pravi način i tako, kroz posete i učešće u raznovrsnim programima, postala deo svakodnevnog života Galerije.

170 razloga za posetu

U želji da u godini jubileja kolekciju Galerije i njena dela još više približi javnosti pokrenut je i program 170 godina, 170 naših priča, 170 Vaših dana u okviru kojeg se svakog dana u 12.00 i 18.00 sati publici predstavljaju priče iz istorije Galerije, njene kolekcije, delatnosti i dela izložena u stalnoj postavci. Pored ustaljenog termina petkom u 19.00 sati ‒ rezervisanog za stručna tumačenja, promocije publikacija i predavanja ‒ uveden je i novi termin za stručna tumačenja aktuelnih izložbi vikendom u 11.00 i 17.00 sati. Dobrodošli!

Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske