TO Vojvodine preporučuje

Za posetu Vojvodini idealno je svako godišnje doba. Tokom leta, pored prirodnih i kulturnih atrakcija, turistima se pruža prilika da uživaju i na lepim plažama. Postoji jaka spona između stanovnika i reka i jezera kraj kojih žive, te će vam meštani rado i sa ponosom preporučiti „svoje“ kupalište, kako kaže dr Nataša Pavlović, direktor Turističke organizacije Vojvodine

Duh ravnice, raznovrsnost turističkih sadržaja, brojne manifestacije i dobra zabava sve više privlače domaće i strane turiste. Leti su posebno interesantne uređene oaze na rekama i jezerima širom Vojvodine. Osim kupanja i sporta, ova mesta pogodna su i za posmatranje prirode i ekoturizam. U blizini plaža uobičajene su čarde – mesta gde se mogu probati osobeni ukusi alaske kuhinje.

Novosadske letnje uživancije

Rečne plaže u gradovima poznate su pod imenom štrand, a jedna od najčuvenijih je Novosadski štrand. Sa tradicijom dugom preko sto godina, velikom površinom najfinijeg peska koja se proteže pored Dunava i brojnim sportskim, zabavnim i ugostiteljskim sadržajima zaslužuje epitet najpopularnije rečne turističke destinacije. Drugo omiljeno mesto žitelja i posetilaca Novog Sada za beg od letnjih vrelina su fruškogorska jezera Bruje, Borkovac i Međeš.

Dunavski pejzaži

Ko poseti Apatin neće odoleti prostranoj peščanoj plaži koja je okružena gustim šumama rezervata Gornje Podunavlje, ribljim čardama, biciklističkom stazom EuroVelo 6…, a u Somboru se treba prepustiti uživanju na Štrandu koji je podignut na obali Velikog bačkog kanala.
Bačka Palanka ima dve lepe plaže – jednu na Dunavu, a drugu na jezeru Tikvara, u čijoj blizini je Sportsko-rekreativni centar sa halom i terenima na otvorenom. Staropazovčani se diče lepotom Belegiških ada, koje obiluju peščanim plažama i mestima za kampovanje. Dragulj Belegiša je kompleks Dream Danube Home.

Ravničarska pastorala

Mirne panonske vode su pravi izbor za opuštanje. Obale Tise, kako u Bačkoj, tako i u Banatu, „pretvorene“ su u lepa kupališta. Koje je najbolje? U Kanjiži, Senti, Adi, Bečeju ili Novom Bečeju, Žablju, Titelu? To mora odlučiti sam posetilac! Jedna od najopremljenijih plaža Vojvodine nalazi se na Savi. To je Gradska plaža u Sremskoj Mitrovici, poznata još kao Brioni. Kupačima je na raspolaganju čitav niz usluga, a sadržaji su osmišljeni za sve generacije.

Jezera

Retko da ima mesta u Vojvodini koje nema bar neku malu skrovitu plažu, a Vršac, čak, ima jezero u samom centru grada. Palić je najposećenije vojvođansko jezero jer pruža mnogo mogućnosti za sport i rekreaciju, a poznato je i po kulturnim događajima koji se ovde organizuju. Neka od najznačajnijih kupališta su i Zobnatičko jezero, Belocrkvanska jezera, jezero Provala

Vodene atrakcije

Onima koje žele zabavu i gužvu a ne tihe prirodne oaze, namenjeni su brojni bazeni i sportsko-rekreativni centri poput aquaparka Petrolend u Bačkom Petrovcu, kompleksa Horizont u Surduku, Sportskog centar Relax u Kovačici

Doživljaj više

U okruženju vojvođanskih reka, kanala i jezera „stoje“ vekovna naselja sa višestruko zanimljivom kulturnom baštinom, koja je vredna posete.

Tekst i foto: Rozana Sazdić
Foto: TO Stara Pazova, TO Vojvodine (Jaroslav Pap, Nenad Mihajlović i dr.)
INFO: Turistička organizacija Vojvodine www.vojvodinaonline.com