Smaragdna reka Drina

Okružujući planinu Taru, zelena Drina usekla je veličanstven kanjon koji dostiže dubinu i do 1000 m i slovi za jedan od najlepših na svetu. Na Tari i istoimenom nacionalnom parku postoji raznovrsna turistička ponuda: od obilazaka vidikovaca sa panoramskim pogledima na Drinu, planinskog jahanje, do eko-tura koje vas uvode u čudesan svet endemske flore. Tara je idealan prostor za mountbiking i planinarenje. Kanjon Drine možete istražiti ploveći turističkim brodovima ili čamcima, a jedna od spektakularnih tura je plovidba do Višegrada, obilazak Andrićgrada i čuvene „na Drini ćuprije“. Predeo krase i dva akumulaciona jezera: Zaovinsko i Perućačko, a prirodni fenomen je pritoka Drine – reka Vrelo, koja je od izvora do ušća duga tačno 365 metara. Uvirući u Drinu stvara vodopad nad kojim je izgrađena „terasa za uživanje“.
Gradić Bajina Bašta je turistički centar ovog kraja i sasvim liči na svoje ime: ima puno parkova, drvoreda i cvetnih leja. Ovde možete iznajmiti čamac sa splavarom koji će vas, u skladu s tradicijom ovog kraja, spustiti nizvodnim tokom reke. Upoznaćete i čuvenu, osamljenu „kućicu na Drini“ čije je fotografija obišla čitav svet. Sa bogate „drinske trpeze“ preporučujemo vam pastrmku i čorbu od mladice, a specijalitet je i rakija s bobicama lekovite kleke.

Među meandrima Uvca

Pogled na vijugavi tok Uvca lepši je nego što bilo koja fotografija može da dočara. Borba vode i kamena stvorila je nestvarno izvajan pejsaž sačinjen od niza „ukleštenih“ meandara od koji se neki nalaze i pod uglom od 270 stepeni! Uvac je, krivudajući i naglo skrećući, stvorio kilometrima dugu obalu, a na njegovom toku su i tri jezera nastala izgradnjom brana. Preko Uvačkog jezera, koje je najviše, pa Zlatarskog i Radoinjskog, reka se kaskadno spušta. Ovom prostorom upravlja „Specijalni rezervat prirode Uvac“.
Najveća atrakcija rezervata su beloglavi supovi – ugrožena vrsta orla-lešinara impozantne veličine i raspona krila. Uz posmatranje supova, veoma je uzbudljiva i plovidba meandrima reke. Ovde možete satima pešačiti obeleženim stazama uz obod klisure. Obližnji grad Nova Varoš nalazi se na padinama planine Zlatar koja ima status vazdušne banje. Ovde je vazduh pun ozona i terpentina, a ruže vetrova nad Zlatarom spajaju mediteransku i planinsku klimu. Zlatar je poznat po razvijenom stočarstvu i ukusnom punomasnom „zlatarskom“ siru od kojeg se spravljaju mnogi specijaliteti. Jedan koji svakako preporučujemo je „heljdopita“ – pita od heljdinog brašna nedevena zlatarskim sirom.

Svete vode Lima

U toku ove brze planinske reke smenjuju su visoke krečnjačke litice i doline, žustri bukovi i peščane uvale, pa je vrlo privlačna za rafting i splavarenje. O vrednosti življenja na njenim obalama svedoče tragovi prošlosti. Kao niska bisera, duž reke se nižu srednjovekovni manastiri: Kumanica, Davidovica, Pustinja, Mileševa, Mažići, Sv. Nikola… Manastir Mileševa kraj Prijepolja poznat je po „Belom anđelu“ – jednoj od najlepših srpskih srednjovekovnih freski koja je poslata u svemir kao poruka mira i lepote inteligentnim bićima vasione. Fascinatna je i riznica manastira Svetog Nikole u Pribojskoj Banji. Ovaj predeo je idealan za aktivan odmor u prirodi. Preporučujemo vam da obiđete vodopade Sopotnice, kanjon reke Mileševke i planinsko selo Kamenu goru sa 108 izvora pitke vode. Uz divne predele i razvijen seoski turizam u Kamenu Goru dolazi se i na pokonjenje svetom boru: osamljeni raskošan bor koji je, po prednju, star najmanje četiri stoleća poštuje se kao sveto biće.

Na osnovu publikacije „Reke i jezera Srbije“, priredila Milena Mihaljčić
Fotografije: TOS photo archive & BelGuest Magazin photo archive