Salaši za vas – turistički i gastronomski vodič
Salaš je reč kojom se označava izdvojeno poljoprivredno imanje, usamljeno ostrvo usred plodnih oranica. Salaši su osobeni fenomen panonske ravnice, a najbliži mu je pojam ranča i farme na engleskom, majura na nemačkom, hacijende na španskom jeziku… U novije doba, neka od ovih imanja pretvorena su u oaze za turiste koje nude hedonističke doživljaje i temeljno opuštanje. Salaši su svakako jedna od najupečatljivijih crta turističke ponude Vojvodine.
O ovim ostrvima obilja usred polja pšenice, kukuruza i suncokreta piše Miroslav Božin, novinar, publicista i TV scenarista koji u vodiču pod naslovom „Salaši za Vas“ čitaocima predstavlja život na salašima i „otvara duše“ njegovih žitelja. Bogato ilustrovana knjiga predstavlja 65 turističkih i vinskih salaša i stotinu salašarskih jela. Svako od imanja predstavljeno je ponudom hrane i pića, kao i pričom o njegovom nastanku i osobenostima. U knjizi su opisani: Salaš Zvonka Bogdana, Vinarija „Zvonko Bogdan“, Vinska kuća „Kovačević“, Vinska kuća „Vindulo“ Salaš 137, Dida Hornjakov Salaš, Salaš „Lujza“, Perkov salaš, Majkin salaš, Bucin salaš i mnogi drugi poznati i manje poznati salaši.
Salaši u slikama, pričama i pesmama
U knjizi je sažeto čitavo bogatstvo ovog posebnog sveta. Kao uvod u temu, predstavljeni su salaši na umetničkim platnima sa posebnim osvrtom na Savu Šumanovića – slikara jarke svetlosti Srema i čuvene slike Milana Konjovića i Save Stojkova. Život na salašima bio je i tema poznatih srpskih književnika – pripovetki „Gospa Nola“ Isidore Sekulić i „Salašara“ Veljka Petrovića. Muzička „potka“ bila je i ostala neizostavni deo salašarskog života – deo knjige govori o popularnim pesmama Zvonka Bogdana, Đorđa Balaševića, Danila Danilovića Daniluške („Salaš u malom ritu“), Kornelija Kovača i intepretatorima Milanu Pruniću, Zdravku Čoliću…
Jela naša
Posebno poglavlje vodiča posvećeno je starinskim i savremenim jelima. Odabrano je stotinu osobenih i „nasušnih jela“. Predstavljene su „Salašarske ikone“ – hleb, šunka, slanina i kobasice. U neizostavni jelovnik spadaju i purenjak, čarobni sosovi, poslastica od dunja „kitinkez“, a tu su i „Slatkiši iz požutelih kuvara“. Poglavlje pod naslovom „Jela naša sa salaša“ je mali, lepo ilustrovani kuvar sa receptima za spravljanje pogačica s čvarcima, gibanice sa sirom, supa, čorbi, paprikaša, gulaša, perkelta, ćuretine s mlincima, šnenokli, tašaka, gomboca, krofni…
100 arhaičnih reči
Poseban kuziozitet knjige je pojmovnik u kojem se nalazi tačno sto reči: ajgir, ambar, amper, babica, dikica, evedra, tralje, kalamćov, pleva, žvala… Stranac će ovaj mali arhaični rečnik minulih vremena pročitati kao informaciju o seoskom načinu života u Panoniji. Rečnik je posebno za ovu priliku sastavio Pavle Malešev.
10 RAZLOGA ZA POSETU SALAŠIMA
- Sa salaša se nikada ne žuri kući. Salašari su polaskani prisustvom gostiju i žele da budu što bolji domaćini.
- Salašarski ručak traje barem tri sata. Ponuda je raznovrsna. Ne zaboravite da tražite šunku, kulen, čvarke, svečanu supu, meso sa supe, paprikaš, pečenje, štrudle….
- Salaši nude idiličan pogled na minula vremena. Polja kukuruza, pšenice u okolini, bagremi u okopima, domaće životinje, predusretljivi domaćini…
- Možete doživeti nezaboravne trenutke u opuštajućem okruženju, za dobrom trpezom, uz dobra vina, po želji i muziku tamburaša… A ako se i od ovoga umorite, na većini salaša – ima gde i da se prilegne.
- Nudi se vikend ili kraći odmor koji su sinonim za zdrav život i povratak u bezazleno i bezbrižno detinjstvo.
- Na salaš se dolazi u komotnoj odeći. Leti možete da hodate bosonogi, a zimi da uživate prislonjeni uz toplu paorsku peć.
- Ovde se piju domaći sokovi, domaće voćne rakije i vina poznatih vinogradara. Te tri „svetinje“ ponos u salašara iz „tri srca koja isto kuca“ – Srema, Bačke i Banata.
- Salaš je savršeno mesto za porodični odmor. Deca mogu bezbedno da jurcaju, maze i posmatraju domaće životinje.
- Učenje novog nikada nije suvišno. Saznaćete šta je to evedra, prljak, pleva, lenija…
- Možete kupiti i poneti kući domaće pekmeze, voće i povrće, a domaćini će Vam, uz to, zapakovati i nešto – za put.
Social Network