U porodici kulturnih ruta Evrope

Dunavski centar za kompetenciju (DCC) je nakon dva uspešno završena EU projekta 2015. godine pri Institutu za kulturne rute Saveta Evrope zvanično sertifikovao program pod nazivom „Put rimskih careva i Dunavska vinska ruta”.

U ovom trenutku na mapi se nalazi 21 rimski lokaliteta i 13 vinskih regija, pa se procenjuje da ovi izuzetni sadržaji imaju potencijal da postane najatraktivniji turistički proizvod u porodici od 32 kulturne rute Saveta Evrope. U početku, ovaj prekogranični projekat povezivao je rimsko nasleđe i vinsku ponudu u četiri zemlje balkanskog regiona: Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj, da bi 2017. ruta bila produžena i do Mađarske.

Sa željom da dobijete inspiraciju i samostalno istražite „Put rimskih careva i dunavsku vinsku rutu”, predstavljamo vam najatraktivnije destinacije koje su vam na dohvat ruke.

Pečuj (Mađarska)

Pečuj je jedan od najvećih univerzitetskih gradova u Srednjoj Evropi i Evropska prestonica kulture 2010. Posebno se ponosi Žolnaj keramikom i lokalitetom rimskih grobnica svrstanim na UNESCO listu kulturne baštine. Ovo je i grad u kojem mnoštvo vinarija nudi širok izbor čuvenih mađarskih vina.

Sremski Karlovci (Srbija)

U ovom ljupkom baroknom gradiću veoma značajnom za srpsku kulturu putnici mogu da uživaju u čuvenim vinarijama. Portogizer vinarije Kiš pobedio je na svetskom festivalu, a vinarija Benišek Veselinović, smeštena u podrumu jedne od najstarijih gradskih kuća, nudi degustaciju domaćih proizvoda i pića.

Sremska Mitrovica (Srbija)

Ostaci Sirmiuma, jedne od prestonica Rimskog carstva i rodnog mesta šestorice rimskih careva, dobro su očuvani i omogućavaju posetiocima da osete duh mnogoljudne antičke metropole u kojoj se nalazi i raskošna Carska palata. Paneli s detaljnim opisima, koje je postavio DCC, omogućavaju bolje upoznavanje sa svakodnevicom antičkog sveta.

Ilok (Hrvatska)

Ovaj šarmanti gradić nudi mnoštvo sadržaja: poseta impresivnom dvorcu-muzeju Odescalchi, odmor na imanju Principovac, golf terene, vožnju vozićem… Iločki podrumi vina, sa svojim poznatim tramincem, diče se prvim podrumom građenim za spravljanje i čuvanje vina u ovom delu Evrope. Tu su moderna vinarija Dragun i vinarija Stipetić.

Arheološki park Viminacium (Srbija)

U blizini Požarevca, nalaze se dobro očuvani ostaci rimskog grada i vojnog utvrđenja Viminacium, sagrađenog u vreme cara Hadrijana. Viminacium je imao status carskog grada. Posebno je zanimljiv Mauzolej, kao i to što je grad, poput Pompeja, vekovima „živeo pod zemljom”.

Kladovo (Srbija)

Agencije Magelan i Robinzon u ponudi imaju dunavska turu koja je bila najtraženija u 2017-oj godini: polovidba Đerdapskom klisurom brodom Aquastar Maxim, gde se od znamenitosti ističu Trajanova tabla, statua kralja Decebala i klisure Malog i Velikog kazana.

Drobeta Turnu Severin (Rumunija)

Kladovo i Turnu Severin nekada je povezivao Trajanov most koji je čitavih hiljadu godina slovio za najveći graditeljski poduhvat na svetu. Osim obilaska ostataka mosta i gradskog muzeja, poseban užitak vam mogu pružiti vina vinarije Vanžu Mare koja je modernizovala tradiciju nekadašnje državne vinarije, podižući je na nivo međunarodnih standarda kvaliteta.

Felix Romuliana (Srbija) i Belogradčik (Bugarska)

Carska palata u Gamzigradu svrstana je na UNESCO listu kulturnog nasleđa. Masivne zidine okružuju ostatke hramova i bogato ukrašenih građevina cara Galerija koji je tu rođen. U blizini su i bugarski lokaliteti: antičko utvđenje Belogradčik i Magura pećina s ostacima praistorijskog zidnog slikarstva. Vinarija Magura nudi degustacije vina i to baš u ovoj misterioznoj pećini.

Negotin (Srbija)

Vinska prestonica Istočne Srbije nudi priliku za uživanje u višestruko nagrađivanim vinima vinarije Matalj. Tu su i sela Rajac i Rogljevo, koja su široko poznata po vinskim podrumima. U podnožju Rajca nalazi se vinarija Raj koja nudi istoimeno crveno vino sorte game. Između Rajca i Rogljeva smestilo se selo Smedovac gde u ponudi vinarije Ivanović možete degustirati vina u pimnici iz 1861. godine.

Niš (Srbija)

Treći po veličini grad u Srbiji  rodno je mesto cara Konstantina Velikog. U predgrađu Niša nalazi se lokalitet Mediana gde možete videti originalne mozaike koji su bili deo luksuznog rezidencijalnog kvarta. U gradu se nalaze i značajni spomenici iz otomanskog perioda, a najpoznatiji su Niška tvrđava i Ćele kula. Potražite vinariju Status koja od grožđa iz obližnjeg vinograda na Lipnici pravi vrhunska vina ovog podneblja.

Knjaževac (Srbija)

U ovom gradu nalazi se lokalitet Ravna, najstarije rimsko vojno utvrđenje u Timočkoj krajini, izgrađeno u prvom veku. Za ljubitelje vina, tu je vinarija Jović koja se posebno diči svojim vinom napravljenim od autohtone sorte višanja.

Kulturne rute za sve

ERASMUS+ projekat pod nazivom Razvoj evropskih kulturnih ruta za sve vodi Francuska federacija za kulturne rute. DCC (Dunavski centar za kompetenciju) partner je u ovom projektu koji ima za cilj da lokalnim zajednicama duž kulturnih ruta Evrope približi kulturno-istorijsko nasleđe.

Tekst: Tamara Skrozza
Foto: DCC, Jovana Eraković, Jirgen Zorges