Preoblikovano industrijsko nasleđe Palića

///Preoblikovano industrijsko nasleđe Palića

Preoblikovano industrijsko nasleđe Palića

Stara tramvajska stanica – Novi informativni centar

U adaptiranom prostoru tramvajske stanice na Paliću nalazi se savremen Turističko informativni centar. Tramvajska stanica podignuta je krajem 19. veka  i deo je vrednog evropskog graditeljskog nasleđa, jer su je, kao i ceo tramvajski sistem u Subotici i Paliću podigli neimari iz različitih evropskih zemalja: Češke, Mađarske, Slovenije 

Subotički električni  tramvajski sistem je, uz beogradski, najstariji na teritoriji današnje Srbije. Tramvajska stanica na Paliću sagrađena je 1897. i radila je sve do 1974. godine. Nakon toga, bila je sezonska suvenirnica i improvizovani turističko informativni centar. Poslednjih decenija, zbog sezonskog ograničenja i malog prostora bila je prazna i propadala je.

Danas, arhitektonski zaštićena, adaptirana i oživljena novim sadržajima ona, osim za turizam, ima značajnu ulogu i za kulturu, jer je izvanredan primer zaštite industrijskog nasleđa. Domaći i strani turisti  dobili su kvalitetniju uslugu, a njihov doživljaj Palića je svakako bogatiji. Ovim su se Palić i Subotica stavili na turističku mapu Evrope i kao destinacija koja valorizuje i revitalizuje objekte industrijskog nasleđa.

Turistički informativni centar posetiocima nudi informacije o smeštajnim kapacitetima, turističkim atrakcijama Palića, Subotice i okoline, zabavi, transportu, restoranima, poslovnim prostorima za održavanje skupova, ponudi kafića, kupovini, najavama događaja i još mnogo čemu. U TIC-u se nalazi i zvanična suvenirnica.

BelGuest
Foto: TO Subotice
By |2019-01-01T11:25:15+00:00maj 3rd, 2018|Gradovi, Širom Srbije|0 Comments

BelGuest Magazin

BelGuest Magazine je turistički magazin visokog kvaliteta, koji izlazi u kontinuitetu od 2001. godine. Glavni partner nam je Turistička organizacija Srbije. Naš osnovni cilje jeste promocija turističke i kulturne ponude, kao i događaja u najvećim gradovima Srbije – Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Kroz tekstove, putopise i intrevjue pokrivamo širok spektar tema: od prezentacije kulturnog nasleđa, preko tematskih turističih ruta i izleta, sve do zanimljivih „sitnica“, poput odabranih suvenira, vina i hrane.

BelGuest Leto 2018

BelGuest Fall/Winter 2018