Pasaži i druga skrivena mesta

Centar grada krasi austrougarska arhitektura iz druge polovine 19. veka, ali ono po čemu je on jedinstven jesu brojni uski pasaži u kojima se kriju prodavnice, kafići, zanatske radionice… Zavirite u neki od njih i osetite istovremeno duh prohujalog vremena prožetog s mladalačkim načinom života. Pasaži su mesta za ispijanje kafe u hladu pod lipama, čitanje knjiga, ćaskanje sa prolaznicima i poznanicima iz drugih „bašta“. U večernjim satima ova mesta se pretvaraju u oaze zavođenja, provoda, ljubavi i plesa.

Radionice starih zanata

Dunavska ulica stecište je starih majstora Posetite glasovitu Manual radionicu za izradu predmeta od kože i Manual muzej zaboravljenih umetnosti koji sadrži zbirku od 150.000 predmeta koji svedoče o životu u Vojvodini. U neposrednom susedstvu radionice je Atelje i knjigoveznica Ivković – najstarija porodična manufaktura u gradu. Njihova posebnost je u tome što skladno objedinjuju umetnost i zanat. Obožavaoci čokolade će ulici Petra Drapšina naići na Eugen Chocolate, kompaniju za proizvodnju finih čokolada. Njihove slatke kreacije začinjene su voćem, lekovitim biljem, finim aromama.

Dunavska obala

Dunav nosi epitet „novosadskog mora“, a tome je doprinela prekrasna peščana plaža Štrand zajedno sa šetalištem Dunavski kej. Tokom leta, Štrand je mesto susreta ljubitelja sunčanja, plivanja, sportova na pesku, od kojih Novosađani najradije igraju „picigen“, jedinstvenu igru loptom u plićaku. Preko puta Štranda nalazi se Ribarsko ostrvo, vikend naselje uronjeno u zelenilo gde možete probati, pre svega, vrsnu alasku kuhinju. Sa Dunavskog keja pruža se divan pogled na mostove i Petrovaradinsku tvrđavu. Bilo da ste ljubitelji bicikla, rolera, basketa ili golfa, ovo je pravo mesto za Vas.

Fruška gora

U blizini grada nalazi se nacionlni park Fruška gora. Planinarski programi nude pešačenja do izletišta Stražilovo, Popovica, Iriški venac, Zmajevac…
U periodu od 15. do 18. veka na Fruškoj godi je podignuto čak 30 manastira, zbog čega je nosila naziv „Severna Sveta gora“. Do danas je sačuvano 16 manastira koji su uvek otvoreni za posetioce i koji plene svojom lepotom i istorijom.
Na južnim padinama, smestila se banja Vrdnik, poznata po termalnoj lekovitoj vodi. Poseduje zatvorene i otvorene bazene, raznovrsne smeštajne objekte i etno kompleks.

Vinske staze

Fruška gora ima izuzetnu klimu za uzgoj vinove loze. Vinogradarstvo na ovom prostoru je jedno od najstarijih u Evropi, jer se vinova loza uzgaja još od 3 v.n.e. U Sremskim Karlovcima, šarmantnom baroknom gradiću, nalaze se mnogobrojne porodične vinarije. Tipično belo vino je italijanski rizling, kao i traminac, sovinjon, župljanka, rajnski rizling… Najpoznatije sorte crnog vina su frankovka, portugizer, merlot, probus… Originalno desertno vino bermet predstavlja slatko, mirišljavo i aromatično vino, koje se proizvodi po posebnoj tehnologiji uz dodatak različitog lekovitog bilja i začina.

Salaši

Desetak kilometara od Novog Sada nalazi se Čenej, koji je poznat kao naselje salaša, tipično mesto za stanovanje u Panonskoj ravnici. Salaši čuvaju duh prošlih vremena, tradicionalni način života, oprobane stare recepte za ukusnu domaću trpezu, zvuk tambure, uz mnoštvo domaćih životinja, a po negde i konja. Svoje vreme možete lepo ispuniti boravkom na Salašu 137, Pajinom salašu, Brkinom salašu, Mitinom salašu i brojnim drugim, uz neizostavno druženje sa domaćinima.

Više informacija: www.novisad.travel