Selekcija „Landscape“

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, predstavlja više od sto premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Izdvajamo neke od pejsažnih filmova iz selekcije „Landscape“.

Sanjajući sećanja na danas 

Geska Brečević, Robert Brečević, Meksiko, Hrvatska, Island, Švedska

Film istražuje proces umetničkog stvaranja i eterična je izjava ljubavi prema jednom mestu. Eksperimentalni esej-film kompozicija je dubokih misli, suncem obasjanih slika i prizora misterije, vođena pesničkim glasom pripovedača. Autori poručuju da je pokušaj zaustavljanja vremena snimanjem uspomena za potomstvo istinska  taština.

 

MS Valentina

Melanie Hollaus, Austrija

Teretni brod MS Valentina prelazi 1640 kilometara Dunava na svom putu od Linca u Austriji do Rusea u Bugarskoj, prolazeći kroz sedam zemalja. Reka, kao svojevrsni „Evropski put“, puna je suprotnosti i razlika. Film beleži svakodnevni život na teretnom brodu MS Valentina koji prevozi đubrivo. Rumunska porodica živi u brodskom domu napravljenom od čelika, veličine tri sa tri. Njihov život čvrsto je povezan s rekom.

 

Nekome svome

Sead Šabotić, Crna Gora

Ovo je priča o kućama koje grade raseljenici na području severa Crne Gore. U ovom neobičnom hibridnom dokumentarnom filmu pokreće se pitanje identiteta naših raseljenika koji je oličen kućama koje zjape na osami.