Na samo oko dva sata vožnje od Beograda stiže se do „kraljica kontineta“ – Banje koja podjednako slovi i za okrepljujuće i lekovito i za zabavno mesto. U Vrnjačkoj Banji lečili su se još stari Rimljani, a o tome svedoči lokalitet Fons Romanus na čijim je temeljima izgrađen savrameni Wellness centar. Moderna banja je rođena u leto 1869. godine, kada je i zvanično otvorena prva sezona. Danas se koristi čak sedam lekovitih izvora: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo.

Banja se tokom vremna razvila u destinaciju koje uspeva da odgovori na želje čak i najzahtevnijih turista. Bilo da dolazite zbog zdravlja, odmora ili zabave, Vrnjačka Banja je uvek odličan izbor. Smeštajni kapacitet kraljice srpskih banja je preko 15.000 ležajeva. U domaćoj radinosti ćete pronaći blizu 10.000 ležajeva, dok zdravstveni centar raspolaže sa 850 ležajeva. Ostali ležajni kapaciteti su uglavnom hoteli, apartmanska naselja i pansioni.

Vrnjački park i Most ljubavi

Ako želite da osetite duh Vrnjačke Banje i bliže je upoznate, preporučujemo da se sa decom provozate fijakeom od Mosta ljubavi do oboda Vrnjačkog parka. Staza je duga bezmalo dva kilometra, a celom njenom dužinom zasađene su lipe, tako da ćete uživati u debeloj hladovini, a u doba cvetanja i u opojnom mirisu stasitih lipa. Dokumentovano su se, uz brojne turiste, ovom stazom vozili Danilo Bata Stojković, Maksim Gorki, Desanka Maksimović…

U jednom delu Vrnjačkog parka nalazi se Japanski vrt, koji je zasađen 2011. godine donacijom Japana. Tako je inače raskošan biljni fond Parka znatno obogaćen ovom neobičnom i kreativnom donacijom, a uz čuvenu japansku školu vrtne arhiteture imaćete prilike i da se upoznate sa kulturom i običajima japanskog naroda.

Prva stanice „fijaker ture“ je Most ljubavi, koji će vam ispričati istinitu i poučnu priču o srpskom oficiru Relji i učiteljici Nadi čiju je ljubav prekinuo Prvi svetski rat. Relju je ratni vihor odneo u Grčku, gde je zavoleo drugu devojku i njome se oženio. Ali Nada nije mogla da ga zaboravi. Do kraja života čekala ga je na mostu njihovih sastanaka. Videvši je kako vene, devojke su pod okriljem noći počele da dolaze na most i katancima „zaključavaju“ srca svojih momaka. Ispišite i vi svoje i ime vaše voljene osobe na katancu i ovaj katanac okačite na most. Zaključajte zauvek vašu ljubav.

Ukoliko rešite da Banju posetite tokom jula meseca ne smete propustiti Vrnjački karneval. Ovu manifestaciju svake godine poseti preko 200.000 turista. Vrnjački karneval traje nedelju dana. U ovoj razigranoj sedmici smenjuju se maskenbali, predstave, festivali i sportska dešavanja.

Love Fest

Za ljubitelje urbane kulture i andergraund zvuka posebnu poslasticu predstavljaće Love Fest, koji se održava dugi niz godina. Love Fest je postao prepoznatljiv gotovo kao novosadski Exit. Najbolji svetski DJ-evi predvodiće elektronski deo festivala, dok ćete uživati i u zvucima najboljih rokenrol bendova sa ovih prostora.
Kada ste već u prelepoj banji, zašto se ne bi malo prepustili hedonizmu? Mesta na kojima ćete i vi i vaši saputnici uživati su prelepi wellness i spa centri. Djakuzi, hladne sobe, saune, masaže samo su deo onoga što će vam pomoći u opuštanju. Najmlađim posetiocima  su na raspolaganju mali i veliki bazeni, tako da ne morate brinuti i ako među vama ima neplivača.
Kada govorimo o otvorenim bazenima poseduje ih većina hotela kao što su: Hotel Slatina, Hotel Tonanti, Solaris Resort. Sunny Hill poseduje prelepe tobogane koji će biti glavna atrakcija za vašu decu.
Na samo 11 kilometara od Vrnjačke Banje nalazi se planina Goč. Najviši vrh ove planine je Krnja Jela sa 1127 metara nadmorske visine. Goč je obrastao bujno vegetacijom: bukova i jelova šuma najzastupljenije su na ovoj planini, a na obroncima ove planinske lepotice videćete veliki broj vinograda i malinjaka. Od ljubaznih domaćina u okolnim seoskim domaćinstvima možete pazariti sir, kajmak i rakiju.

Goč kao zimski turistički centar

Skijaška staza na Goču privlači sve veći broj ljubitelja zimskih sportova. Skijaši ka vrhu kreću sa pogonsko zatezne stanice koja se nalazi na 990 metara nadmorske visine. Goč ima kapacitet od 1195 skijaša na sat. Ova staza je odlična za početnike, pa ako želite da naučite skijanje, neka Goč bude vaša početna stanica. Skijanje noću na Goču je poseban doživljaj. U neposrednoj blizini staze nalazi se par ugostiteljskih objekata u kojima se možete osvežiti. Cena dnevnog ski pasa je 600 RSD, dok noćni ski pas košta svega 800 RSD.
Vrnjačka Banja nije jedini banjski turistički centar koji možete posetiti u Srbiji, ali je definitivno ovo banja sa najširom turističkom ponudom za vas i vaše saputnike. Ukoliko planirate da putujete sa porodicom tokom leta ili tokom zime, ona je svakako jedan od najboljih turističkih centara za odmor sa decom u Srbiji.

Vrnjački zamak

Ponos grada je zdanje „Zamak kulture“, nekadašnji letnjikovac generala Belimarkovića, izgrađen krajem 19. veka. Simbol Vrnjačke banje i najčešći motiv razglednica je Termalno kupatilo i velika cvetna rundela u središtu parka.

Tradicija vedrine

Od samog osnivanja u Banju se dolazilo na lečenje i okrepljenje, ali i na vesela druženja. Tradicija održavanja balova i kermesa se, menjajući oblike, održala do danas. Najbolji reprezent tog duha je Vrnjački karneval.