Stvorena  za окrepljenje

Sokobanje je darovana neverovatnom snagom prirode. Okružuju je četiri planine, ima nekoliko izvora lekovitih voda, njen vazduh ispunjen je blagotvornim  jonima… Među prvima u Srbiji, uspela je da privuče mlade ljude i tako pobedi predrasude da su srpske banje rezervisane za vremešne ljude oronulog zdravlja. Wellness ponuda, Akva park, kuturna i sportska dešavanja, lepa izetišta – sve su to sadržaji koji su u Sokobanju doveli u sam vrh srpskog turizma.  

Lekovite vode i wellness sadržaji

U banji postoji šest termomineralnih i radioaktivnih izvora. U centralnom banjskom kupatilu, koje je jedno od simbola turističkog centra, postoje dva lekovita topla izvora. Kupatilo se nalazi u zdanju Turskog amama iz 15. veka koje je podignuto na temeljima antičkog kupatila. Danas se u njemu nalazi Wellness centar – savremen po terapijskim metodama koje primenjuje, ali je unutrašnjost kamenih kupatila ostala verna originalu. Posle tople kupke i udisanja vodene pare koja sadrži gas radon, telo postaje lagano i opušteno, a misli stišane. Na izvorima „Limun banje“, podignut je kompleks „Soko Terme“ koji ima otvorene i zatvorene bazene sa toplom vodom koji rade tokom cele godine. „Soko Tereme“ nude i brojni prateće sadržaje – finsku saunu, parno kupatilo, razne vrste masaža…

Smeštaj i banjska lečilišta

Uz nekoliko hotela, u Sokobanji preovlađuje privatan smeštaj. Možete odsesti u nekom od starih zdanja sa patinom istorije, modernom Konaku Nataly, pansionu, apartmanu ili sobi za izdavanje. Ako ne želite da budete vezani za pansion, budite bez brige – u gradu postoji više odličnih restorana domaće kuhinje koji dostavljaju obroke ili pripremaju hranu koju želite. Kada je reč o lečilištima, ona su deo Sistema zdravstvene zaštite Srbije. Specijalna bolnica „Sokobanja“ bavi sa lečenjem i prevencijom nespecifičnih plućnih bolesti. Na Ozrenu se nalazi Specijalna bolnice za očne i opstruktivne plućne bolesti i ona je najstarija zdravstvena ustanova u banji, a iznad gradskog parka „Banjica“ smeštena je istoimena Specijalna bolnica koja leči različita disajna oboljenja, ali i psihoneuroze i neuroze.

Rtanj, Ozren, vodopadi…

Sokobanja je poznata po brojnim izletištima i zato, uz zrno radoznalosti, čak i duži boravak ovde jednostavno ne može da postane rutina:  Lepterija, Očno, Kalinovica, Ripaljka, Grudno, Šopur, Rtanj, Bovansko jezero, Sesalačka pećina, Izvor reke Moravice… Posebno preporučujemo izlete na Rtanj – tu čudesnu planinu koja ima oblik gotovo pravile piramide,  za koju su vezene mnoge legende o isceliteljskim moćima i čudsnim pojavama. Drugo izleteište koje preporučujemo je Ozren – prostor zelenih livada nad kojim se stvara jedinstvena ruža vetrova sa mnoštvom blagotvornih negativnih jona. Predivan prostor je i jezero i ribnjak na izletištu Grudno pored vodopada Mala ripaljka i odmorište ispod Velike ripaljke – najvišeg vodopada Srbije.

Akva park „Podina“, plaže, Soko-grad

Najpoznatija vodena „atrakcija” je Akva park koji nudi spoj porodičnog opuštanja i zabave. Posetioci mogu doživeti adrenalinska iskustva spuštajući se niz tobogane, a za najmlađe otvoren je bazen sa rekvizitima za igru. Akva-park je sav u zelenilu, kako i dolikuje Sokobanji.  Na brzoj i čistoj  reci Moravici postoji šest uređenih plaža, a u samom gradu nalaze se četiri, i to posve različite: Župan je senovit i šljunkovit, Tesnac se nalazi na steni tesnog useka, Šest kace i Tri kace su plaže sa prirodnim bazenima (kacama).

Banja je ime dobila po srednjovekovnom utvrđenju Soko-gradu,  koje se nalazi na prirodnom vidikovcu, tik iznad kanjona Moravice. Obilazak tvrđave poseban je doživljaj. Nagrada za kratak, ali i naporan uspon očaravajuća je. Sa bedema Soko-grada puca pogled na okolna prostranstva.

Apartman 144

U hotelu „Moravica“ znamenit je apartman  br. 144, u kojem je redovan gost bio naš slavni pisac – nobelovac Ivo Andrić. Uvek je odsedao baš u njemu, ne zbog udobnosti ili navike već zbog naročitog pogleda s balkona. Njegov „sokobanjski dom” pretvoren je u mali muzej,  koji svakako treba posetiti. O blagotvornom dejstvu boravaka u banji Andrić je ostavio sledeći zapis: „Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen.”

Ukusi podneblja

Kiselo mleko je ponos Sokobanjaca, kao i ovčji sir i jagnjetina sa Ozrena i Rtnja. Kiflice, kravajčići i palačinke sa sremušom imaju neponovljiv ukus upravo zbog sokobanjskog sira. Kuhinju predstavljaju brojni etnorestorani, među kojima se izdvajaju „Stara vodenica“ i „Milošev konak“, kao i seoska domaćinstva u Resniku, Jošanici, Vrmdži…

Info: www.sokobanja.rs
Milena Mihaljčić
Fotografije: Organizacija za turizam i kulturu  Sokobanja