Od Gledićkih planina do Golije

Seoska turističkih domaćinstava u okolini Kruševca, Aleksandrovca, Trstenika, Brusa i Kraljeva nude raziličite tipove smeštaja i veliki raspon sadržaja kada je reč o boravku u prirodi: počevši od Gledićkih planina, preko Župskog gorja, doline Zapadne Morave, obronaka Goča i Kopaonika, Bogutovačke i Lopatničke Banje, do središta parka prirode Golija.

Predstavljanje mogućnosti boravka na selu započinjemo u Rakiji, zaseoku sela Gledić na istoimenoj planini. Domaćinstvo neobičnog imena – Rakija iz Rakije izgradilo je reputaciju na starovremskom načinu pečenja rakije od izvornih sorti šljiva koje, na ovom imanju od oko pedeset hektara, već generacijama gaji porodica Đusić. Uz učestvovanje u pečenju rakije i šetnje po planini, posebnu notu boravku daje domaća hrana i ambijent poseda starog oko dva veka.

Joga u prirodi

Sadržajan odmor možete provesti u okolini Aleksandrovca u Etnoselu Latkovac, koje su gosti od milja prozvali Slatkovac. Kuće raznih boja, eko-dućan, letnja pozornica… nalaze se na oko dva stoleća starom imanju porodice Knežević. Ovde možete osluškivati žubor potoka, vežabati jogu u prirodi, učestvovati u art radionicama, planinariti. Nedaleko od Latkovca, na levoj obali Zapadne Morave nalaze se Bela Voda – mesto čuveno po kamenu-peščaru, gde goste prima Domaćinstvo Milićević koje organizuju plovidbu rekom i ribolov.

Lekovit vode Bogutovca i Lopatnice

U okolini Kraljeva, ponuda seoskog turizma koncentrisana je u dva „kruga“. U prvom se nalaze domaćinstva u Bogutovačkoj i Lopatničkoj banji koje su poznate po lekovitim vodama blagotvornim za nervni sistem. Možete odabrati jedno od sedam domaćinstava, gde svako ima svoj lični pečet. Povezuje ih jedinstveno prirodno okruženje: čista planinska reka Lopatnica sa uređenim mestima za kupanje, termo-mineralni izvori, prostranstva planina Troglav, Čemerno i Stolovi. Domaćinstvo Milojević, Oaza mira i Biser Lopatnice imaju svoje bazene, kroz imanje Etnosela Bogut protiče  reka Lopatnica. Svima je zajednički mir i tišina u kojem se leti čuje samo kreket žaba.

Zvezdani svod Rudnjanske visoravni

Druga kraljevačka seoska destinacija je Rudno na istoimenoj visoravni okruženoj planinama Radočelo i Golija. Ovo je izuzetno mesto za ljude zainteresovane za istraživanje prirode. Rudno se nalazi u granicama rezervata biosfere „Golija – Studenica“, pod zaštitom Uneska. Vodopadi reke Izubare privlače ljubitelje kanjoninga, poklonici mušičarenja mogu pecati ribu, postoje kilometrima duge markirane planinarske i biciklističke staze. Jedan od upečatljivih doživljaja koje vam mogu pružiti Domaćinstvo Šekler, Domaćinstvo Nebo, Vila Selena i brvnara Orlovo gnezdo u Rudnu jeste pogled na noćno nebo. Rudnjanski visovi nalazi se na trećem mestu u Evropi po vidljivosti zvezdanog svoda. Trpeza je osobeno rudnjanska – sir, kajmak, zeleni hleb, cicvara, čašica rakije od divlje kruške…

Milena Mihaljčić