Kuće znamenitih Novosađanki

Istorija grada nije samo zapisana u udžbenicima već i u prostorima u kojima traje naš život. Imena ulica, trgova, škola, nagrada, zatim kuće, biste i spomenici posvećeni znamenitim osobama oba pola neposredno govore o istorijskim tokovima jer postaju deo našeg identiteta kroz ime ulice u kojoj živimo, imena škola koje smo pohađali…

Novi Sad se, mapiranjem i turističkom valorizacijom prostora u kojima su živele i radile znamenite Novosađanke, našao među prvim evropskim gradovima koji su na osoben način interpretirali rodni aspekt kulturne baštine. O tome svedoče Turistička mapa – Novi Sad iz ženskog ugla (1999, 2002) i Ženska imena Novog Sada -Vodič za ljubitelje alternativnih tura (2014). Posetiocima Novog Sada ponuđena je tako jedna alternativna, ali ne manje vredna istorija grada: mogućnost da o istoriji i kulturi saznaju kroz priču o znamenitim ženama šetnjući pri tom duž prostora, pokraj kuća u kojima su živele.
Povodom 1. februara Dana Grada Novog Sada ponovno obeležena kuća porodice Marić u Kisačjoj ulici broj 20, u kojoj je jedno vreme živela srpska naučnica Mileva Marić-Ajnštajn, supruga Alberta Ajnštajna. Kuća Marićevih, izgrađena 1907. bila novosadski dom Ajnštanovih u kome su, prema nekim izvorima kratko boravili 1905, 1907. i 1913.  U blizini kuće je i Nikolajevska crkva u kojoj su 1913, po pravoslavnom obredu, kršetni njihovi sinovi Hans Albert i Eduard Ajnštajn.

Gordana Stojaković
Fotografije: TO Novi Sad