Jedan od prvih utisaka koji Novi Sad ostavlja je slika negovane lepote. Njegovu arhitekturu i duh oblikovale su mnoge nacije. Opuštene atmosfere, okružen plodnom ravnicom, Fruškom gorom i Dunavom, glavni grad Vojvodine je biser među gradovima Srbije. Nosi nazive Srpska Atina, Omladinska prestonica Evrope 2019, Evropska prestonica kulture 2021. godine i grad EXIT festivala.

Kraljica baroka

Petrovaradinska tvrđava, „Gibraltar na Dunavu“, sa svojom monumentalnom arhitekturom, podzemnim vojnim galerijama i čudesnim lavirintima, jedan je od simbola grada. Sa platoa Sat-kule pruža se panoramski pogled na grad i moćnu reku.

Petrovaradinski gradić

Podgrađe Tvrđave, sa uskim ulicama i baroknim zdanjima, posebno je zanimljiva ambijentalna celina. Među znamenitostima nalaze se: crkva Sv. Juraja, crkva Sv. Pavla i Beogradska kapija.

Trg slobode

Centrom grada dominiraju zdanja Gradske kuće, katolička crkva Imena Marijinog i monumentalni spomenik Svetozaru Miletiću. U prostoru crkvene porte nalazi se vredno zdanje „Plebanija“ i Kulturni
centar grada.

Zona Čika jove Zmaja

Zmaj Jovina i Dunavska ulica, sa kućama i palatama raznobojnih fasada, mrežom bočnih ulica i pasaža, najslikovitiji je deo pešačke zone grada. Na Dunavsku ulicu nadovezuje se zeleno ostrvo grada – Dunavski park.

Trg Marije Trandafil

Na trgu koji nosi ime velike dobrotvorke Marije Popović Trandafil nalazi se njena zadužbina, u kojoj je danas sedište Matice srpske, slavne i najstarije srpske ustanove kulture. U Matičinom fondu čuva se tri miliona knjiga, rukopisa, letopisa, zbornika…

Trg galerija

Na malom trgu, jedan pored dugog, nanizana su tri dragulja grada: Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Poklon-zbirkaRajka Mamuzića.

Jevrejska ulica

Velelepna Sinagoga podseća na brojnu jevrejsku zajednicu, koja je tragično postradala u Drugom svetskom ratu. Danas je Sinagoga elitna gradska koncertna dvorana. Postoje posebni turistički programi upoznavanja s baštinom novosadskih Jevreja.

Dunavski biseri

Ponos grada je Štrand, uređena peščana plaža s pogledom na Most slobode. Naspram plaže nalazi se zelena oaza Ribarsko ostrvo – centar ljubitelja ribolova i nautike.

Blaga Fruške gore

Nacionalni park Fruška gora omiljeno je gradsko izletište. Iako se većina fruškogorskih manastira nalazi na teritoriji drugih opština, Novi Sad je centar ponude turističkih obilazaka „Severne Svete Gore“.