To je grad koji je svojom burnom istorijom, jedinstvenim spomenicima, južnjačkim duhom i prelepom prirodom bio inspiracija mnogim umetnicima. Nadežda Petrović, očarana lepotom okoline Niša, osnovala  je 1905. godine slikarsku koloniju u Sićevu, a Stevan Sremac napisao najznačajnija dela nadahnut načinom života i humorom Nišlija. Svojom autentičnošću Niš je inspirisao pesnike, muzičare, putopisce, boeme… i turisti kažu da svako u Nišu može pronaći deo za sebe.

Muzeji i spomenici nose u sebi priče i legende koje su deo istorije duge  preko 2000 godina -Treba obići Tvrđavu, Medijanu, Čegar, Ćele kulu, Bubanj, čuti priče o caru Konstantinu, vojvodi Sinđeliću… „Istorija Niša je više od istorije jednog grada ili jednog naroda.Upoznajući njegovu kulturu, doživećete istoriju Evrope na jednom mestu“, čita se u knjizi Niš u reči i slici, koju je izdala Turistička organizacija Niša. Sadržajna i bogato ilustovana, ona predstavlja simbole grada, ali je istovremeno i poziv da se otkrije Niš.

„Svaki grad ima više lica, inače nije grad. Jedno je celina koja je vidljiva, druga pojedinosti koje se individualno uočavaju, shodno interesovanju, a svi ti elementi čine jedinstvo različitosti. Niš je inspiracija i za ljude koji prave turističku ponudu da tu interakciju grada, ljudi, prirode, starog i novog, slože na neki novi način“, kaže Uroš Parlič, direktor Turističke organizacije Niša.

Zahvaljujući Low cost kompanijama Wizz Air i Ryanair uspostavljen je redovan saobraćaj sa niškog aerodroma Konstantin Veliki do destinacija u Nemačkoj, Švajcarskoj, Slovačkoj,  Holandijom, Švedskoj i Italiji, pa je time Niš postao još privlačniji za turiste. S obzirom da  Ryanair leti iz Niša prema Berlinu, Bratislavi, Dizeldorfu i Milanu, na italijanskom i nemačkom sajtu ovog prevoznika lansirana  je reklama Grad Niš kao karusel, a kampanja će se prošiti na Slovačku i Austriju. U regionu, na tržištima Bugarske, Rumunije i Grčke postoji kontinuirana promocija nekoliko godina.

Poznato je da turiste privlače i specijaliteti niške kuhinje, a najtraženiji je roštilj. Postoji izreka: Roštilj ne jedi severno od Niša, pečenje ne jedi južno od Niša, a burek jedi samo u Nišu.

„Prvi burek u ovom gradu napravio je 1498. godine čuveni istanbulski pekar po sastojcima određenim fermanom. Niš ima dugu kulinarsku tradiciju i prepoznatljive delikatese, a naročiti šmek svemu daje način na koji Nišlije uživaju u hrani – taj naš merak, gostoprimstvo… Pored kvaliteta i pristupačnih cena, uz muziku i toplu dobrodošlicu, provod je garantovan. Na početku nekadašnje Kazandžijske ulice, u kojoj su danas kafane i kafići, stoji spomenik Stevanu Sremcu i Kalči, liku iz njegovog romana, koji sede za jednim stolom – što podseća da se u Nišu živelo u kafanama i krajem 19. veka.
Bogata gastronomska ponuda inspirisala i jedan naš projekat – Hedonizam i turizam, koji ćemo prezentovati u okviru Međunarodnog sajma turizma i aktivnog odmora u Nišu od 31. marta do 1. aprila“, poručuje gospodin Parlić.

Tekst: Rozana Sazdić
Foto: Dušan Mitić Car, Milan Kopcok