Niška tvrđava

Obilazak Tvrđave koja se nalazi u centru grada pored  reke Nišave predstavlja šetnju kroz  istoriju: Mogu se videti znamenja iz različitih perioda burne prošlosti  Niša, a na ovom prostoru, u nekadašnjem rimskom utvrđenju, rođen je rimski car Konstantin Veliki. Rušena  i obnavljana više puta, Tvrđava današnji izgled dobija u vreme Turaka 1723. godine.

Medijana

Kompleks, nastao  tokom vladavine  Konstantina Velikog i njegovih naslednika, jedno  je od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji. Medijanu su kao privremenu rezidenciju koristilia šestorica rimskih careva. Raskošni podni mozaici,  ostaci luksuzne vila sa peristilom, i brojni drugi objekti svedoče o životu rimske aristrokratije i lokalnog stanovništva.

Čegar  i Ćele-kula

Spomenik na brdu Čegar, gde se odigrala čuvena bitka u Prvom srpskom ustanku, postavljen je u znak sećanja na herojski otpor srpskih boraca i njihovog komandanta, Stevana Sinđelića.
U znak odmazde zbog velikih gubitaka, Turci su od lobanja poginulih srpskih ustanika sazidali Ćele-kulu. Kula od ljudskih lobanja, jedinstvena je u svetu.

Crkve i manastiri

U najužem gradskom jezgru nalazi se Niški saborni hram i crkva posvećena Sv. Arhanđelu Mihailu, crkva Sv. Cara Konstantina i carice Jelene, crkva Sv. Pantelejmona, a nadomak grada treba obići Latinsku crkvu i manastir Sv. Jovan u Gornjem Matejevcu, manastire Sv. Bogorodica i Sv. Petka u Sićevaćkoj klisuri… U Nišu postoje hramovi drugih religijskih zajednica: džamija,rimokatolička i adventistička crkva.

Niška banja i okolina

Niška Banja, na 10 km od Niša, prava je oaza zdravlja i poznato lečilište. Čuvena je po toploj vodi, blatu, gasu, blagoj klimi i živopisnom okruženju. Lepotu prirode najbolje je upoznati pešaćenjem, planinarenjem, biciklom… Jelašnička klisura je pogodna za slobodno penjanje, a Suva planina za aktivan odmor i avanturu. U Sićevačkoj klisuri postoji rafting staza i jedno od najboljih poletališta za paraglajding…

Meraklijska tura

Centar grada je i zona dobre zabave, šetalište, šoping centar… Brojni kafići nalaze se u glavnoj ulici, a stari duh Niša čuvaju isto tako brojne kafane i boemsko Kazandžijsko sokače. U  Nišu treba probati burek, niški roštilj i druge gurmanluke , a provod u kafani podrazumeva  bogatstvo ukusa i prazničnu“atmosferu  jer „merak nema cenu“ .