Kulturni događaj u Hramu Svetog Save

Ambasador Egipta u Srbiji, gospodin Amr Alguvejli preneo je iskrene čestitke povodom Božića koji se širom sveta slavi 25. decembra, odnosno 7. januara u Egiptu i Srbiji. Naglasio je da je ovim povodom Ambasada Egipta organizovala po prvi put kulturni događaj sa nazivom “Kulturno nasleđe Egipta: crkve i manastiri” tokom kog su u kripti Hrama Svetog Save predstavljene fotografije, brošura i dokumentarni film. “Ovo je jedinstvena prilika da na jedinstvenoj lokaciji prikažemo izložbu fotografija koje ilustruju egipatske crkve kao remek dela arhitekture, dokumentarni film o najstarijem manastiru na svetu, manastiru Svetog Antonija u guvernoratu Crvenog mora, kao i digitalno izdanje brošure  “Putovanje Svete porodice u Egipat” na srpskom jeziku”, rekao je Alguvejli.

Događaj je okupio visoke zvaničnike Srpske Pravoslavne Crkve, Direktorata za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Beogradske nadbiskupije, visoke predstavnike Vlade Srbije, ambasadore i članove diplomatskog kora, predstavnike medija i kulturnih i poslovnih krugova u Srbiji.

Ambasador Egipta, Amr Alguvejli, pozvao je publiku i srpske državljane da prilikom putovanja u Egipat uključe u posetu Crvenom moru i manastire i ckrve koji su predstavljeni tokom večeri u mešavini kulturnog turizma i odmora u Egiptu.  “Ovaj dokumentarni film, izložbu fotografija i brošuru su pripremila egipatska ministarstva antikviteta, kulture i turizma, reflektujući multidisciplinarnu saradnju među resorima”, dodao je Alguvejli.

Digitalna verzija srpskog izdanja brošure “Putovanje Svete porodice u Egipat”, koja je izazvala veliko interesovanje posetilaca, biće uskoro dostupna na društvenim medijima Ambasade @EgyptInSerbia.