Doživljaj jedinstvene reke

Pripoveda se da su reci Uni ime dali Rimljani koji su je smatrali najlepšom rekom u celom carstvu. Una – jedina! Ona zaslužuje još mnogo epiteta: spektakularna – zbog vodopada i brzaka; smaragdna – zbog boje; lekovita – zbog bilja, pejzaža, šuma vode;  magična – poželećete da je ponovo vidite.

Nacionalni Park Una se nalazi u zapadnom delu Bosne i Hercegovine, na području opštine Bihać i omogućava izuzetne uslove za različite vrste turizma. Fascinirajući vodopadi, kaskade i bukovi privlače raftere i kanuiste, bogatstvo ribljeg fonda ribolovce, a predeli nesvakidašnje lepote sve ljubitelji prirode. Najprivlačniji su 24 m visok Štrbački buk koji čini nekoliko isprepletanih vodopada i  Milančev buk kod Martin Broda, ali Una na svakom metru pruža nezaboravni doživljaj.

„Reka Una je uspostavila sklad sa ljudima, ribama, pticama, vrbama, mostovima…što se danas retko sreće“ – kaže Amarildo Mulić, direktor NP Una. „Zaista, ovde ima toliko lepote, zanimljivih priča i dobrih ljudi. Potrebno je odvojiti  vreme i za obilazak Kulen Vakuf gde most Džisri Kebir povezuje obale Une i ispod kojeg je jedan od najboljih ribolovnih revira u Evropi. Treba obići i džamiju sultana Ahmeda III i manastir Rmanj, koji je podigla Katarina Branković, kći srpskog despota Đurđa.
I, naravno, ne treba propustiti i kulinarske majstorije Bišćana i pastrmku, zasigurno najbolju koju ćete ikada jesti.“

 Bila je to Una…

„Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem.“ (Skender Kulenović).

Tekst i foto: Rozana Sazdić