Moda u Srbiji u XIX i početkom XX veka iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu

Dan Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu ove godine proteći će u znaku mode. Tim svečanim povodom biće otvorena izložba Moda u modernoj Srbiji, čiji je kustos Draginja Maskareli, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti. Izložba će trajati od 06. novembra 2019. do 31. januara 2020.

Na izložbi će biti predstavljen izbor od 81 modnog predmeta iz XIX i s početka XX veka koji se čuvaju u muzejskoj Zbirci tekstila i kostima, praćen reprodukcijama građanskih portreta i dokumentarne građe iz različitih javnih i privatnih zbirki.

U okviru proslave Dana Muzeja primenjene umetnosti, tokom svečanog otvaranja izložbe 6. novembra, biće prezentovane modne vinjete kreatorke Valentine Obradović. Odeću i obuću iz modne linije Love by Valentina upotpuniće vuneni aksesoar Šaulina Aleksandre Šaule, nakit ELM Jewelry Vesne Milošević, frizure Dragane Trivić i šminka Branke Đurašković Jovanović. Vinjete će prikazati manekenke iz modnih studija Click i Silver Fashion.

Tokom izložbe u Muzeju primenjene umetnosti biće organizovan bogat prateći program. Svake srede u 17:30h, u okviru ciklusa Predavanja sredom, stručnjaci iz zemlje i inostranstva držaće predavanja na različite teme vezane za modu i odevanje u XIX i početkom XX veka, dok će svakog petka u 17:30h, u okviru ciklusa Vođenja petkom, svoje utiske o izložbi sa posetiocima deliti gosti-vodiči, javne ličnosti iz sveta mode, novinarstva, književnosti, pozorišta…

Više informacija o izložbi potražite na sajtu Muzeja primenjene umetnosti.