U godini kada Vrnjačka Banja obeležava 150 godina turizma, Specijalna bolnica “Merkur” pokrenula je izgradnju objekta Merkur Palace. Novi hotel sa 58 luksuznih soba i apartmana, wellness centrom i savremenim medicinskim blokom, pružaće usluge zdravstvenog turizma najvišeg nivoa i kvaliteta. To je bio jedan od povoda za razgovor sa direktorom ove ustanove, dr sci med Dejanom Stanojevićem.

– Vizija razvoja Mekura, kao lidera zdravstvenog turizma u zemlji i regionu, jeste stalno unapređenje programske koncepcije. Dugo pripremamo projekat kojim ćemo moći da odgovorimo na zahteve visoko platežnih gostiju i nakon dobijanja niza saglasnosti otpočeli smo s gradnjom novog Merkurovog hotela svečanim postavljanjem kamena temeljca, kome su prisustvovali predsednik Vučić i ministri Lončar, Mihajlović i Ljajić. Ponosni smo što smo uspeli da sačuvamo 30.000 m2 državnog kapitala, a novim objektom ćemo ih i uvećati. Merkur Palace će se prostirati na 6500 m2 i imaće moderne smeštajne jedinice, medicinski centar sa kompletnom dijagnostikom i estetskom medicinom, wellness i Spa centar sa otvorenim i zatvorenim bazenom, fitness centar, multifunkcionalnu salu i niz pratećih sadržaja – objašnjava direktor Stanojević.

Završetak Merkur Palace planiran je za 2020. godinu, a gradićete iz sopstvenih sredstava…

– Kada su me u kolektivu pitali kako ćemo uspeti da finansiramo izgradnju, rekao sam im da treba samo više da radimo. Napravili smo odličan tim bez koga nema uspeha. Prošle godine ostvarili smo 205 000 noćenja, Danas, na primer, imamo 740 gostiju, dakle, popunjenost od 96%, od čega je preko 400 komercijalnih pacijenata. U Merkuru radi  430 radnika, polovina ih je medicinsko osoblje – od toga 2 doktora nauka i 50 lekara svih specijalnosti. Poznati smo po tome da ulažemo u usavršavanje i edukaciju kadrova, a naš najveći uspeh je zadržavanje mladih ljudi. Merkur Palace će otvoriti, takođe, pozicije za nova radna mesta.
Vidite, naša želja, a većina zaposlenih su Vrnjčani, jeste da se banja razvija. Raduje nas to što se  renoviraju ili otvaraju novi hoteli koji će raditi tokom cele godine i koji će, kategorisani sa 4 ili 5 zvezdica, promeniti strukturu gostiju, a to će opet dovesti do otvaranja dobrih restorana, tržnih centara, uvođenja novih sadržaja… Zadovoljni gosti opravdavaju sve naše investicione aktivnosti.

Mekurove zdravstvene, wellness i estetske usluge su na raspolaganju i svim posetiocima Vrnjačke Banje, zaposlenima u vrnjačkim hotelima…

– Specijalna bolnica „Merkur” uspešno posluje pružajući vrhunski kvalitet usluge svojim gostima, od kojih je nemali broj stranih turista. Prateći savremene trendove u lečenju i viševekovnu tradiciju korišćenja mineralnih voda, mi svoju ponudu svake godine obogaćujemo novim programima. Za svoje, kao i za sve banjske goste, kreirali smo  zdravstvene programe za zdrav i aktivan život i wellness programe za revitalizaciju i opuštanje. Sve je više posetilaca svih generacija koji zimski odmor provode u u Vrnjačkoj Banji. To je pravi trenutak, zar ne, da prekontrolišu i unaprede svoje zdravlje, da iskoriste stručne medicinske tretmane za ulepšavanje i negu, kao i da se dobro zabave i uživaju u prijatnom ambijentu. Kako je svojevremeno rekao dugogodišnji gost ove kuće, velikan srpskog glumišta Dragan Nikolić „da iz Merkura odlazite izlečeni, a da niste znali da ste se lečili“. Njegova statua u prirodnoj veličini koju smo postavili u banjskom parku, i pored koje se posetioci slikaju, podseća da treba da živimo zdravije da bismo bili srećniji i duže trajali!

Centar za dijabetičare

Merkur je Nacionalni edukacioni centar za obolele od šećerne bolesti na insulinskoj terapiji u koji dolaze pacijenti iz cele zemlje na (besplatnu) desetodnevnu edukaciju i lečenje.

Halal sertifikat

Merkur godinama posluje oslanjajući se na principe QMS –a i HCCP standarda, a od nedavno je i  prvi zdravstveni centar u Srbiji i jedini smeštajni  objekat u Vrnjačkoj Banji koji poseduje Halal certifikat (koji principima kvaliteta i bezbednosti hrane poštujuje zahteve gostiju muslimanske veroispovesti).

Tekst: Rozana Sazdić
Foto: R.S. i arhiva „Merkura“
Info: Specijalna bolnica „Merkur“ Vrnjačka Banja