Putovanje užičkim krajem

Užice je centralni grad jugozapadne Srbije. U staroj pesmi opevan je kao mali Carigrad”, a u novijoj istoriji stekao je slavu glavnog grada antifašističkog otpora. Godine 1941. Užička  republika je bila jedina slobodna teritorija u okupiranoj Evropi. Danas, Užice je poznato kao središte jedne od naših najlepših planinskih regija. Sa Nacionalnim parkom Tara, Mokrom Gorom, muzejskom železnicom Šarganska osmica” i slojevitim urbanim nasleđem, putovanje užičkim krajem pruža niz upečatljivih  i raznovrsnih doživljaja.       

 Engleski putopisac Arčibald Paton zabeležio je predanje koje kaže da je krajem 18. veka Užice bilo trgovačka varoš sa neverovatnih 60.000 stanovnika. O uzavrelom gradu tog doba govore i stihovi narodne ljubavne pesme „Oj Užice mali Carigrade“. Osim slike „ljudske košnice“ koja je navela pesnika da Užice uporedi s legendarnim gradom na Bosforu,  Užice deli i jedinstven brdovit pejsaž. Grad je doslovno „naslagan“ po strmim brdima. Tragovi osmanskog doba danas jedva da su primetni. Preobražaj Užica iz „šehera” u srpsku varoš možete videti u zanimljivoj muzejskoj postavci Jokanovića kuće – jedne od retkih očuvanih građevina balkansko-orijentalnog stila.

Tvrđava među oblacima i druga znamenja

Užice je grad dugog trajanja koji se u pisanim izvorima prvi put pominje u 14. veku. Simbol  njegovog srednjovekovnog razdoblja je utvrđenje „Stari grad“ podignuto na litici koja se okomito spušta na obale reke Đetinje. Ne propustite da bacite pogled na ovu markantnu građevinu sa „glavom među oblacima i nogama u virovima reke Đetine“. Ova plaha planinska reka protiče kroz savremeni grad i njegovo je znamenje. Možete je izbliza videti  šetajući jednim od najlepše uređenih kupališta u Srbiji, gde se nalazi i turistička atrakcija grada – prva hidroelektrana u Evropi projektovana prema revolucionarnim Teslinim principima.

Glas radio Moskve i radio Londona

U tegobnoj 1941. godini, kada je Hitler već pregazio čitavu kontinentalnu Evropu, sa glavnog užičkog trga orio se razglas koji je emitovao vesti radio Moskve i Londona. Više od dva meseca Užice je bilo centralni grad velike oslobođene teritorije, koja je zbog neprestanih borbi stalno menjala granice. Bilo je to usamljeno ostrvo slobode na kojem je počela da se rađa buduća socijalistička Jugoslavija. Sa slavnim danima Užičke republike možete se bliže upoznati na tematskoj izložbi Narodnog muzeja, koji se nalazi u zgradi u kojoj je boravio vrhovni štab na čelu s maršalom Titom. Impozantan spomen-kompleks na Kadinjači svedoči o herojskom kraju Užičke republike i žilavom otporu Užičkog Radničkog bataljona koji se žrtvovao štiteći odstupnicu glavnini vojske.

Urbanističko čudo Trga partizana

Zbog ratnih zasluga, Užice je posle oslobođenja imalo status grada – miljenika. Promenio je ime u Titovo Užice i postao jedan od centara ostvarenja modernih urbanističkih zamisli. Najveći projekat bila je izgradnja Trga partizana koji se i danas smatra jedinstvenim arhitektonskim dometom epohe. Popločan belim i crnim mermerom, okružen javnim i stambenim zgradama prostirao se na oko dvadest hiljada m2. Na svetkovini otvaranja 1961. godine na kojoj je počasni gost bio Tito, okupilo se preko 200.000 ljudi, a u hronikama je zabeleženo da se gradom vijorilo 265 zastava stranih država, istaknutih u čast prisutnih diplomata. Trgom je dominirao monumentalni Titov spomenik koji je, uprkos protivljenju Užičana, premešten u dvorište Narodnog muzeja. Ne propustite da napravite fotografiju na znamenitom Trgu i vidite najveći spomenik legendarnog predsednika Jugoslavije.

Predeli nesvakidašnje lepote

Užice je svojevrsna planinska metropola. U njegovoj blizini nalaze se retki darovi prirode: obrnoci Zlatiborske visoravni, planina Tara i istoimeni nacionalni park sa nepreglednim šumama, očuvanim eko-sistemima i vidikovcima s pogledom na veličanstven kanjon reke Drine. Najpoznatiji turistički centar Tare nalazi se u Kaluđerskim barama gde su vam na rapolaganju brojni hoteli i kuće za odmor. Najveći kapacitet ima hotel „Omorika“ koji po sadržajima nalikuje na mali turistički grad. Uz duge šetnje obeleženim stazama i plivanje u bazenu, ovde možete  rekreativno skijati na obližnjem mini skijalištu.

Na Taru se naslanja Mokra Gora koja je svetsku reputaciju stekla zahvaljujući „Šarganskoj osmici“ – jedinstvenoj muzejsko-turističkoj železnici i bajkovitom etno-selu „Drvengradu“ našeg slavnog reditelja Emira Kusturice. Česti gosti Kusturičinog „čarobnog brega“ su poznati umetnici i svetske zvede koje ovde možete sresti – posebno u vreme održavanja filmskog festivala „Kustendorf“. Ako ste ljubitelj skijanja, na Mokroj Gori vas očekuje i dobro opremljen ski centar „Iver“.

Erski humor i đakonije

Užičani su poznati po svom britkom duhu i posebnom „erskom“ humoru koji, kako se veruje, potiče iz stare postojobine Hercegovine, odakle su doseljeni. Ovde, u dodiru s ljudima, doživećete izuzetnu otvorenost, otresitost i sklonost ka zbijanju šala. Boravak će vam pružiti i posebna gastonomska iskustva. Svakako probajte specijalitet koji se zove „kompet lepinja“ ili uz rakiju prepečenicu zamezite proju serviranu sa najfinijim planinskim sirevima i pršutom.

Milena Mihaljčić

Foto: TO Užice

Info: Turistička organizacija Užice