Budvanska rivjera – Petrovac

Petrovac je malo primorsko mesto. Nosi naziv „Grad pod suncem“ – kako zbog velikog broja osunačanih dana u godini, tako i zbog izuzetnih prizora izlazaka i zalazaka Sunca. Poznat je  po peskovitoim plažama, a posebnu draž daju mu brojni zalivi i male peščane uvale, među naljepšim u ovom delu Jadrana. Petrovac krase i samonikle šume četinara, masline, narandže, oleandri…  

Kao turistička destinacija otkriven je tridesetih godina prošlog veka. Pedesetih godina sagrađeno je pristanište za turističke brodove, jedrenjake i jahte. Petrovac ima dugu istoriju – najpoznatiji svedok njegovog trajanja je rimski mozaik sa likom boga sna Hipnosa iz 3. veka.  Simbol grada je tvrđava Kastio, podignuta u 16. veku. Danas je čitavo mesto posvećeno razvoju turističkih usluga koje zahteva savremeni gost. Svi koji su otkrili njegove lepe plaže i mir, vraćali su mu se ponovo. Jednom rečju, Petrovac je malo mesto za veliki, temeljan odmor.

Ružičaste i zlatne peščane plaže

Pesak crvenkaste boje preovladava na petrovačkoj gradskoj plaži kojoj posebnu lepotu daje pogled na ostrvca Katič i Sveta Neđelja. Na Svetoj Neđelji nalazi se crkvica koju je, po predanju, podigao jedan moreplovac koji je posle brodoloma tu našao spas. Uz samu plažu nalazi se živopisno šetalište, s kafeima, restoranima, radnjicama, kućama, apartmanima, hotelima…
Predivna plaža Lučice nalazi se nadomak Petrovca, na desetak minuta laganog hoda.  Smestila se između dva rta, okružena je šumom čempresa i borova, a njen fini, sitan pesak je zlatnožute boje. Neposredno zaleđe plaže je neizgrađeno što joj daje posebnu lepotu. Ona i slovi za jednu od najlepših na čitavoj crnogorskoj obali.

Priče sa morske površine i dna

U gradu se svakodnevno organizuju izleti brodom. Možete odabrati plovidbu do Budve, obilazak okolnih skrivenih plaža, dnevnu ili noćnu vožnju brodom sa staklenim dnom koja će vam otkriti  gusto naseljen vodeni svet. Možete se kupate noću, a može vam biti zanimljivo i igranje vaterpola na osvetljenom bazenu. Ako volite dinamične sportove možete se okušati u vožnji skuterom, ronjenju, letenju iznad vode. Poseban užitak odmoru daje riblja trpeza – preporučujemo  da je probate u nekom od glasovitih restorana koje drže poznati petrovački ribari.

Petrovačka noć

Poslednjeg petka u avgustu tradicionalno se organizuje „Petrovačkа noć“ – feštа „od ribe i vina“, koju upotpunjuju zabavni i sportski sadržaji. Cilj organizatora i petrovačkih privrednika jeste da goste inspirišu i približe im mediteranske običaje, muziku i kulinarsku kulturu.

BelGuest
Foto:TO Budva