Dani puni izazova

Turistički centar Kopaonik se nalazi u okviru istoimenog Nacionalnog parka. Pored šetnji kilometrima dugim planinskim „transferzalama“ koje će vas odvesti do nezaboravnih vidikovaca poput Pančićevog vrha, arheološkog lokaliteta „Nebeske stolice“, jezera Semeteš sa plutajućim ostrvima, brzaka Samokovske reke… na „krovu Srbije“ možete doživeti neka sasvim osobena iskustva.

Avanture, edukacije, wellness

Ljudi koji odmor ne mogu da zamisle bez sporta i adrenalinskih poduhvata očekuju nesvakidašnja uzbuđenja: paraglajding, planinski biciklizam, off road vožnje terenskim vozilima, rafting na brzacima Ibra, alpinizam, streličarstvo… U sklopu Centra postoje različite „instalacije“: bob na šinama, zip line, tubing, karting… Dane odmora možete ispuniti pohađajući neki od edukativnih programa i treninga poput škola jahanja, košarke, tenisa. Postoje posebno osmišljene radionice za decu, škola u prirodi, škola engleskog jezika, škola zdravlja kao i paleta relaksirajućih sadržaja Wellness&Spa centra.

Tokom leta, na „Srebrnoj planini“  organizuju se takmičenja u orijentiringu, Dani borovnice, Biciklistička trka, CISM Planinske trke, Dani vrganja…

Zelena vrata Kopaonika

Kopaonik je planina vulkanskog porekla iz koje izviru mnoge lekovite vode. Na jednom takvom vrelom mineralnom izvoru nikla je Jošanička Banja. Blagotvorna voda, obilje vegetacije, prijatna nadmorska visina i klima, polazna su osnova za njen ubrzan razvoj. „Od nedavno, turisti mogu da provedu prijatne trenutke i u Jošaničkoj Banji, koja se ubrzanim koracima preobražava u savremenu wellness i izletničku destinaciju. Obnovili smo staro kupatilo koje je podignuto 1935. godine, pa će se tako Banja u potpunosti vratiti na mapu zdravstvenog turizma naše zemlje. Kako bismo upotpunili letnju ponudu, uredili smo dve pešačko-biciklističke staze koja prolaze kroz divan predeo „banjskog borja“. One će se naći na zvaničnoj mapi pešačkih i biciklističkih ruta Turističke organizacije Srbije“, kaže Radenko Cvetić, direktor Turističke organizacije Raška, koja upravlja razvojem Jošaničke Banje.

Raške kulturne rute

Kopaonik se nalazi u Raškoj oblasti – kolevci srpske srednjovekovne države. U neposrednoj blizini Turističkog centra nalaze se neprocenjivo vredni kulturno-istorijski spomenici koje vam preporučujemo da obiđete. To su, pre svega, manastiri i prostorne celine koji se nalaze na Uneskovoj listi kulturne baštine – manastir Studenica, Stari Ras sa Petrovom crkvom, Đurđevim stupovima i manastirom Sopoćani. Među izuzetnim spomenicima nalaze se i manastiri Žiča, Gradac, Nova i Stara Pavlica, Končul…

Autor: BelGuest
Fotografije: TO Raška

.