Welness zima u Sokobanji

Glavni promoteri Banje su njeni gosti, koji najstarijom i najpouzdanijom „marketinškom alatkom“ – prenošenjem sopstvenih iskustva „od usta do usta“  svedoče o dobrobitima koja im je boravak u Sokobanji pružio. Zato se u svim sezonama ovde uvek traži mesto više.

Sokobanja ima šest izvora lekovitih voda i okružena je planinama sa kojih dopire blagotvoran vazduh. Baštini tradiciju banjskog lečilišta koja je duga bezmalo dve hiljade godina. Simbol Banje je Turski amam iz 15. veka koji je podignut na temeljima starog antičkog kupatila. Danas se u njemu nalazi Wellness centar – savremen po terapijskim metodama, ali je i njegova unutrašnjost i spoljašnost ostala istovetna zdanju renoviranom u 19. veku.

Radon kao pilula

Kupanje u bazenima ženskog i muškog kupatila starog Amama jedinstveno je iskustvo. Ovde su stolećima u toploj vodi i njenim blagotvornim isparenjima uživali naši preci. Jedno od zanimljivih sećanja iz istorije Amama je priča vezana za velikog srpskog vladara – kneza Miloša Obrenovića – koji je kupatilo i obnovio. U zidu prostorije gde se knez zasebno kupao i danas postoji njegova kada i jedva vidljivi otvor kroz koji je tajno odmeravao razodevene kupačice. Amam dobija vodu iz dva topla izvora, a postoji i posebna prostorija za udisanje vodene pare. Voda sadrži plemeniti gas radon koji je lekovit za pluća i disajne organe, ali ima i druga neobična svojstva – kao da u njemu postoje sastojci neke čarobne pilule koji istovremeno i umiruju i ushićuje.
Tursko kupatilo sastavni je deo Specijalne bolnice Sokobanja, koja gostima nudi i druge sadržaje poput finske saune, biserne kupke, hidromasaže, ručnih masaža, kao i raznovrsne fitness programe.

Kroćenje menadžerskog stresa

Još jedno banjsko kupalište s tradicijom je Banjica koja radi u sastavu Specijalne bolnice i snabdeva se vodom iz dva izvora različitog mineralnog sastava, te se ovde leče i različite tegobe i oboljenja. Voda se jednog izvora lekovita je za psihoneuroze i povrede perifernih nerava. Takođe, kupke u ovoj vodi se preporučuje svima koji boluju od „menadžerske bolesti“ i izloženi su dugotrajnom stresu. Drugi izvor Kupatila Banjica lekovit je za sve vrste oboljenja disajnih organa. Banjica se bavi i pripremama sportista kao i personalizovanim wellness programima.

Limun banja

Poznati i popularni Wellness centar su Soko Terme, izgrađene neposredno kraj termalnog izvora – u narodu poznatog pod imenom Limun banja. Voda Limun banje sadrži sumporvodonik, kalcijum, magnezijum i druge minerale koji pomažu u lečnju reumatskih tegoba i stanja posle povreda. Soko Terme imaju dva unutrašnja i jedan spoljni bazen koji je povezan „vodenim tunelom“, tako da kupači jednim zamahom „isplivavaju“ na svež vazduh, što je u zimskim mesecima poseban doživljaj.
Ovde postoje i brojni prateći sadržaji: finska sauna, tursko kupatilo, slana soba, jacuzzi, kozmetički salon, kao i fizioterapeutski blok za razne vrste masaža. Soko Terme spolja deluje kao zamak, a unutrašnjost je ispunjena slikama i skulpturama mitoloških bića i bogova grčko-rimske civilizacije.

Konak Nataly

Konak Nataly je novoizgrađeni hotel apartmanskog tipa u okviru kojeg radi Nataly Spa centar sa zatvorenim bazenom, finskom saunom, parnim kupatilom, hidromasažnim kadama, slanom sobom, tropskim tuševima, tepidarijumom… Takođe, otvoren su i saloni za masažu i kozmetičke tretmane. Uz savršeno opremljen Spa centar gosti koji ovde borave imaju i posebno zadovoljstvo boravka u panorama apartmanima koji imaju travnate terase. Najveća od njih nalazi se na krovu konaka. Ona pruže jedan od najlepših panoramskih pogleda, ali je i mesto gde se punim plućima može udisati zdrav i osvežavajući vazduh koji dopire s okolnih planina.
Uz ova četiri Wellness centra, turistički poslenici Sokobanje nude i druge opuštajuće i okrepljujuće sadražaje: šetnje stazama kraj reke Moravice, obilazak tvrđave Soko-grad, degustaciju lekovitog rtanjskog čaja koji proizvodi renomirano preduzeće Adonis, izlete do vodopada Ripaljka, Bovanskog jezera, tajnovite planine Rtanj…

Bašta otvorenog srca

Od događaja u toku zimske sezone izdvajamo „Baštu otvorenog srca“ koja se održava 01. januara. Banjske goste i meštane očekuje dobra zabava uz trubače i animatore i posluženja u vidu toplih napitaka i tradicionalnih sokobanjskih specijaliteta.

A sad i klizanje

Nova atrakcija u zimskom periode biće i klizalište sa sankalištem u najužem centru Banje. Ovaj montažni sportski objekat sa veštačkim ledom biće pravi izazov za najmlađe goste.

Prolećno sunce

Nekadašnji ponos Sokobanje – hotel „Sunce”, otvara se ponovo u proleće 2020. godine. Hotel će imati 4 zvezdice, 3 kongresne sale i oko 150 soba i apartmana, dva zatvorena i jedan otvoren bazen, wellness i spa…

BelGuest
Foto: TO Sokobanja, Soko Thermae, Nataly Spa
INFO: TO Sokobanja
Trg Oslobođenja 2
tel.: + 381 18 833 988;
www.sokobanja.rs