Gradski odmor u Kragujevcu

Na mestu  na kojem se nalazila kuća Đure Jakšića – velikana srpskog romantizma i profesora crtanja i načertanija u kragujevačkoj gimnaziji, sazidana je replika njegove stare kuće u kojoj je smeštena nesvakidašnja institucija – pod istim krovom nalaze se tri raznorodne programske celine –  muzej posvećen Đuri Jakšiću, galerijski prostor i centar za promociju vina i rakije Šumadije.

U Kragujevcu, Đura Jakšić je živeo relativno kratko vreme, ali je ovaj grad ponosan što je tako veliki umetnik hodao njegovim ulicama i što je svoje misli, energiju i stvaralački nerv utkao u milje grada. Osim što čuva sećanje na njega Kuća, u savremenom stvaralaštvu, književnom i likovnom, nastoji da postavi paralele, da pronađe i afirmiše one vrednosti, koje su delo Đure Jakšića činile posebnim. Stoga Galerija organizuje likovne postavke savremenika, čiji rad korespondira sa stvaralaštvom Đure Jakšića kao i književne programe i pesničke  susrete, projekcije i predavanja, koja afirmišu njegovo delo.

Krov za šumadijska vina i rakije

Ono što Kuću Đure Jakšića čini sasvim posebnom jeste njen Vinsko-rakijski hub – izložbeni, prodajni i degustacioni centar. O razvoji i ciljevima ove nesvakidašnje ideje, razgovarali smo sa Nenadom  Popovićem, direktorom Regionalne razvojne agencije Šumadije i Pomoravlja koja stoji iza čitavog poduhvata: „U partnerstvu sa Gradom Kragujevcem, opštinama Šumadijskog okruga i udruženjima proizvođača vina i rakije osmislili smo strateški program razvoja teritorijalnog identiteta Šumadije. Jedna od aktivnosti ove vrlo široke, kompleksne i višegodišnje intervencije je bila i izgradnja objekta Kuća Đure Jakšića. Želeli smo da sa našim partnerima napravimo jedinstveni prostor, koji će istovremeno imati više funkcija – unapređenje kulturnih sadržaja, razvoj turističke ponude, ali i ekonomski razvoj baziran na podršci onim sektorima koji stvaraju proizvode sa visokim stepenom dodate vrednosti, a koji su tradicionalni za našu teritoriju, a to su vino i rakija“, kaže naš sagovornik.

Negovanje vinsko-rakijske kulture

Na pitanje šta Hub znači za vinarije i destilerije, Nenad Popović nam kaže: „Sarađujemo sa dve šumadijske asocijacije proizvođača vina i rakije koje ukupno broje četrdeset članova. U Hub-u nudimo preko sto etiketa isključivo šumadijskih vina i rakija. Ovde mora da se ima u vidu da od pomenutih proizvođača veliku većinu čine male vinarije i destilerije koje ne mogu da dođu do značajnijeg broja kupaca i čije proizvode ne možete naći u maloprodajnim lancima, pa čak ni u specijalizovanim prodavnicama. Pored toga, u Šumadiji imamo svega desetak degustacionih sala, tako da najveći broj proizvođača ne može ni da prima turiste i kupce. Hub im nudi sve ovo i to potpuno besplatno, dakle daje mogućnost za lakši pristup tržištu, no verovatno i značajnije od toga – predstavlja centar za razvoj vinske i rakijske kulture, gde ljubitelji ova dva plemenita pića mogu da se okupljaju, upoznaju s trendovima, proizvodima, pravilima za uživanje u vinu i rakiji, da stiču opšta i specifična znanja vezana za sorte, proizvodnju i gastronomiju.“

Jakšićevim  stazama

Turistička tura od Kuće Đure Jakšića, sa obilaskom Prve kragujevačke gimnazije u kojoj je predavo, preko čuvene Šiškove kafane i kafane Kod jelena koje je posećivao, do obližnje Sabante i Lipara, planirana je kao deo turističke ponude grada. O tome da je Đura Jakšić, omiljen među Kragujevčanima, da ga često pominju,  recituju njegove stihove, prepričavaju anegdote, ali da je i njihova inspiracija, svedoči film „Stazama Đure Jakšića“  kragujevačkog turizmologa Žike Trakića, koji se može pogledati u Kući.

Gusto tkanje dešavanja

Na pitanje da li u Hub-u postoje i neki drugi sadržaji i koliko je Kuća Đure Jakšiča značajna za sveukupnu turističku ponudu  naš sagovornik kaže:Hub ima tri funkcionalnosti, gde je prodaja samo jedna od njih. Mi radimo kao restoran sa barom, prodavnicom i kao sala za degustacije i promocije. Dakle, ovde možete sedeti sa svojom porodicom, prijateljima ili poslovnim partnerima i uživati u najboljim šumadijskim pićima i hrani. U prodavnici možete kupiti pića po najkonkurentnijim cenama, jer je koncept našeg rada baziran na neprofitnom karakteru. Pored toga, započeli smo i organizaciju događaja vezanih za sektore u celini, poput Dana prokupca ili Dana završetka kampanje pečenja rakije. Nadamo se da će se kriza izazvana pandemijom uskoro završiti, pa ćemo moći da nastavimo da se bavimo organizacijom događaja u punom kapacitetu. Gledano u celini, smatram da je Kuća Đure Jakšića jednistven objekat koji može značajno da obogati kako turističku tako i kulturnu ponudu grada ali i čitave Šumadije – jer predstavlja integralni deo turističke ponude regiona.“

S pečatom geografskog porekla

„Šumadija je jedinstvena teritorija posmatrano iz više uglova, ali je svakako jedina gde se istovremeno  proizvode i vrhunska vina i vrhunske rakije, jer nam to omogućava idealna kombinacija kvaliteta zemljišta, klime i reljefa. Naša vina su sa zaštićenim geografskim poreklom, a prvi smo u Srbiji uradili i zaštitu geografskog porekla naše rakije – šumadijske šljivovice, čija je proizvodnja po utvrđenim parametrima u toku. Uz izuzetno dugu tradiciju u proizvodnji, ali i udruživanju – Venčačka vinogradarska zadruga s početko 20. veka je prva te vrste u Srbiji – smatram da postoje svi uslovi da se značajan deo našeg ekonomskog razvoja osloni i na ove sektore. Argumentacije za ovu tvrdnju nije samo empirijska već potiče iz bazične ekonomske logike. Vino i rakija su proizvodi sa visokim stepenom dodate vrednosti“, zaključuje naš sagovornik.

Šumadijska ružica

Jedan u nizu poduhvata Regionalne razvojne agencije je proizvodnja i zaštita Šumadijske ružice, po konceptu koji je široko poznat u svetu, poput Chianti-ja. Definisana je receptura, kao i tehnološki zahtevi – ružica je u osnovi prokupac 85%, a u preostalih 15 % sorti vinarije mogu da daju svoj pečat.

Tekst: BelGuest
Foto: Regionalna razvojna angencija Šumadije i Pomoravlja