Turistička organizacija Srbije posebnu pažnju poklanja promociji naših najkreativnijih proizvođača suvenira. Predstavlja ih na „Sajmu suvenira“ koji se održava u okviru Međunarodnog sajma turizma u Beogradu i pažljivo odabira proizvode koji se prodaju u TOS-ovim suvenirnicama na Trgu Republike u Beogradu i Turističkom komplesku u sklopu Avalskog tornja.

Želeći da našim čitaocima predstavimo originalne suvenire kojI nastaju u radionicama širom Srbije i nose autorske potpise naših poznatih umetnika i dizajnera, pozvali smo Natašu Drulović, savetnicu Turističke organizacije Srbije za suvenirski program, da nam bude urednica ovog serijala. Nataša se sa entuzijazmom odazvala pozivu i za ovo izdanje odabrala da predstavi pet jedinstvenih suvenirskih „rukopisa“.

Ornamentika podneblja na svili

Laniakea je domaća robna marka koja je za kratko vreme postala sinonim za svevremeni modni detalj – marame. Idejni tvorac kolekcije je Ana Reljin Ljubiša, modna dizajnerka iz Beograda. Diplomirala je na Odseku za savremeno odevanje Fakulteta za primenjenu umetnost i dizajn u Beogradu i magistrirala na Istituto Marangoni u Milanu. Po njenim rečima, marame predstavljaju idealnu formu koja spaja modu, slikarstvo i ilustraciju. Njene marama izrađuju se od najfinije svile, a svaka je ručno obrađena. Jedna od kolekcija inspirisana je ornamentikom našeg podneblja: šarama ćilima, detaljima fresaka, voćem i cvećem. Kompozicije su moderne, a kolorit prati modne trendove. Kolekcije se izrađuju u malim serijama, a modeli su dostupni u više veličina – od mini marama do velikih formata koji se mogu nositi i kao haljine, bluze, turbani…

Digitalni srednjovekovni motivi

Suvenirski program Šarenice delo je Slađane Đenić iz Zemuna, istoričarke umetnosti i Boška Popovića, grafičkog dizajnera iz Loznice. Slađanino poznavanje srpske srednjovekovne umetnosti i Boškovo umeće kompjuterskog crtanja spojili su se i oblikovali svet ljupkih podmetača, magneta, privezaka, obeleživača.. Suveniri se prave od drveta kao najplemenitijeg prirodnog materijala, ali i od klirita koji prelama i reflektuje svetlost i bojama daje posebnu notu. Svaki suvenir ima ambalažu na kojoj je, na srpskom i engleskom jeziku, ispisana kratka priča o manastiru na čijim je freskama ornament naslikan. Autori žele da njihove „šarenice“ uđu u domove ljudi širom sveta i pronesu priču o našim velikim srednjovekovnim zadužbinama.

Šah garniture staroslovenskih bogova

Umetnička radionica ROD bavi se dizajnom i izradom suvenira inspirisanih srpskom i staroslovenskom mitologijom. Jedan od najzapaženijih proizvoda je šah koji – od figura do table – predstavlja bogove i bića iz naše mitologije. To su: Perun, Svetovid, Veles, Dajbog, Mokoša, Svarog… Šah je zamisao i delo vajara Jovana Petronijevića koji je javnosti poznat i po skupturama inspirisanim neolitskom Vinčanskom kulturom. Šah se pravi u nekoliko različitih garnitura, a svaka od figura može sama za sebe da bude jedinstven nacionalni suvenir jer je misija koju je Radionica sebi postavila upravo otkrivanje bogatstva naše drevne i nedovoljno poznate mitologije.

Obeležja gradova u glini

Robnu marku Littlesouvenirfactory utemeljili su vizuelni umetnici Nina i Miodrag Stanković iz Beograda koji imaju dugogodišnje iskustvo u oblasti primenjene keramike. Oko sebe su okupili mali kreativni tim koji radi na dizajnu i proizvodnji suvenira visokih esteskih standarda. Za motive uglavnom koriste upečatljive simbole grada – tvrđave, mostove, spomenike… Bojama i grafičkim dizajnom često dočaravaju i atmosferu određenog grada. Manji deo dizajna i produkcije čine štampane stvari: bedževi, plakati, razglednice… koji su više puta predstavljani na Beogradskoj nedelji dizajna u okviru temata „100% Future Serbia“.

Male lepojke i lepotanovići

Bubica je reč kojom se od milja zovu lepo vaspitana, mirna deca. Upravo su takve bebe i deca bili inspiracija za pokretanje istoimene proizvodne linije. Osnovni artikli su bodići i portiklice za bebe, kao i majice za stariju decu. Svi proizvodi izrađeni su od čistog, najfinijeg pamuka, a štampaju se na vodenoj bazi koja štiti i čuva nežnu dečju kožu. Bubičini proizvodi su jedinstveni jer imaju ćirilične natpise. Tako možete kupiti odevne predmete za arambaše, ljutice, slatkiše, Beograđanku, lepojke i lepotanoviće…. Bubičini proizvodi se pakuju u originalnu ambalažu i lep su poklon za neku „slatku bubicu“. Dizajn potpisuje akademska slikarka Jelene Mihajlović Simović.

Autor: BelGuest
Foto: TOS