Kamena devojka kraj Drine

///Kamena devojka kraj Drine

Kamena devojka kraj Drine

Izlet u Mali Zvornik

Mali Zvornik se nalazi na obali plahovite Drine, podno brda Orlovine gde se nekada nalazilo vizantijsko utvrđenje, a potom i grad srpskog kneza Časlava. Osim vanserijskih ribolovnih terena, najveća atrakcija grada je „Podzemni grad dinastije Karađorđević“ u kojem je svoje poslednje dane u otadžbini proveo mladi kralj Petar II.

„Podzemni grad Karađorđevića“ je izuzetno mesto, velike istorijske vrednosti. Kompleks je površine oko 5000m2, s velikim brojem odaja i lavirintom hodnika. Građen je u tajnosti kao sklonište za vladu Kraljevine Jugoslavije, vrhovnu komandu i kraljevsku porodicu u slučaju rata i ratne opasnosti. Mogao je da primi između tri i pet hiljada ljudi. Za njegovu gradnju iskorišćena je prirodna stena, a u dokumentima se pominje je pod tajnim kodnim imenom „kamena devojka“. Radovi započeti 1930. godine, prekinuti su 1934, posle atentata na kralja Aleksandra I u Marseju. Ovde je, aprila 1941. godine svoje poslednje dane u Srbiji proveo kralj Petar II.

Letnji kalendar događaja

09.06.2018. VII Malozvornička Skobaljijada i Gurmanijada
26-29.07.2018. Dani sportsko-rekreativnog i kulturnog turizma ,,Drina je smisao života“- 21. Somovijada, VIII Regata, Zlatni kotlić Somovjade, koncert, izložba hrane, vina i starih zanata
15.09.2018. Međunarodni kup u ribolovu povodom Dana opštine Mali Zvornik
22-23.09.2018. Liga Srbije u lovu soma bućkom ,,Malozvornička bućka“

Grad – osmatračnica

Na brdu Orlovine nađeni ostaci velikog vizantijskog utvrđenja. Najznačajnje otkriće su ostaci jedne od najvećih crkava u Srbiji iz te epohe. Arheolozi su izneli pretpostavku da se upravo ovde nalazila rečna stanica Ad Drinum, raskrsnica između Panonije i Dalmacije i najvažnija osmatračnica odakle se nadgledala trgovina rudom koja je rekom prevožena do antičkog Sirmijuma.

Info: www.malizvornik.rs

By |2019-01-01T19:05:33+00:00jun 26th, 2018|Gradovi, Širom Srbije|0 Comments

BelGuest Magazin

BelGuest Magazine je turistički magazin visokog kvaliteta, koji izlazi u kontinuitetu od 2001. godine. Glavni partner nam je Turistička organizacija Srbije. Naš osnovni cilje jeste promocija turističke i kulturne ponude, kao i događaja u najvećim gradovima Srbije – Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Kroz tekstove, putopise i intrevjue pokrivamo širok spektar tema: od prezentacije kulturnog nasleđa, preko tematskih turističih ruta i izleta, sve do zanimljivih „sitnica“, poput odabranih suvenira, vina i hrane.

BelGuest Leto 2018

BelGuest Fall/Winter 2018