Wellness turizam Sokobanje

Sokobanja ima šest izvora lekovitih voda, plemeniti gas radon i vazduh ispunjen blagotvornim jonima. Na ovim darovima utemeljena je gotova dva veka duga tradicija banjskog lečilišta. Staro kupatilo, kao i novi wellness centri pružaju paletu tretmana koji isceljuju i okrepljuju, a zimski dani su pravo vreme za wellness užitke. 

Simbol turističkog centra je Turski amam iz 15. veka koji je podignut na temeljima bezmalo dve hiljade godina starog antičkog kupatila. Danas se u njemu nalazi Wellness centar – savremen po terapijskim metodama, ali je unutra sve ostalo drevno – istovetno izvornom zdanju.

Kamen natopljen sećanjima

Kupanje u bazenima ženskog i muškog kupatila starog Amama je posve jedinstveno iskustvo jer je nemoguće ne osetiti  prisustvo svih onih muškaraca i žena koji su ovde stolećima uživali u toploj vodi i njenim blagotvornim isparenjima. Jedno od zanimljivih sećanja iz istorije Amama je priča vezana za velikog srpskog vladara – kneza Miloša Obrenovića.  U zidu prostorije gde se knez zasebno kupao i danas postoji jedva vidljivi otvor kroz koji je on tajno odmeravao razodevene lepotice u susednom ženskom kupatilu.
Amam dobija vodu iz dva topla izvora, a postoji i posebna prostorija za udisanje radioaktivne vodene pare. Posle tople kupke u bazenima optočenim raznobojnim kamenim pločama i udisanja vodene pare, telo postaje lagano i opušteno, a misli stišane.
Tursko kupatilo je sastavni deo Specijalne bolnice Sokobanja, koja gostima nudi i druge sadržaje poput finske saune, biserne kupke, hidromasaže, ručnih masaža, kao i raznovrsne fitness programe.

Limun banja grčko-rimskog stila

Wellness centar Soko Terme, izgrađen je na obali reke Moravice, neposredno kraj termalnog izvora – u narodu poznatog pod imenom Limun banja. Voda Limun banje sadži sumporvodonik, kalcijum, magnezijum i druge minerale koji pomažu u lečnju reumatskih tegoba i stanja posle povreda. Soko Terme imaju dva unutrašnja i jedan spoljni bazen koji je povezan „vodenim tunelom“, tako da kupači jednim zamahom „isplivavaju“ na svež vazduh, što je u zimskim mesecima poseban doživljaj.
U Soko Termama postoje i brojni prateći sadržaji: finska sauna, tursko kupatilo, slana soba, jacuzzi, kozmetički salon, kao i fizioterapeutski blok za razne vrste masaža.
Ovaj novoizgrađeni Wellness centar sa hotelem interesantan je po svom eksterijeru i enterijeru. Spolja, deluje kao zamak, a unutrašnjost je ispunjena slikama i skulpturama mitoloških bića i bogova grčko-rimske civilizacije.

Konak Nataly

Konak Nataly je novoizgrađeni hotel apartmanskog tipa u okviru kojeg radi Nataly Spa centar sa zatvorenim bazenom, finskom saunom, parnim kupatilom, hidromasažnim kadama, slanom sobom, tropskim tuševima, tepidarijumom… Takođe, otvoren su i saloni za masažu i kozmetičke tretmane. Uz savršeno opremljen Spa centar gosti koji ovde borave imaju i posebno zadovoljstvo boravka u panorama apartmanima koji imaju travnate terase. Najveća od njih nalazi se na krovu konaka. Ona pruže jedan od najlepših panoramskih pogleda, ali je i mesto gde se punim plućima može udisati zdrav i osvežavajući vazduh koji dopire s okolnih planina.

Voda za psihu i dah

Kupatilo Banjica radi u sastavu Specijalne bolnice Sokobanja i snabdeva se vodom iz dva izvora različitog mineralnog sastava, te se ovde leče i različite tegobe i oboljenja. Voda se jednog izvora lekovita je za  psihoneuroze i povrede perifernih nerava. Takođe, kupke u ovoj vodi se preporučuje svima koji boluju od „menadžerske bolesti“ i izloženi su dugotrajnom stresu. Drugi izvor Kupatila Banjica lekovit je za sve vrste oboljenja disajnih orgrana. Banjica se bavi i pripremama sportista kao i personalizovanim wellness programima.

Uz ova četiri Wellness centra, turistički poslenici Sokobanje nude i druge opuštajuće i okrepljujuće sadražaje: šetnje stazama kraj reke Moravice, obilazak tvrđave Soko-grad, degustaciju lekovitog rtanjskog čaja koji proizvodi renomirano preduzeće Adonis, izlete do vodopada Ripaljka, Bovanskog jezeratajnovite planine Rtanj ili banje Jošanice.

BelGuest
Fotografije: Turistička organizacija Sokobanja, Soko Treme, Rozana Sazdić, Nataly Spa
Info: Turistička organizacija Sokobanja