Niš City Break

Kako bi podigla konkurentnost turističke ponude Niša, Turistička organizacija ovog grada neprestano promoviše destinaciju u zemlji i regionu i učestvuje u organizaciji brojnih događaja koji Niš postavljaju na svetsku turističku mapu.

Regija jugoistočna Srbija

„Na 20. niškom sajmu turizma i aktivnog odmora Turistička organizacija Niš inicirala je sastanak sa predstavnicima lokalnih turističkih organizacija radi osnivanja turističke regije Jugoistočna Srbija. Benefite od ovog udruživanja imali bi svi članovi regije – uključujući stvaranje turističkog proizvoda na nivou regije, zajedničku promotivnu kampanju na sajtovima niskobudžetnih kompanija koje su direktnim letovima iz Niša povezane sa zemljama Evrope, zajedničke nastupe na sajmovima u zemlji i regionu, izradu propagandnog materijala, mogućnost apliciranja za projekte u Ministarstvu, ali i EU fondovima. Predložio sam da, za početak, sedište regije bude u Nišu, kao ekonomskom i turističkom centru Jugoistočne Srbije. Sastanku su prisustvovali predstavnici turističkih organizacija Sokobanje, Bele Palanke, Vranja, Aleksinca, Leskovaca, Knjaževca, Bujanovca, Bojnika, Medveđe, Negotina, Zaječara, JP Stara Planina, a podršku za formiranje regije pružila nam je i Turistička organizacija Srbije. Pored prisutnih predstavnika, interesovanje su pokazale i druge turističke organizacije u regionu“, objašnjava Uroš Parlić, direktor TO Niš.

Cerjanska pećina otvorena za posetioce

Vizitorski centar Cerjanska pećina svečano je otvoren 21. maja. To je zajednički projekat Turističke organizacije Niš, grada Sofije i Asocijacije „Love and Light“ iz Montane u Bugarskoj, u okviru „Interrerg“ IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske. Cilj projekta je, pored ostalog, podrška razvoju održivog turizma i poboljšanje turističke infrastrukture.
Prema procenama geologa pećina je stara preko 2 miliona godina. Centar je namenjen speleolozima, poklonicima adrenalinskih sportova i svim ljubiteljima prirode I opremljen je potrebnim sadržajima. Prema rečima Uroša Parlića, izgradnja Vizitorskog centra predstavlja svojevrsni kamen temeljac za dalji razvoj ovog prostora, kao i obližnjeg Kameničkog visa sa kojim će Cerjanska pećina biti povezana pešaćkim, planinarskim i biciklističkim stazama.

Novi pogled na Sićevaćku klisuru

Nišava je usekla impozantnu klisuru između Suve planine i Svrljiških planina i stvorila raj za poklonike netaknute prirode, raftinga, alpinizma, planinarenja i paraglajdinga – na svega 14. kilometara od centra Niša. U ovom rezervatu prirode nalaze se manastiri Sveta Bogorodica i Sveta Petka Iverica, kao i hidrocentrala „Sveta Petka“ koja bez prekida radi od 1908. godine, kada je osvetlila prvu kuću u Nišu. Izgrađena prema projektu Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića, deo je turističke ture „Putevima Nikole Tesle“.
Drugačiju ponudu pripremio je Dušan Smiljanić iz Udruženja rendžera čuvara zaštićenih dobara „Via militaris“, koje ima sedište u Sićevu. „Klub rendžera osnovao sam u cilju zaštite Sićevačke klisure i promocije aktivnog odmora. Sebi smo postavili zadatak da uredimo plažu u Sićevu, zatim staze do manastira, a onda da, u saradnji sa nadležnim službama, pročistimo i obeležimo rimski put koji je išao obodom klisure. Tokom leta organizovaćemo pešačke i planinarske ture i džip safari. Dobro smo opremljeni vozilima, a naš tim čine mladi, stručni ljudi i entuzijasti. Planiramo da postavimo jedan džip ispred Niške tvrđave – kao svojevrsni info-pult i tako zainteresujemo sve posetioce grada da upoznaju ovo prirodno blago. Imaće priliku da uživaju u lepotama klisure „iz ptičje” perspektive i verujem da će im to biti jedna od najjačih impresija koje će poneti iz Niša”.

Leto, muzika, film …

Niš se prepoznaje i kao grad festivala i manifestacija. Tokom leta održavaju se brojni muzički događaji, a najpoznatiji je, svakako, Nisville. Koncept ovog festivala zasnovan je na fuziji džeza sa etno muzikom različitih delova sveta. Nišville zato ima veliku ulogu u predstavljanju balkanske muzike kao novog muzičkog trenda. U Nišu su nastupali velikani umetničke muzike – Šaban Bajramović, Solomon Burke, Tom Harrell, Richard Galliano, Benny Golson, Randy Brecker, Miroslav Vitous, John Patitucci, Candy Dulfer, Roy Hargrove, Sly & Robbie, Mingus Dinasty, Duško Gojković … Na ovogodišnjem festivalu niškoj publici predstaviće se Maceo Parker, Malina Maye, Bob Geldof, Vlatko Stefanovski, Joe Mersa Marley… Vrhunski umetnici, ali i vrhunska publika, kako su rekli sami izvođači.

Nisville jazz festival održava se od 2. do 11. avgusta na više lokacija u Tvrđavi.

Niš je jednostavno grad dobrih vibracija, pa ne čudi što je veliki broj Nišlija došao na koncert čuvenog gospel ansambla Ingramettes with Sherman Holmes, koji je održan 25. maja u amfiteatru pored Nišave. Pokrovitelj, Ambasada SAD u Srbiji, organizovala je ovaj događaj uz podršku TO Niš. Isto tako, veliko interesovanje izazvao je 6. međunаrodni festivаl horske duhovne muzike „Muzički edikt”, koji je održan u junu na Svetosavskom platou. Na svečanom zatvaranju festivala, kome su prisustvovali i ambasadori Ruske federacije i Meksika, zajednički je nastupilo 200 izvođača iz različitih zemalja, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića.
Festival glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“ organizuju se od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici niške tvrđave.

Meraklijski Niš

Krajem avgusta održava se gastro-manifestacija Dani Bureka. „Bogatstvo niške kuhinje potiče od njegovog geografskog položaja i kulturne raznolikosti nastale vekovnim uticajem različitih kultura. Kada kažete Niš, odmah pomislite i na niški burek koji se ovde sprema još od 1498. godine. Ova manifestacija promoviše „tradicionalni niški doručak” koji pamte posetioci našeg grada”, ističu u Turističkoj organizaciji Niša.

Tekst: Rozana Sazdić
Foto: Rozana Sazdić