Od prostrane Bačke ravnice do zadivljujuće Djerdapske klisure, Dunav u Srbiji protiče kroz izrazito raznolike predele. Na vodenoj magistrali dugoj 588 kilometara prizori se neprestano smenjuju: guste šume i ritovi rezervata prirode „Gornje Podunavlje”, peščane obale i rečne ade, rodna polja, silueta planinskog venca Fruške gore, predeli vinograda i voćnjaka, lesne grebeni i rukavci, obrisi jedine pustinje u Evropi.

Raskoš Gornjeg Podunavlja

Na gonjem toku Dunava očekuje vas rezervat prirode Gornje Podunavlje. Ako ste poklonik boravka u prirodi, ovde ćete uživati u plovidbi nepreglednim rukavcima, gorostasnim šumama nalik na Amazoniju, posmatranju ptica… U blizini rezervata nalaze se dva urbana centra: Sombor i Apatin. Sombor je izrazito intiman i otmen grad. Svakako posetite galeriju Milana Konjovića, čuvenog jugoslovenskog ekspresioniste. Sombor se nalazi na obali Velikog bačkog kanala, pa vam preporučujemo i plovidbu kanalom, kao i posetu nekom od poznatih somborskih salaša gde ćete, uz zvuke tamburice, uživati u ukusima bačke trpeze. Ne zaboravite da se ovde na čardama priprema vrhunski riblji paprikaš. Preporučujemo vam i posetu najvećem nautičkom centru –  Apatinu. Apatinci su poznati kao vrsni alasi i pivari. Svakako vredi posetite staro zdanje „Apatinske pivare”, a obližnja Banja Junaković pružiće vam udoban smeštaj i wellness sadržaje.

Novosadska skala: Fruška Gora i putevi vina

Jedan od predloga za odmor kraj Dunava je kombinacija urbanih čari Novog Sada s boravkom u  Nacionalnom parku Fruška Gora koji je „premerežen“ šetnim i mountbiking stazama. U ponudi Nacionalnog parka su zanimljive eko ture, posmatranje ptica i divljači. Na obroncima planine nalazi se poznato vinogorje pa vam prepuručujemo i degustaciju vina u nekom od oko četrdesetak vinskih podruma. Fruška gora je i riznica kulturnog nasleđa. Na njenom prostoru se nalazi šesnaest pravoslavnih manastira, a najpoznatiji među njima su Krušedol, Grgeteg i Mala Ravanica. Jedno od mesta koje izdvajamo je Banja Vrdnik, koja se smestila na „sunčanoj strani” planine. Njene lekovite termalne vode, u sadejstvu s vazduhom i relaks tretmanima sigurno će vas „energizovati“ i okrepiti. Na listi inspirativnih mesta nalazi se i monumetalna Petrovradinska tvrđava kao i ljupki barokni gradić Sremski Karlovci.

Fascinantna Đerdapska rivijera

Najveći preobražaj na svom putu ka Crnom moru Dunav čini pod zidinama Golubačke tvrđave, kada svoje ogromne vode ponire u tesnace Karpatskih planina. Putovanje Đerdapskom klisurom – najlepšom i najdužom u Evropi –  posebno je iskustvo. Ovde sve nosi atribute najdoživljaja: kod Golubca Dunav se ne može obuhvatiti pogledom, a u tesnacu „Kazan“ gotovo da možete rukom da dodirnete njegove obale. Pogledi sa vidikovaca Nacionalnog parka Đerdap zaustavljaju dah. Na mestu zvanom Lepenski vir, nalazi se istoimeni arheološki lokalitet – najzagonetnija evropska kultura i središte umetnosti kamenog doba. Trajanova tabla je svedok nadljudskog napora Rimljana da isklešu put kroz Đerdap, a  tu su i ostaci Trajanovog mosta koji je hiljadu godina bio najveći na svetu… Đerdap je veličanstven park prirode i arheologije, sa ljupkim varošima poput Golubca, Donjeg Milanovca i Kladova. Možete ga istražiti na programima krstarenja, kao i kopnenim putevima. Na listi preporuka je i srednjovekovna tvrđava „Golubački grad“ koja se upravo revitalizuje. Nalazi sa na samom ulazu u klisuru te je stoga nazivaju „Gospodaricom Dunava“. Ne propopustite da doživite oživljeni srednjovekovni ambijent čarobnog „Golubačkog grada“.

Dunavska panorama vekova

Kulturna baština raznolika je kao i priroda, možda je i još uzbudljivija: na obalama Dunava nikla je slavna kultura Lepenskog vira stara 8 milenijuma, kao i Vinčanska kultura koja je, izmedju ostalog, za sobom ostavila praistorijsku metropolu Vinču, kao i Rudnu glavu – najstariji rudnik bakra na svetu. Tragovi Kelta, Rimljana, Vizantije, prvih Slovena, Srednjovekovne srpske i ugarske države, Osmanlija, Austrijskog carstva i Novovekovne srpske države otkrivaju putniku bogato istorijsko tkanje ovog podneblja.

Na osnovu publikacije „Dunav u Srbiji – 588 utisaka“, priredila Milena Mihaljčić
Fotografije: TOS photo archive & BelGuest Magazin photo archive