Foto kolonija

Možete li zamisliti jutro na Kablaru dok sunce rasteruje pramenove magle koja se valja nad Moravom? Možete li zamisliti rumenilo pod Ovčarom i prve svetlosne zrake koje bude prirodu, a iz daljine dopire zvuk manastirskih zvona?

Pogled koji se sa Ovčara i Kablara pruža na meandre Zapadne Morave jedna je od najlepših panorama Srbije. Reka je između ovih planinskih masiva usekla klisuru, koju,  pored upečatljivog reljefa i veličanstvenih šuma, krase tri uklještena meandra. Posetioci iz dalekog Japana rekli su da ih ovaj prizor podseća na simbole jina i janga.

Mnogi su rekli da je Ovčarsko-kablarska klisura  najromantičnija i najlepša klisura u Srbiji. Posebnu vrednost ovom ambijentu daje jedinstveno kulturno, umetničko i istorijsko nasleđe, kompleks manastira i svetih mesta s kraja 14. veka. Na padinama Ovčara nalaze se manastiri Sretenje, Sv. Trojica, Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje i pećina crkva Kađenica, a na Kablaru manastiri Nikolje, Blagoveštenje, Jovanje, Uspenje, crkva Sv. Ilije i svetilište, crkva Sv. Save. U srcu klisure nalazi se Ovčar Banja sa izvorom termomineralne vode.

Prirodne lepote i spomeničke vrednosti Ovčarsko-kablarske klisure uvršćuju je u najatraktivnije destinacije u Srbiji. Umrežena je planinarskim i biciklističkim stazama, a plovidba Zapadnom Moravom sa pogledom na impresivne stene i bogatstvo flore i faune pruža nesvakidašnje iskustvo. Drugi preferiraju pejzaže sa planinskih vrhova odakle „puca“ veličanstven pogled na zeleno prostranstvo.

Ovim predelom izuzetnih odlika upravlja Turistička organizacija Čačka, koja  u cilju promocije i razvoja ovog područja organizuje i Foto koloniju. Treći Foto skup održan je početkom juna na terenima Ovčara i Kablara, a druženje učesnika počelo je na otvaranju izložbe najboljih fotografija sa prošlogodišnjeg Skupa. Selektor i autor izložbe  bio je Slobodan Pajić, KM FSS i osnivač i član foto grupe ForMat iz Čačka.

Tekst: Rozana Sazdić