III rimski festival, CARSKI SIRMIJUM – GRAD LEGENDI  trodnevna je kulturno-zabavna manifestacija, koja će se održati  od  petka, 30. avgusta do nedelje, 1. septembra 2019. godine, u Sremskoj Mitrovici. Kao u vremeplovu, oživljavaju Rimljani i Rimljanke, ulice i forumi, legende drevnog carskog grada. Posetioci će, kroz različite sadržaje, biti vraćeni u daleku prošlost i vreme Sirmijuma, „mnogoljudne i slavne majke gradova“, jedne od četiri prestonice velikog Rimskog carstva.

Festival se počinje u petak, u 17 sati, na dve lokacije u centru grada sa streličarima, konjanicima i živopisnim defileom, do Žitnog trga gde će, u 20 sati, biti svečano otvaranje i izvedba predstave „Probus – imperator ovenčan lovorom i vinovom lozom“. Nakon toga, u Gradskom parku nastavlja se zabava i život na Sirmijumskom forumu: gozba uz degustaciju rimske hrane, vina, medovače i piva, ples sa vatrom, pijaca robova, gladijatorske borbe, druženje sa imperatorima…

SUBOTA je dan za izradu grnčarije. Svi zainteresovani za ovaj drevni zanat mogu učestvovati u radionici koju organizuje Muzej Srema u Lapidarijumu. Taj dan će biti izvedena i baletska predstava Amor Sirmijuma u gradskom parku i defile čijim dolaskom na Žitni trg, počinje 28. Festival besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči” u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“. Bend Ane Štajdohar činiće muzički deo Festivala.

NEDELJA, poslednji dan Festivala je posvećen deci Sirmijuma, koja će kostimirana u male Rimljane i Rimljanke, podeljena po uzrastima, pohađati sirmijumsku školu ili školicu. Kroz radionice i igru, učiće latiski, aritmetiku, nadmetati se u rimskim igrama, uživati u lutkarskoj predstavi i na kraju uz plesnu tačku i igru iznenađenja, osvojiti lepe nagrade.

U toku sva tri dana, organizovane su besplatne Carske sirmijumske rute, na kojima će turisti upoznati pet arheoloških lokaliteta u gradskom jezgru, a kroz scenske prikaze i priču vodiča doživeti Sirmijum na nov i zanimljiv način.

Za mlade, do 30 godina, organizovano je posebno takmičenje najlepših selfi fotografija Sirmium selfie, načinjenih na Festivalu i poslatih na e-meil organizatora. Glasanjem na društvenim mrežama, najlepšim će biti dodeljene vredne nagrade. Detalji se mogu pronaći na Fejsbuku i Instagramu.

Dodatne informacije na sajtu: Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica ili putem telefona: +381 22 618 275.