Zadesi se da se rodite u malom gradu u Srbiji. Nekoliko hiljada stanovnika, mesto van glavnih magistralnih puteva okruženo planinama…  na prvi pogled ne čini se sa nekom perspektivom. Međutim, Zlatko Milenković iz Brusa i  Ivan Kovačević  iz Kuršumlije misle drugačije. Oni svom snagom promovišu svoj rodni kraj. Srešćete ih na turističkim sajmovima,  konferencijama, privrednim skupovima, manifestacijama, izložbama tradicionalnih jela i proizvoda….

Brus u srcu

„Turizam je poktretač razvoja. To je naš put – da prirodne, kulturne i ljudske resurse stavimo u funkciju razvoja opštine. Vidite, Brus jeste mali grad, ali je okružen prirodnim lepotama i ima bogatu kulturnu baštinu, Samo mesto je zvanično vazdušna banja, a pored izvora termalne vode u centru grada izgradiće se banjski kompleks, sportski tereni… Sportisti i sada dolaze u Brus na pripreme. Imamo, takođe, dobre terene za lov i ribolov. Turistima preporučujemo obilazak manastira, srednjovekovnog grada Koznik, a za smeštaj su im na raspolaganju brojni hoteli u Brzeću.
Turistički centar Brzeće je povezan sa sistemom žičara na Kopaoniku, ali  pored zimskog pruža sve uslove za aktivan odmor u drugim godišnjim dobima. U  blizini su svetilište Metođe iz 3. veka, vodopad Jelovarnik (78 m), gejziri i druge atrakcije. Teritorija cele opštine se nalazi na istočnoj strani Kopaonika. Mogao bih danima da pričam o vrednostima i ponudi Brusa – kaže za BelGuest Zlatko Milenković, direktor Turističke organizacije Brus.
Pored kvalitetne promocije, turističke organizacije Brusa i Kuršumlije organizuju brojne  manifestacije da bi privukle što veći broj  posetilaca.  Zanimljivo je da su Brusjani među prvim gostima kada se u Kuršumliji nešto događa, i obrnuto. Iako se ove dve opštine graniče, saradnja je počela kada su se Zlatko i Ivan zaposlili u turizmu.

Srce Toplice

„Reke i planine se protežu ne gledajući na administrativne granice, zar ne? Znači, treba imati dobre kontakte sa kolegama iz turističkih organizacija, a naročito sa kolegama iz susednih opština. Kada se u Brusu održavaju Dani borovnice, Zlatne ruke ili Dani Preobraženja, svojim prisustvom pružam podršku, a to je dobra prilika i za promociju turističke ponude mog rodnog kraja.
Turizam su snovi. Ko ne bi snevao dok stoji na vidikovcu ispred manastira koji je podigao prvi srpski vladar Stefan Nemanja, a  pogled se pruža prema stoletnim šumama i dolini u kojoj živi Kuršumlija, grad od najstarijih vremena? Ovde su podignute prve dve nemanjićke zadužbine, manastiri Sveti Nikola i Sveta Bogorodica. Kuršumlija je tada nosila ime Bela Crkva, a Sloveni su je ranije zvali Toplice zbog obilja termalnih voda. U neposrednom okruženju nalaze se tri banje, od kojih su Prolom na Radan planini i Lukovska Banja podno Kopaonika veliki zdravstveni  i turistički centri.  Đavolja varoš, čudo prirode, je svetski poznata, a postoje mnogi drugi predeli koji još kriju svoja „čudesa“. Jug Srbije je blagotvoran i za zdravlje, a ukus hrane se ne može opisati, već se mora probati. Dobrodošli –  poručuje Ivan Kovačević, direktor TO Kuršumlija.

Sudbinu gradova određuje geografija, saobraćajna povezanost – i ljudi!

Tekst i foto: Rozana Sazdić
Info: TO Brus, TO Kuršumlija